Vitamine D en K bij baby's
Elke baby heeft voldoende vitamines nodig om een normale groei door te maken. Vitamine D en vitamine K worden vaak als aanvulling gegeven aan je baby. Hoe zit dit als je flesvoeding of borstvoeding geeft en hoeveel microgram heeft je baby nodig? We vertellen je er alles over!
Bekijk hier onze vitamines voor baby's en kinderen
Artikel opslaan
Vitamine D en K voor baby’s
Baby's hebben vitamine D en K nodig om zich te ontwikkelen. Vitamine D en K voor baby's is er in druppelvorm en kan dus gemakkelijk toegevoegd worden aan flesvoeding of een ander soort voeding. Extra vitamine D bij baby's is nodig omdat de voeding en de huid te weinig vitamine D opleveren voor kinderen tot 4 jaar. Vitamine K bij baby's is nodig omdat baby's jonger dan 3 maanden zelf nog geen vitamine K aan kunnen maken.
Waarom heeft je baby vitamine D en K nodig?
Vitamine K:
- draagt bij aan een goed verloop van de bloedstolling
- speelt een rol bij de botaanmaak
Vitamine D:
- draagt bij aan een sterk gebit en de normale groei en ontwikkeling van de botten
- draagt bij tot de opname van calcium en fosfor uit de voeding
- ondersteunt het afweersysteem
- helpt het bij het celdelingsproces
Vitamine D bij baby's
Elke baby krijgt extra vitamine D, meestal tot zijn 4e jaar. Vitamine D geef je vanaf dag 8 na de geboorte aan je baby.
Niet elke baby neemt vitamine D goed op. Sommige kinderen hebben dan ook langer of meer extra vitamine D nodig. Risicogevallen zijn:
- kinderen met een donkere huidskleur
- kinderen die altijdbedekkende kleding dragen
- kinderen die niet goed groeien
- kinderen die (bijna) nooit buiten komen
- kinderen die altijd worden ingesmeerd met zonnebrandcrèmes
Vitamine D tijdens de zwangerschap
Zorg ook dat je tijdens de zwangerschap voldoende vitamine D binnenkrijgt. Zo kan je baby alvast een voorraadje aanleggen, waardoor het de eerste weken of maanden na de geboorte genoeg vitamine D heeft. De Gezondheidsraad raadt aan om tijdens je zwangerschap vitamine D-supplementen te nemen. Je lichaam maakt daarnaast zelf vitamine D aan met behulp van zonlicht. Elke dag jezelf blootstellen aan zonlicht is dus heel goed (ook op bewolkte dagen neemt je lichaam, weliswaar in mindere mate, zonlicht op). Vergeet jezelf niet in te smeren met een goede zonnebrandcrème en speciale zonnebrand te gebruiken voor baby's en kinderen.
Je kunt ook via bepaalde voeding vitamine D binnenkrijgen, namelijk:
- vette vis: makreel, zalm, haring, paling, sardine en zalmforel
- roomboter, margarine en halvarine
- volle koemelkproducten
- vlees
- eieren
Vitamine K bij baby's
Baby's jonger dan 3 maanden maken zelf nog geen vitamine K aan. Dit doen onze darmen namelijk pas vanaf de leeftijd van 3 maanden. Bij baby's zijn er nog niet voldoende darmbacteriën aanwezig om deze vitamine aan te maken. Daarnaast kan vitamine K, aangemaakt door de moeder, een ongeboren baby niet bereiken via de placenta, waardoor pasgeboren kinderen geen voorraad aan vitamine K hebben kunnen opslaan.
Wist je dat? Vanaf 2022 baby's bij de geboorte een injectie met vitamine K krijgen van de verloskundige (in het ziekenhuis en bij thuisbevallingen). Deze dosering is genoeg voor een week. Wil je dat als ouder liever niet? Dan kun je ervoor kiezen om alsnog druppeltjes aan je baby te geven. Bekijk hier ons assortiment aan kindervitamines >
Bekijk hier ons assortiment aan kindervitamines> |
Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine D en K voor baby's
In Nederland is het advies om een aanbevolen dagelijkste hoeveelheid vitamine D en K bij baby's aan te houden. Je begint hiermee als je baby een week oud is. Vitamine D geef je aan je kindje tot 4 jaar en vitamine K geef je alleen de eerste 12 weken.
