
Huidproblemen
Etos
Laatste update 20 juni 2025
Heb je last van pijnlijke rode uitslag die maar aan 1 kant zit? En zitten de blaasjes in groepjes bij elkaar? Dan kan het zijn dat je last hebt van gordelroos. Dit is zeker geen pretje. Wij vertellen je alles wat je moet weten over gordelroos!
Gordelroos is een huidziekte die begint met pijn op 1 plek van je lichaam. Daarna krijg je op die plek rode uitslag en blaasjes. De pijn komt doordat een zenuw in je huid ontstoken is.
De oorzaak van gordelroos is hetzelfde virus dat waterpokken veroorzaakt. Dit virus blijft na een waterpokkeninfectie in je lichaam zitten. Soms wordt het jaren later opnieuw actief. Dan krijg je gordelroos.
Elk jaar krijgen 3 tot 4 van de 1000 mensen gordelroos. Vrouwen iets vaker dan mannen. Vooral mensen boven de 60 jaar hebben meer kans om het te krijgen.
Je kan gordelroos herkennen aan de volgende symptomen:
Bijna alle volwassenen in Nederland hebben ooit waterpokken. gehad. Je ziet dit virus niet meer, maar het bevindt zich nog steeds in je lichaam. Het trekt zich namelijk terug in je zenuwknopen in de wervelkolom. Op latere leeftijd kan het virus weer actief worden en zich via de zenuwknoop uitbreiden naar je huid. Met als resultaat: gordelroos.
Ondanks dat het een erg pijnlijke aandoening is, hoef je je meestal geen zorgen te maken. Gordelroos is namelijk een onschuldige aandoening die in de meeste gevallen uit zichzelf geneest en dus geen behandeling nodig heeft. Bij oudere mensen kunnen de klachten wel ernstiger zijn. Een bezoekje aan de huisarts kan dan geen kwaad.
Gordelroos zelf is niet heel besmettelijk. Maar de blaasjes op de huid bevatten het waterpokkenvirus. Iemand die nog nooit waterpokken heeft gehad, kan daardoor wél besmet raken. Die persoon krijgt dan geen gordelroos, maar waterpokken.
Let dus goed op als je gordelroos hebt. Zorg dat anderen niet in contact komen met de blaasjes, vooral baby’s, zwangere vrouwen en mensen met een lage weerstand. Bedek de uitslag en was vaak je handen.
Helaas kan gordelroos niet worden voorkomen. We geven je uiteraard wel de volgende tips die je kunnen helpen om de pijn te verzachten en de verspreiding te voorkomen:
Het is verstandig om contact op te nemen met je huisarts als:
Disclaimer: deze blog is bedoeld om nuttige informatie te geven aan onze klanten. De informatie heeft geen therapeutische of diagnostische waarde en is niet bedoeld als vervanging voor medisch advies. Heb je medische vragen? Neem dan contact op met je huisarts.
Over 3 seconden wordt de pagina automatisch herladen
We sturen je een mailtje als we dit artikel weer op voorraad hebben.