Mooi voor je gezondheid

Ontdek ons assortiment
vrouw met wind in het haar

Bloedneus

Misschien voelde je het al aankomen: die druppels bloed die nu je neusgaten uit sijpelen. Het kan erg vervelend zijn, zo’n bloedneus. Gelukkig is een bloedneus vaak niet gevaarlijk en gaat hij zó weer over. Wil je weten hoe je een bloedneus stopt? Lees dan snel verder!

Shop hier watjes

Artikel opslaan

Wat is een bloedneus?

De bloedneus houdt in dat er een bloeding in je neus plaatsvindt, waardoor het bloed uit je neusgaten drupt of sijpelt. Dit wordt ook wel een neusbloeding genoemd. Het slijmvlies in je neus is erg dun, waardoor er makkelijk een wondje kan ontstaan.

Wat zijn de oorzaken van een bloedneus?

De oorzaak van een bloedneus kan in de neus zelf liggen of ergens anders in het lichaam. Veel voorkomende oorzaken zijn:

  • Neuspeuteren
  • Een klap of stoot tegen de neus
  • Een vreemd voorwerp in de neus, zoals een steentje of kraaltje
  • Uitdroging
  • Aderverkalking

De kans op een bloedneus wordt groter als je bloedverdunners gebruikt, je allergisch bent of je koorts of een verkoudheid hebt. Een bloedneus kan ook te maken hebben met een tekort aan vitamine K

Hoe kun je een bloedneus stoppen?

Heb je een bloedneus? Geen paniek, hij gaat waarschijnlijk vanzelf weer over. Maar je kunt ook de dichtknijpmethode gebruiken om de bloeding te stoppen. Die gaat als volgt:

  1. Ga licht voorovergebogen staan, zodat je bloed dat naar je keel sijpelt makkelijk kunt uitspugen.
  2. Snuit je neus één keer goed.
  3. Knijp je neus tien minuten lang dicht met je vingers op de plek waar het harde botje overgaat in de zachte neusvleugels.
  4. Werkt dit niet in één keer? Herhaal de stappen dan. Je kunt ook een propje watten in je neus doen.
  5. Geef je neus hierna minimaal twee dagen tijd om te herstellen van de bloeding. Niet snuiten of peuteren dus!

Let op: er zijn ook een aantal dingen die je beter niet kunt doen als je een bloedneus hebt. Ten eerste: raak niet in paniek! Als je je opwindt of inspant, stijgt je bloeddruk. Daar gaat je neus alleen maar harder van bloeden. Ga ook niet op je rug liggen. Daardoor druipt het bloed je keel in. Als je (veel) bloed doorslikt, kun je misselijk worden. Ook kun je je per ongeluk verslikken in het bloed. Tot slot: stop geen watjes, propjes tissue of tampons in je neus.

Wanneer moet je naar de huisarts?

Stopt je neus niet met bloeden, ook al heb je al een paar keer de dichtknijpmethode gebruik? Bel dan je huisarts op. Die kan je helpen je bloedneus te stelpen.

Heb je vaak last van een bloedneus zonder aanwijsbare oorzaak? Neem dan ook contact op met je huisarts.

In samenwerking met

Drs. A.M. Slappendel, consulent en Dr. J.A.M. Engel, consulent

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.