Wat? | Waarom? | Hoeveel? | Hoelang? |
Vitamine D |
Ondersteunt de botten en draagt bij aan een sterk gebit |
10 microgram |
Tot 4 jaar (m.u.v. kinderen met donkere huidskleur) |
Vitamine K |
Ondersteunt de bloedstolling |
150 microgram | De eerste 12 weken |
Bron: voedingscentrum.nl
Heeft je kind een donkere huidskleur, dan is het verstandig om na het 4de jaar nog steeds vitamine D-druppels te geven. Met een donkere huid is het nodig om je leven lang extra vitamine D in te nemen.
Flesvoeding, borstvoeding en vitamines
Je hoeft niet in alle gevallen vitamine D en K aan je baby te geven. Dit is afhankelijk of je flesvoeding geeft, of juist borstvoeding. Hieronder vertellen we hoe het zit.
Borstvoeding en vitamines
Borstvoeding en vitamine K: geef je jouw baby borstvoeding? Dan heeft je kindje de eerste 3 maanden (vanaf dag 8 na de geboorte) dagelijks 150 microgram extra vitamine K nodig, omdat moedermelk te weinig vitamine K bevat.
Borstvoeding en vitamine D: ondanks dat je moedermelk heel veel belangrijke voedingsstoffen bevat, heeft je baby hiernaast alsnog 10 microgram vitamine D nodig.
Flesvoeding en vitamines
Flesvoeding en vitamine K: geef je je baby 500 milliliter flesvoeding of meer per dag? Dan is extra vitamine K niet nodig. Aan deze hoeveelheid flesvoeding is voldoende vitamine K toegevoegd. Geef je je baby minder dan 500 milliliter, dan is het dus wel nodig om extra vitamine K aan je baby te geven. Ben je bang dat je toch teveel geeft? Geen zorgen, er is geen bovengrens van vitamine K vastgesteld door de Consumentenbond, als je baby dus iets meer binnenkrijgt is dat niet erg.
Flesvoeding en vitamine D: aan flesvoeding is vitamine D toegevoegd. Toch is het verstandig om naast de flesvoeding alsnog de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine D (10 microgram) aan je baby te geven. Je hoeft niet bang te zijn dat je baby te veel vitamine D binnenkrijgt: de vitamine D in flesvoeding en de 10 microgram in de druppels samen zitten nog onder de kritieke bovengrens, deze is namelijk gesteld op 25 microgram per dag voor kinderen tot 1 jaar.
Vitamine D: aquosum of olie?
Vitamine D is verkrijgbaar in twee versies: aquosum en olie. Waarom zou je voor aquosum of voor olie gaan? Wij leggen uit wat het verschil is.
Vitamine D-aquosum: aquosum is een druppel die is samengesteld op basis van water. Er zitten meer ingrediënten in deze druppels dan in olie, omdat er een smaakje aan toegevoegd is. Je kunt deze druppels het beste tijdens of vlak na het eten geven omdat vitamine D beter opgenomen wordt met vet of olie. Vitamine D-aquosum smaakt vaak naar suiker of anijs. Dit kan helpen als je kind geen vitaminedruppels op oliebasis in wil nemen.
Vitamine D-olie: vitamine D-druppels op oliebasis kun je op elk moment van de dag geven, de olie die ervoor zorgt dat vitamine D beter wordt opgenomen, is namelijk al aanwezig. Vitamine D bevat geen extra ingrediënten en de smaak is neutraal.
In beide druppels zit dezelfde hoeveelheid vitamine D, het maakt dus niet uit of je nu gaat voor vitamine D in aquosumvorm of op oliebasis.
Voor vitamine K hoef je geen keuze te maken, deze vitamine is alleen verkrijgbaar in oliedruppels.
Dosis vitamine D of K voor je baby vergeten?
Het is niet erg als je een keer vergeten bent om vitamine D of K aan je baby te geven. Het is dan ook niet nodig om de volgende dag een extra dosis te geven. Vergeet je regelmatig een dosis vitamine D en K aan je baby te geven? Dan kan het helpen om de vitamines op een vast moment te geven, bijvoorbeeld tijdens een maaltijd.
Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.