Maak kans op een last-minute vakantie van TUI of één van de andere toffe prijzen!

Waanzinnige winweken
jampot met water en ijsklontjes

Acht glazen water per dag

Bijna niemand gaat niet meer zonder flesje water de deur uit. Begrijpelijk, want we horen vaak verhalen over hoe gezond het drinken van acht glazen water wel niet is. Zo zou het je nieren beter laten werken,  je lichaam reinigen, je concentratie verhogen én je zou er van afvallen afvallen. Maar klopt dit eigenlijk wel? Je leest het in dit artikel.

Hoe gezond is het drinken van acht glazen water per dag?

Er wordt gesteld dat het gezond is voor een volwassene om 2,5 liter water per dag te drinken. Dit is gebaseerd op het idee dat je één milliliter water drinkt voor elke geconsumeerde calorie. Voor vrouwen zou dit dus betekenen dat ze 2 liter water moeten drinken. Dit advies is de afgelopen tien jaar gehyped. Maar het belangrijkste deel van de aanbeveling wordt in de meeste gevallen genegeerd: een groot gedeelte van de aanbevolen hoeveelheid water zit namelijk al in je voeding! Je hoeft dus echt geen 2 liter water te drinken, om aan de aanbevolen hoeveelheid water te komen. Bovendien kunnen acht glazen water zelfs te veel zijn voor je lichaam.

Welke gezondheidseffecten heeft het drinken van acht glazen water per dag?

Er zijn aanwijzingen dat te veel water drinken invloed kan hebben op de volgende dingen:

  • Concentratie: als je water drinkt terwijl je eigenlijk geen dorst hebt, kan dit je concentratie op een negatieve manier beïnvloeden. Je krijgt er namelijk geen boost van, maar je zakt juist in.
  • Nachtrust: het drinken van grote hoeveelheden water kan ook leiden tot slapeloosheid, want je moet ’s nachts vaker uit je bed om naar het toilet te gaan.
  • Hersenen: in hele uitzonderlijke gevallen kan het drinken van te veel water leiden tot de zeldzame aandoening hyponatriëmie. Om dit te krijgen moet je wel extreem veel drinken. Gelukkig kunnen je nieren per uur 0,7 tot 1 liter water verwerken.

Kun je afvallen door het drinken van water?

Er wordt vaak gesteld dat je van veel water drinken afvalt of dat het je eetlust vermindert. Hoewel water drinken zeker gezond is, is er geen bewijs dat het daadwerkelijk helpt om gewicht te verliezen of je eetlust te verminderen. 

Hoeveel water moet je per dag drinken?

Het is belangrijk om zoveel water te drinken als je lichaam nodig heeft. De exacte behoefte aan vocht is afhankelijk van hoeveel vocht je verliest. Dit verschilt per persoon en hangt af van de situatie waarin je je bevindt. Met warm weer of tijdens het sporten verlies je meer vocht dan wanneer je stil zit in een koele ruimte. Maar we snappen dat je een beetje houvast nodig hebt. Het Voedingscentrum stelt dat een volwassene gemiddeld 1,5 tot 2 liter vocht per dag nodig heeft. Het gaat hierbij niet alleen om water, maar ook om andere gezonde dranken en voedingsmiddelen.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Artikel opslaan

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.