Haar en gezondheid
Dof haar, kale plekken of plotseling veel haar verliezen. In sommige gevallen kan je haar je iets vertellen over je gezondheid. Benieuwd wat jouw haarconditie zegt over je gezondheid? Lees dan verder!
Wat is haarverlies?
Haaruitval is een natuurlijk proces waar iedereen mee geconfronteerd wordt. Het is normaal om gemiddeld vijftig tot honderd hoofdharen per dag te verliezen. Verlies je beduidend meer haren per dag dan is er vaak meer aan de hand. Haaruitval begint in het algemeen boven op je hoofd of rond je kruin.
Wat zijn de oorzaken van haarverlies?
Veel haar verliezen kan verschillende oorzaken hebben.
- Schok. Plotseling veel haar verliezen heeft vaak te maken met een schok aan je lichamelijke systeem. Een operatie, bevalling, crashdiëten, ernstige stress en een te trage of snelle schildklier kunnen je haren in de rustfase dwingen. Zo'n twee maanden later zie je haar uitvallen, dit wordt ook wel telogen effluvium genoemd. In deze conditie kan het haar letterlijk in bosjes uitvallen. Meestal begint direct na het uitvallen nieuw haar te groeien.
- Medicijnen. Bepaalde medicijnen kunnen haaruitval als bijwerking hebben. Dit zijn onder andere hormonen, antidepressiva, de anticonceptiepil, cytostatica, chemotherapie en medicijnen tegen hoge bloeddruk, jicht en artritis. Normaal gesproken groeit je haar terug wanneer de medicatie wordt gestopt, maar sommige medicijnen kunnen leiden tot permanent haarverlies. Vraag daarom aan je huisarts naar mogelijke bijwerkingen.
- Veroudering. Een kale plek op de kruin en terugtrekkende slapen zijn tekenen van veroudering. Dat zijn ook geen kale plekken om je zorgen over te maken. Daarnaast is grijs worden hier ook een teken van, maar hoeft niet altijd een signaal van veroudering te zijn. Als je lokken voor je veertigste grijs worden dan is de kans groot dat dit genetisch is bepaald. Het kan ook te maken hebben met bloedarmoede, een tekort aan vitamine B12, schildklieraandoening of vitiligo.
- Te strakke staart. Bij traction alopecia ontstaan kale plekken door het haar te strak in staarten of vlechten bijeen te trekken. Ook kan het gewicht van hairextensions te hard aan de haarwortel trekken, waardoor haar afbreekt of uitvalt. Soms trekken mensen onbewust maar wel dwangmatig hun haar uit. Men spreekt hierbij van trichotillomanie. Je haar groeit terug, zodra je je haarstijl verandert of stopt met haren uittrekken. Pas wel op, langdurig je haar te strak naar achter trekken kan leiden tot permanent haarverlies.
- Verzorging. Droog en futloos haar? In de meeste gevallen moet je dan beter voor je haar gaan zorgen. Dus het haar niet te vaak en/of te heet föhnen, blonderen, blootstellen aan zonlicht en stijlen met agressieve cosmetica.
- Voedingsstoffen. In sommige gevallen heeft het te maken met een tekort aan bepaalde voedingsstoffen. Je haar heeft proteïne, ijzer, omega -3 vetzuren, zink en vitamine A nodig om gezond te blijven. Een extreem dieet kan een tekort aan deze voedingsstoffen veroorzaken met als gevolg dof en breekbaar haar. In extreme gevallen kan het haar zelfs uitvallen.
Andere soorten kale plekken kunnen te maken hebben met (zeldzame) aandoeningen of met je haardracht.
Haarwortel ziekte
Pleksgewijze kaalheid kan ook veroorzaakt worden door alopecia areata, een haarwortel ziekte. Wanneer je afweersysteem verstoord is door bijvoorbeeld een infectie of ziekte, kan je afweersysteem stoffen produceren die tegen de haarwortel zijn gericht. De haarwortel wordt ziek en valt uit. Het verloop van pleksgewijze kaalheid is wisselend. Bij twee derde van de mensen treedt spontaan herstel op binnen een jaar. De haaruitval is in de meeste gevallen onschuldig. Soms kan het echter wijzen op het bestaan van onderliggende ziekten.
Syfilis
In een vergevorderd stadium van syfilis raken behaarde gedeelten van je lichaam ook aangedaan. Daardoor worden de haarfollikels geïnfecteerd, waardoor bepaalde kleine gebieden tijdelijk kaal worden. Je herkent het door een mottig kaalheidspatroon.
Wanneer moet je naar de huisarts?
Vermoed je dat jouw verslechterde haar conditie te maken heeft met een aandoening? Probeer dan in overleg met je huisarts te achterhalen wat de eventuele onderliggende oorzaak is. Zo kun je het probleem gericht aanpakken.
Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.
Artikel opslaan