Babydeal week bij Etos!

Ontdek baby aanbiedingen

Eerste zwemles: alles wat je moet weten

Wil jij je kleintje aanmelden voor zijn of haar eerste zwemles, maar weet je niet waar je moet beginnen? Je bent zeker niet de enige! Of je nu twijfelt of je kind echt klaar is voor zwemles, je afvraagt wat je moet meenemen of je zorgen maakt over watervrees: in dit artikel beantwoorden we alle vragen die je hebt. Lees snel verder en ontdek hoe je jouw kleintje kan klaarstomen voor de eerste zwemles!

Kind in het zwembad die haar eerste zwemles heeft.

Vanaf welke leeftijd start je met zwemles?

Voor het leren zwemmen voor een zwemdiploma, starten kinderen meestal rond de leeftijd van 4 tot 5 jaar. Dit is een leeftijd waarop ze vaak genoeg motorische vaardigheden én de concentratie hebben om te leren zwemmen. Maar wist je dat je ook al eerder met je kleintje het water in kan?

Babyzwemles

Babyzwemles is een leuke manier om je kleintje al vroeg in contact te laten komen met zwemmen in water. Babyzwemles draait natuurlijk niet om al écht leren zwemmen, maar om plezier maken en samen te genieten. Je kan ervoor kiezen om je baby vast te houden tijdens het zwemmen of kiezen voor een speciale drijfband om je baby heerlijk te laten dobberen. De zwemcoach kan hierin advies geven én jullie zo goed mogelijk begeleiden.

Babyzwemles kan een groot voordeel hebben om eventuele angst voor water op latere leeftijd te voorkomen. Babyzwemmen kan al vanaf een paar maanden oud. Het is een gezellige activiteit waarmee je de band met je baby nog hechter maakt!

Is zwemles voor mijn kind verplicht?

Ondanks dat in Nederland zwemles niet verplicht is, wordt het wel sterk aangeraden! Zwemmen is niet alleen leuk, maar zeker belangrijk voor de veiligheid van je kind. Veel ouders kiezen ervoor om hun kleintje minimaal het zwemdiploma A te laten behalen. Met zwemdiploma A, kan jouw kleintje zich veilig in kalm water bewegen.

Let op: het kan wel zo zijn dat een zwemdiploma verplicht is als je kind wil deelnemen aan bepaalde activiteiten, zoals schoolzwemmen, waterpolo of watersportkampen. In de meeste gevallen gaat dit dan om zwemdiploma A.

Hoe weet je of je kind klaar is voor zwemles?

Een belangrijke richtlijn is dat je kleintje minimaal 4 jaar oud is. Daarnaast is het belangrijk dat je kind er fysiek en mentaal klaar voor is. Dit kan je herkennen aan de volgende punten.

  • Je kind kan zich goed concentreren tijdens activiteiten.
  • Je kind kan eenvoudige instructies opvolgen.
  • Je kind kan een tijdje zonder jou zijn.
  • Je kind durft onder de douchestraal te staan.
  • Je kind durft in bad onder water te gaan met zijn of haar hoofdje.
  • Je kind laat geen signalen van watervrees zien.

Wanneer kan je kind beter wachten met de eerste zwemles?

  • Bij watervrees.
  • Bij regelmatige oorontstekingen.
  • Bij een motorische achterstand.

Twijfel je? Bespreek het eens met het zwembad of de zwemschool. Ze kunnen je helpen inschatten of je kleintje klaar is om te beginnen, of beter nog even kan wachten.

Eerste zwemles: wat neem je mee?

Thuis doet je kleintje alvast zijn of haar zwemkleding aan. Voor een meisje is een bikini of badpak geschikt en voor een jongen een aansluitende zwembroek. Een lange, wijde zwembroek wordt afgeraden bij zwemlessen.

Verder neem je mee:

Hoe lang is je kind bezig met zwemles?

De duur van de zwemles varieert per kind en per zwemschool. Gemiddeld duurt het proces om zwemdiploma A te halen tussen de 6 en 12 maanden. Dit hangt af van de frequentie van de lessen en natuurlijk hoe goed je kleintje het doet. Meestal krijgt je kind 1 keer per week les, waarbij 1 les 3 kwartier duurt. Bij versnelde pakketten kan het ook 2 lessen per week zijn. Na het behalen van zwemdiploma A kan je kind doorgaan met zwemdiploma B en C.

Het is vooral belangrijk om geduldig te zijn en te begrijpen dat ieder kind op zijn eigen tempo leert!

Schema eerste zwemles totaal uren.

