Etos is genomineerd voor Website van het jaar 2024!

Stem nu
vrouw kijkt uit raam

Depressie

Voel je je een langere tijd erg somber en heeft dit veel invloed op je dagelijks leven. Dan zou je te maken kunnen hebben met een depressie. Benieuwd naar alle symptomen? En wil je weten hoe je een depressie kunt behandelen? Lees dan verder!

Wat is een depressie?

Een depressie is een van de meest voorkomende psychische klachten. Bij een depressie is je ‘stemming’ verstoord. Je stemming kun je zien als de grondtoon van je gevoelsleven. Niemand heeft een helemaal stabiele stemming. Sommige dagen voel je je wat minder, andere dagen weer wat beter. Zelfs op één dag kan je stemming flink veranderen. Wanneer je stemming voor een lange tijd erg somber is, kan dit wijzen op een depressie.

Let op: Als je denkt dat je depressief bent, is het belangrijk om zo snel mogelijk in te grijpen. Maak een afspraak met je huisarts om je probleem voor te leggen, en te bespreken wat je eraan zou kunnen doen.

Wat zijn de symptomen van een depressie?

De klachten van een depressie zijn voor iedereen anders. Vaak gaat een depressie samen met een sombere en bedrukte stemming. Ook hebben veel mensen met een depressie last van andere psychische en lichamelijke klachten, zoals:

  • Niet meer kunnen genieten of geen plezier meer hebben
  • Vermoeidheid
  • Angstklachten
  • Stress
  • Trager denken, bewegen en reageren
  • Rusteloosheid
  • Slaapproblemen, zoals slapeloosheid of juist een overmatige slaapbehoefte hebben
  • Eetproblemen, zoals geen eetlust of juist overmatig eten
  • Prikkelbaarheid zijn
  • Concentratieproblemen
  • Een negatief zelfbeeld
  • Hoofdpijn
  • Duizeligheid
  • Pijn in de rug of borst
  • Spierpijn of gewrichtspijn
  • In sommige gevallen kan een depressie ook samengaan met gedachten over de dood.

Wat is het verschil tussen een depressie bij vrouwen en mannen?

Vrouwen en mannen zijn geneigd om de symptomen van een depressie anders te uiten. Hieronder vertellen we je alles over de verschillen.

Symptomen depressie vrouwen

Vrouwen zijn vaker depressief dan mannen. Ook is een depressie bij hen vaker chronisch en hebben ze vaker een terugval. Daarnaast zijn de symptomen meestal anders. Vrouwen die depressief zijn, zijn vaak somber en emotioneel. Vaak voelen ze zich ook schuldig, onzeker en huilen ze veel. Ook seizoensgebonden klachten, zoals een winterdip, komen ook vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Symptomen depressie mannen

Door onder andere cultureel bepaalde rolpatronen vinden mannen het vaak moeilijker om verdriet te uiten. Mannen praten minder over depressieve gevoelens en zullen hun gevoelens eerder negeren, ontkennen en camoufleren. Een mannelijke depressie herken je vaak aan heftige woedeaanvallen, agressieve buien en verminderde impulscontrole.

Hoe ontstaat een depressie?

Er is niet één oorzaak aan te wijzen voor een verstoring van de stemming. Het gaat altijd gaat om een combinatie van verschillende factoren op verschillende gebieden. Welke factor het meeste bijdraagt aan de depressieve klachten, verschilt per persoon. Hieronder zetten we een aantal mogelijke oorzaken op een rij:

  • Aanleg. Sommige mensen hebben een ‘aanleg’ om depressieve klachten te ontwikkelen. Vaak komt dit door een verstoring van de overdracht van prikkels in de hersenen.
  • Lichamelijke klachten. Je kunt hierbij denken aan factoren, zoals slaapgebrek, lichamelijke uitputting, onvoldoende lichaamsbeweging en overmatig alcoholgebruik kunnen een verstoorde stemming in de hand werken.
  • Stress of vermoeidheid. Langdurige relatieproblemen of overbelasting door privé- en werkomstandigheden kunnen hier een rol in spelen.
  • Hormonale schommelingen. Klachten van depressie kunnen soms verergeren in de pubertijd, tijdens de zwangerschap, menstruatie of tijdens de overgang.
  • Ingrijpende levensgebeurtenissen, zoals het overlijden van een dierbare, zelf ernstig ziek worden, het verlies van werk of het verbreken van een relatie.
  • Negatief denken. Zo kan de manier waarop mensen met problemen en tegenslagen omgaan, belangrijk zijn bij het wel of niet ontstaan van een depressie.
  • Sociaal isolement. Mensen die eenzaam zijn en dus weinig contact hebben met anderen, kunnen vatbaarder te zijn voor een depressie.

Wat kun je zelf doen om een depressie te behandelen?

