flesjes in water

Te veel water drinken

Twee liter water drinken per dag is hartstikke gezond. Door het drinken van water houd je onder andere je vochtbalans op peil en worden giftige stoffen in je lichaam afgevoerd. Ook zorgt het voor een gezonde huid en kan het je honger stillen. Maar pas op dat je niet te veel water drinkt! Een overdreven hoeveelheid aan water drinken is nergens goed voor en kan zelfs levensgevaarlijk zijn. Benieuwd hoe dat zit? Wij vertellen het je!

Kun je afvallen door water te drinken?

Je valt niet per se af door water te drinken, maar het voorkomt wel dat je drankjes drinkt die vol calorieën zitten. Toch wordt door verschillende afvalgoeroes een magische werking toegeschreven aan het drinken van water. Zo zou je door meer dan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid water te drinken een nóg betere huid krijgen en zou het je hongergevoel zo goed als wegnemen. Dat is niet waar! Geen enkel onderzoek toont aan dat het drinken van méér dan twee liter water per dag positieve gezondheidseffecten heeft. Er worden dan ook steeds vaker vraagtekens gezet bij het nut van het drinken van overdreven veel water, maar dat het ook levensgevaarlijk kan zijn, weten maar weinig mensen.

Het crashdieet van Jacqueline Henderson

Nog niet zo lang geleden bezweek een Amerikaanse vrouw, Jacqueline Henderson, aan een overdosis water. Henderson volgde een crashdieet waarbij ze twaalf weken lang slechts vijfhonderd calorieën per dag mocht innemen. Bedenk hierbij dat de aanbevolen dagelijkse inname van calorieën voor vrouwen tweeduizend calorieën per dag is.

Naast het feit dat Henderson bij dit crashdieet drie maanden lang consequent te weinig voedingsstoffen en energie binnenkreeg, heeft dit in combinatie met een overdosis aan water ervoor gezorgd dat ze het niet overleefde. Na een mager ontbijt met een reep en een vloeibare lunch, sloeg Henderson binnen twee uur vier liter water achterover. Haar doodsoorzaak werd vastgesteld als zwelling in de hersenen door een teveel aan water.

Waarom is dit crashdieet zo gevaarlijk?

Bij de inname van water moeten voldoende suikers en zouten worden ingenomen. Gebeurt dat niet, dan zwellen de cellen in het lichaam op, het bloed raakt verdund en zenuwen raken bekneld. Daarna ontstaan klachten zoals hoofdpijn en misselijkheid. Als je deze signalen, net als Jacqueline Henderson, niet serieus genoeg neemt, loopt je dus een serieus risico op overlijden.

Wat is een verantwoorde hoeveelheid water per dag?

Als je twee liter water per dag drinkt, dan is dit ruim voldoende om gezond en verantwoord de dag door te komen. Meer mag en kan natuurlijk, maar houdt er dan wel rekening mee dat je dit niet in een te kort tijdsbestek doet.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Bekijk winkelmandje

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.