Maak kans op een last-minute vakantie van TUI of één van de andere toffe prijzen!

Waanzinnige winweken

Uitgelicht product

Mijn Etos 10%korting Promotie: Promotie voorwaarden: 10% korting op eigen merk producten i.c.m. Mijn Etos kaart. M.u.v. geneesmiddelen, cadeaukaarten, flesvoeding t/m 6 maanden en niet geldig i.c.m. andere acties (behalve Mijn Miles korting) en sale.
van € 5.99 voor € 5.39
kauwtabletten
Spaar 2 Air Miles

Lactose-intolerantie: wat zijn de symptomen?

Krijg je buikpijn als je yoghurt hebt gegeten? Of word je misselijk na een glas melk? Dan ben je misschien lactose-intolerant. Daar kan je helaas niets aan doen! Een warme chocomel met slagroom zit er voor jou dan helaas niet meer in. Gelukkig zijn er ook genoeg lactosevrije producten te vinden in de supermarkt! Wil je weten hoe je lactose-intolerantie herkent? Lees dan gauw verder!

glas melk lactose-intolerantie

Wat is lactose-intolerantie?

Iemand met lactose-intolerantie kan geen voedingsmiddelen eten of drinken die lactose (ook wel melksuiker genoemd) bevatten. Het eten of drinken van lactose houdende voedingsmiddelen geeft vervelende klachten zoals buikpijn, misselijkheid en diarree. Dat komt doordat er geen of weinig van het enzym lactase in je maag-darmstelsel voorkomt. Dat enzym is nodig voor het afbreken van melksuiker. Een lactose-intolerantie kan op latere leeftijd ontstaan, maar kan ook op jonge leeftijd al tot uiting komen.

Waar zit lactose in?

Lactose zit voornamelijk in zuivelproducten zoals melk, slagroom en yoghurt. Ook zuivelproducten van andere dieren dan koeien bevatten lactose. Sommige harde kazen bevatten geen lactose meer door het rijpingsproces. Deze kazen geven een veel kleinere kans op vervelende klachten die bij een lactose-intolerantie komen kijken. Omdat lactose ook in moedermelk zit, worden alle kinderen geboren met het enzym lactase. Bij meer dan 80% van de wereldbevolking neemt het lactase-gehalte na het derde levensjaar af. Wist je bijvoorbeeld dat de meeste mensen in Azië lactose-intolerant zijn, terwijl Europeanen en Noord-Amerikanen doorgaans wel lactase blijven aanmaken?

Lactose-intolerantie of lactose-allergie?

Intolerantie wordt vaak verward met een allergie. Bij lactose-intolerantie verdraag je normale hoeveelheden lactose niet vanwege het gebrek aan lactase. Daardoor krijg je last van je buik. In het geval van een koemelkallergie reageert je lichaam met een allergische reactie op een bepaald eiwitten in koemelk. Dan krijg je niet alleen last van je buik, maar ook van je huid en luchtwegen.

Wat zijn de symptomen van lactose-intolerantie?

Als je lactose-intolerant bent, krijg je vrij snel na het eten van zuivelproducten last van de volgende klachten:

Deze lactose-intolerantie symptomen zijn voor zowel volwassenen als kinderen hetzelfde. De intolerantie kan voor kinderen wel invloed hebben op hun groei en ontwikkelen. Als kinderen lactose-intolerant zijn, kan het bijvoorbeeld voorkomen dat ze niet in gewicht toenemen door aanhoudende diarree. Daarnaast kan een lactosevrij dieet zorgen voor het binnenkrijgen van te weinig voedingsstoffen die van belang zijn bij de ontwikkeling van een kind.

Heb je bovenstaande klachten, maar wil je zeker weten of het gaat om een intolerantie voor lactose of om een koemelk-intolerantie? Dan kan je een lactose-intolerantietest laten uitvoeren door een specialist. Een lactose-intolerantietest kan op verschillende manieren worden uitgevoerd. De meest voorkomende methoden zijn de ademtest, de bloedtest en de eliminatie-provocatie test, waarbij voedingsmiddelen voor een bepaalde periode worden uitgesloten en vervolgens weer worden geïntroduceerd.

Wat moet je doen als je lactose-intolerant bent?

Helaas kan je een intolerantie voor lactose niet verhelpen. Het is ook niet te voorkomen. Om klachten zo veel mogelijk te beperken, is het een optie om je aan een lactosevrij dieet te houden. Bespreek met je huisarts of een diëtist hoe je lactosevrije producten kan vervangen en hoe je ervoor kan zorgen dat je voldoende belangrijke voedingsstoffen, zoals vitamine B2 en calcium, binnenkrijgt. Ook kan je huisarts of de diëtist onderzoeken hoe heftig je lichaam reageert op lactose. Dan weet je of je bijvoorbeeld ook zoetjes of geneesmiddelen met een klein beetje lactose moet vermijden.

Er bestaan speciale tabletten die lactase bevatten. Deze lactasepillen kunnen een uitkomst bieden in uitzonderingsgevallen zoals het per ongeluk binnenkrijgen van een grote hoeveelheid lactose, om je klachten te beperken. Overleg met je huisarts of lactasetabletten een geschikte optie zijn voor jou.

Handige tips bij lactose-intolerantie

Hieronder hebben wij een aantal handige tips voor je waar je rekening mee kan houden om je klachten zo veel mogelijk te voorkomen:

  • Controleer de etiketten van producten op lactose, melk, weipoeder of melksuiker.
  • Eet geen voedsel waarvan je niet zeker weet wat erin zit.
  • Vraag begeleiding aan een diëtist.
  • Geef in een restaurant altijd door dat je een lactose-intolerantie hebt.
  • Tref de juiste voorbereidingen wanneer je op vakantie gaat.

Wanneer moet je naar de huisarts?

Hoewel lactose-intolerantie niet te genezen is, is het wel zo fijn om zeker te weten of je het hebt. De huisarts kan dat onderzoeken. In de onderstaande gevallen, neem je contact op met je huisarts:

  • Je vermoedt dat jij of je kind lactose-intolerant is.
  • Je kind lijkt een half uur na (melk)voeding last te hebben van buikpijn, winderigheid of diarree.
  • Je kind groeit ondanks voldoende (melk)voeding slecht.
  • Je kind huilt veel na de (melk)voeding.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.