Je kind wil niet naar zwemles: wat te doen?

Het kan voorkomen dat je kind niet naar zwemles wil. Probeer eerst te achterhalen waarom je kind niet wil gaan. Is het angst voor het water, verveling of misschien het idee van iets nieuws? Praat met je kind en geef geruststelling. Soms helpt het om een vriendje of vriendinnetje mee te nemen naar de les. Ook kan het je kleintje geruststellen om samen naar het zwembad te gaan om de sfeer te voelen en alles te verkennen. Het is vooral belangrijk om positief te blijven. Een zwemles moet niet worden gezien als een straf. Het creëren van een plezierige ervaring rondom zwemles kan je kind vaak motiveren om weer enthousiast het water in te gaan!

Eerste zwemles voor een kind met watervrees

Wil je kind niet naar zwemles door watervrees? Dit kan een uitdaging zijn, maar het is zeker mogelijk om ze te helpen hun angst te overwinnen. Begin met kleine stapjes: eerst vertrouwd raken met water in de badkuip of op een rustige plek in het zwembad. Geef je kind de tijd en ruimte om te wennen, zonder druk.

Veel zwembaden bieden speciale lessen aan voor kinderen met watervrees. Ervaren zweminstructeurs gaan dan stap voor stap werken aan het overwinnen van de angst van je kleintje. Wees positief en complimenteer je kind voor elke stap die hij of zij zet, hoe klein deze stap ook is. Uiteindelijk zal het vertrouwen groeien en kan je kind plezier hebben in het water!

Waterpokken & eerste zwemles

Heeft je kindje waterpokken? Dan kan je beter even wachten met de eerste zwemles. Naast het feit dat waterpokken erg besmettelijk zijn, kan warm water de jeuk verergeren. Ook kunnen de wondjes door contact met zwemwater gaan ontsteken. Wacht tot de wondjes en blaasjes goed ingedroogd zijn en de jeuk verdwenen is.

Hypermobiel kind & eerste zwemles

Een hypermobiel kind heeft extra soepele gewrichten, wat betekent dat de bewegingsmogelijkheden groter zijn dan bij andere kinderen. Dit heeft zo zijn voordelen én nadelen tijdens zwemles. Het is belangrijk om te weten dat hypermobiliteit invloed kan hebben op de coördinatie en spiercontrole van je kind, wat het leren van zwemtechnieken moeilijker maakt.

Er bestaan zwemscholen die ervaring hebben met kinderen met hypermobiliteit. Zo kunnen getrainde instructeurs de juiste begeleiding bieden. Ze zorgen ervoor dat je kind niet overbelast raakt en dat de focus ligt op het versterken van de spieren en het ontwikkelen van de juiste technieken. Maar ze vergeten zeker niet dat je kleintje ook plezier moet maken tijdens de zwemles!

Wat kost een zwemles?

Zwemlessen kunnen in prijs behoorlijk verschillen, afhankelijk van de zwemschool en de locatie. Gemiddeld betaal je tussen de €8 en €15 per les. Sommige zwembaden bieden ook pakketten aan, waarbij je een vast bedrag betaalt. Dit kan handig zijn als je weet dat je kind langer nodig heeft om een diploma te halen.

Let ook op extra kosten, zoals inschrijfgeld of diplomakosten. Het is altijd handig om eerst eens rond te kijken en prijzen te vergelijken!

Privé zwemles voor je kind

Merk je dat je kind achterloopt op de rest van de zwemgroep? Dan kan je kiezen voor een privé zwemles. Een privé zwemles is wat duurder, maar je kleintje krijgt wel extra persoonlijke begeleiding. Dit kan helpen om de achterstand op de rest van de groep in te halen.

Zwemles vergoeding voor een kind met autisme

Voor kinderen met autisme kan zwemles een waardevolle manier zijn om zowel motorische vaardigheden als sociale interactie te ontwikkelen. Sommige zwemscholen bieden aangepaste lessen aan, zoals privé zwemlessen of in speciale kleinere groepen, die beter passen bij de behoeften van kinderen met autisme.

Omdat zwemlessen voor kinderen met autisme soms meer aandacht vereisen, kunnen de kosten voor deze lessen hoger zijn. Gelukkig zijn er verschillende vergoedingsmogelijkheden. In sommige gevallen kunnen ouders een vergoeding krijgen via de gemeente, zorgverzekeraar of jeugdzorg. Neem contact op met je zorgverzekeraar of de gemeente om te informeren naar specifieke vergoedingen voor zwemlessen voor kinderen met autisme.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel.

Overige hulp

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.