Er spelen dus verschillende factoren een rol bij het ontstaan van een sombere stemming. Om uit te zoeken wat je er zelf aan kunt doen, is het belangrijk om voor jezelf na te gaan welke omstandigheden bij jou meespelen en hoe die veranderd kunnen worden. Hieronder worden een aantal mogelijkheden genoemd:

  • Doorbreek de negatieve spiraal. Als je somber gestemd bent, is het risico aanwezig dat je in een negatieve spiraal terechtkomt. Hierdoor kan het gebeuren dan je geen zin meer hebt in dingen die je normaal plezier of voldoening geven. Probeer je hierdoor niet te laten leiden. Als je toegeeft aan deze negatieve opvattingen worden je stemmingsklachten namelijk in stand gehouden of zelfs erger.
  • Verruil negatieve denkpatronen voor positieve denkpatronen. Misschien herken je bij jezelf hoe bepaalde gedachten je nog somberder of verdrietiger maken. Probeer je bewust te zijn van 'denkfouten' en ga na of je gedachten wel kloppen met de werkelijke feiten. Vergeet ook vooral niet te kijken naar de positieve dingen.
  • Probeer dingen niet ‘zwart-wit’ te bekijken. Let er eens op of je vaak het woordje ‘altijd’ gebruikt. Of misschien denk je dat het nooit meer beter zal worden? Probeer niet termen van alles of niets te denken. De werkelijkheid is veel genuanceerder.
  • Vermijd ‘gedachtenlezen’. Ga er bijvoorbeeld niet vanuit dat anderen negatief over je denken, zonder dat je dit werkelijk kunt weten.
  • Houd een dagboekje bij. Schrijf hierin op wat er door je hoofd ging voordat je je somber ging voelen.

Tip: Het kan behoorlijk moeilijk zijn om depressieve klachten in je eentje te bestrijden. Daarom is het verstandig om je gedachten aan anderen voor te leggen, zij kunnen je dan vertellen in hoeverre zij denken dat je de juiste visie hebt op bepaalde zaken.

Hoe kun je een depressie voorkomen?

Naast de hierboven genoemde punten, kunnen de volgende algemene adviezen ook waardevol zijn om een depressie te voorkomen:

  • Leef gezond. Eet en drink voldoende en gezond, zorg voor een goede nachtrust en beweeg regelmatig. Een verminderde lichamelijke weerstand maakt je vatbaarder voor depressieve klachten.
  • Beperk alcohol- en drugsgebruik. Alcohol en drugs versterken je stemming. Dus voel je je prettig? Dan voel je je door het gebruik van alcohol en drugs nog prettiger. Maar voel je je juist somber? Dan voel je je nog somberder als je alcohol drinkt of drugsgebruikt. Alcohol en drugs hebben een ontregelende werking op de hersenen en kunnen je op die manier gevoeliger maken voor een depressie.
  • Experimenteer niet met medicijnen zonder advies van je arts. Bepaalde medicijnen kunnen, als je ze lang gebruikt of er plotseling mee stopt, depressieve gevoelens veroorzaken. Ook kan depressie een bijwerking zijn van sommige medicijnen. Overleg het dus altijd met je huisarts als je nieuwe medicijnen gebruikt en lees de bijsluiter zorgvuldig.
  • Praat over je gevoelens. Het is van groot belang om je gevoelens te delen met mensen die dichtbij je staan, zoals je partner, familie en vrienden. Praat over wat je bezighoudt, zoek steunen en krop je gevoelens niet.
  • Kom voor jezelf op. Mensen die zich niet assertief opstellen, lopen meer risico om psychische klachten te ontwikkelen.
  • Gebruik ervaringen uit het verleden. Als je al eerder een depressie hebt gehad, is goed om voor jezelf na te gaan hoe dit toen is ontstaan en hoe je er weer uit bent gekomen. Misschien kunnen de dingen die je toen hebben geholpen, nu weer goed zijn om te doen.

Hoe lang duurt een depressie?

Bij de meerderheid van de mensen is een depressie goed behandelbaar. Het tijdstip van herstel verschilt erg per persoon. Dit kan variëren van enkele weken tot maanden, en in sommige kan het een aantal jaar duren. Ook genezen sommige mensen volledig van een depressie en anderen weten hun klachten zodanig onder controle te brengen, dat zij heel goed een plezierig leven kunnen leiden.

Wanneer moet je naar de huisarts?

Als je het idee hebt dat er meer aan de hand is dan een 'dipje' en je sombere stemming te lang duurt, is het altijd verstandig contact op te nemen met je huisarts. Ook als je merkt dat je belemmerd wordt in het normale dagelijkse leven en je klachten eerder toenemen dan afnemen, is het verstandig om je huisarts te bezoeken. De huisarts kan samen met jou kijken of er sprake is van een depressie of van stemmingsklachten. Ook kun je samen met je huisarts een behandelplan opstellen. Hij of zij kan de mogelijkheden met je bespreken en je advies geven.

Heb je vragen of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs bij de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Artikel opslaan

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.