flesje melk op tafel naast boeken

Lactose- intolerantie

Krijg je buikpijn als je yoghurt hebt gegeten? Of word je misselijk na een glas melk? Dan ben je misschien lactose-intolerant. Daar kun je helaas niets aan doen! Een wame chocomel met slagroom zit er voor jou dan helaas niet meer in. Gelukkig zijn er ook genoeg lactosevrije producten te vinden in de supermarktschappen! Wil je weten hoe je lactose-intolerantie herkent? Lees dan verder!

Wat is lactose-intolerantie?

Iemand met lactose-intolerantie kan geen voedingsmiddelen eten of drinken die lactose (melksuiker) bevatten. Het eten of drinken van lactosehoudende voedingsmiddelen geeft vervelende klachten, zoals buikpijn en misselijkheid. Dat komt doordat er geen of weinig van het enzym lactase in zijn of haar maag-darmstelsel zit. Dat enzym is nodig voor het afbreken van melksuiker.

Lactose zit voornamelijk in zuivelproducten zoals melk, slagroom en yoghurt. Ook zuivelproducten van andere dieren dan de koe bevatten lactose. Sommige harde kazen bevatten geen lactose meer door het rijpingsproces.

Omdat lactose ook in moedermelk zit, worden alle kinderen geboren met het enzym lactase. Bij meer dan 80% van de wereldbevolking neemt het lactase-gehalte na het derde levensjaar af. Wist je bijvoorbeeld dat de meeste mensen in Azië lactose-intolerant zijn, terwijl Europeanen en Noord-Amerikanen doorgaans wel lactase blijven aanmaken?

Intolerantie of allergie?

Intolerantie wordt vaak verward met allergie. Bij lactose-intolerantie verdraag je normale hoeveelheden lactose niet vanwege het gebrek aan lactase. Daardoor krijg je last van je buik. In het geval van een koemelkallergie reageert je lichaam met een allergische reactie op een bepaald eiwit in koemelk. Dan krijg je niet alleen last van je buik, maar ook van je huid en luchtwegen.

Wat zijn de symptomen van lactose-intolerantie?

Als je lactose-intolerant bent, krijg je vrij snel na het eten van zuivelproducten last van:

Als kinderen lactose-intolerant zijn, kan het voorkomen dat ze niet in gewicht toenemen door aanhoudende diarree.

Wat moet je doen als je lactose-intolerant bent?

Helaas is er niets te doen aan lactose-intolerantie. Het is ook niet te voorkomen. Veel zuivelproducten eten helpt niet om het lactase-gehalte op te krikken. Het beste wat je kunt doen, is je aan een lactose-arm dieet houden. Bespreek met je huisarts of een diëtist hoe je lactosehoudende producten kunt vervangen en hoe je ervoor kunt zorgen dat je voldoende belangrijke voedingsstoffen, zoals vitamine B2 en calcium, binnenkrijgt. Ook kan je huisarts of de diëtist onderzoeken hoe heftig je lichaam reageert op lactose. Dan weet je of je bijvoorbeeld ook zoetjes of geneesmiddelen met een klein beetje lactose moet vermijden.

Daarnaast bestaan er tabletten die lactase bevatten. Dat kan een uitkomst zijn in uitzonderingsgevallen of als je lactose binnen hebt gekregen. Overleg met je huisarts of lactasetabletten een geschikte optie zijn voor jou.

Bekijk onze tabletten met lactase

Handige tips bij lactose-intolerantie

Ja, we gaven net aan dat je eigenlijk niets kunt doen tegen lactose-intolerantie. Wel zijn er een aantal handige tips waar je rekening mee kunt houden om klachten te voorkomen.

  • Controleer de etiketten van producten.
  • Eet geen voedsel waarvan je niet zeker weet wat er in zit.
  • Vraag begeleiding aan een diëtist.
  • Zorg voor een schone snijplank in de keuken.
  • Ga voor een goede voorbereiding wanneer je op vakantie gaat.

Wanneer moet je naar de huisarts?

Hoewel lactose-intolerantie niet te genezen is, is het wel zo fijn om zeker te weten of je het hebt. De huisarts kan dat onderzoeken. Neem dus contact op met je huisarts in de volgende gevallen:

  • Je vermoedt dat jij of je kind lactose-intolerant is.
  • Je kind lijkt een half uur na (melk)voeding last te hebben van buikpijn, winderigheid of diarree.
  • Je kind groeit ondanks voldoende (melk)voeding slecht.
  • Je kind huilt veel na de (melk)voeding.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.

Artikel opslaan

Wegens een technische storing zijn sommige pakketten helaas vertraagd. Onze excuses voor het ongemak

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.