Keratosis pilaris
Heb jij last van een wat ruwe huid en bultjes op je armen, billen of benen? Dat zou best eens keratosis pilaris kunnen zijn! Lees hier wat keratosis pilaris is, hoe het ontstaat en wat je zelf kan doen om het te behandelen. Bekijk daarnaast de video van Jeanet om te zien hoe keratosis pilaris eruitziet!
Shop huidverzorging
Artikel opslaan
Wat is keratosis pilaris?
Karatosis pilaris is een huidaandoening waarbij je haarzakjes verstopt raken. ‘Keratotis’ is de medische term voor een verdikte hoornlaag en ‘pilaris’ staat voor ‘rond de haren’. De hoornlaag is dikker op de plekken van de huid waar je de aandoening hebt en er zitten bultjes.
Keratosis pilaris wordt ook wel anservel (ganzenvel) of kippenvel genoemd. Dit komt omdat de bultjes die op de huid ontstaan lijken op een ganzenhuid of kippenhuid. Keratosis pilaris is onschuldig en niet besmettelijk. Het is vooral vervelend omdat je er onzeker over kan zijn omdat het een zichtbare aandoening is.
Hoe ontstaat keratosis pilaris?
Keratosis pilaris ontstaat doordat je haarzakjes verstopt raken. Dit komt doordat je lichaam overmatig keratine aanmaakt. Keratine is een eiwit dat nodig is om je haar en nagels te laten groeien. Omdat er te veel keratine aanwezig is in het haarzakje, kan het haarzakje zich niet openen en raakt het verstopt. Naast keratine zitten er ook dode huidcellen op je huid. Waarschijnlijk zorgt de combinatie van keratine en dode huidcellen ervoor dat de verstopte haarzakjes kunnen gaan ontsteken, met keratosis pilaris als gevolg
Als je last hebt van een droge huid of allergieën zoals eczeem, dan is de kans groter dat je ook last krijgt van keratosis pilaris. Het is een genetische aandoening, het is dus erfelijk.
Keratosis pilaris komt vooral voor bij jonge mensen, met name bij pubers. Als je ouder wordt kan het afnemen of zelfs weggaan. Dit komt omdat de talgproductie en keratineproductie afnemen als je ouder wordt.
Hoe ziet keratosis pilaris eruit?
Op de plek waar het haarzakje verstopt raakt, kan je bultjes en puistjes zien. De huid is wat ruwer en dikker op de plek waar je keratosis pilaris hebt. Je kan de bultjes het beste vergelijken met kippenvel. Op de plekken waar ook bacteriën in de haarzakjes gaan zitten, kunnen puistjes ontstaan.
Op een witte huid zijn de bultjes vaak huidskleurig of rood. Op een donkere huid zijn de bultjes vaak donkerder dan de huidskleur waar ze op voorkomen.
Benieuwd hoe keratosis pilaris eruitziet en naar de meest gestelde vragen over keratosis pilaris? Kijk dan onderstaande video waarin Jeanet praat met Nadia, die last van keratosis pilaris heeft.
Wat zijn de symptomen van keratosis pilaris?
Je kan naast bultjes en puistjes last krijgen van jeuk. Als je door de jeuk gaat krabben, kan je de huid kapot maken en kan de huid gaan ontsteken. Daarnaast kunnen er door het krabben kleine puskopjes op de bultjes komen. Probeer dus vooral niet te krabben!
Waar kan je keratosis pilaris krijgen?
Keratosis pilaris kan op verschillende plekken op je lichaam voorkomen. De meest voorkomende plekken zijn:
- (boven)armen
- dijen
- benen
- billen
- gezicht
Wat te doen tegen keratosis pilaris?
Je hoeft keratosis pilaris niet per se te behandelen, de aandoening is namelijk niet schadelijk voor de huid. Toch snappen we dat je er wat aan wilt doen omdat het vaak voorkomt op plekken die (vooral in de zomer) gezien worden.
Er bestaan geen speciale keratosis-pilaris-crèmes, maar je kan wel een aantal dingen doen om keratosis pilaris onder controle te houden. Hieronder een paar tips die helpen tegen keratosis pilaris:
- Gebruik huidverzorgingsproducten zonder alcohol, zeep en parfum. Deze stoffen kunnen de huid irriteren en uitdrogen.
- Scrub de huid niet. In plaats van een scrub kun je beter een exfoliant of peeling gebruiken. Deze zijn minder grof waardoor ze de huid niet beschadigen.
- Gebruik huidverzorgingsproducten met ureum, salicylzuur of vitamine A-zuur. Ureum, salicylzuur en vitamine A-zuur kunnen de hoornlaag van je huid zachter maken.
- Drink voldoende water. Water voorziet je huid van vocht, drink dus minstens 2 liter water per dag.
- Draag losse kleding van ademende materialen. Kleding van bijvoorbeeld linnen of katoen ademt beter dan kleding van andere stoffen.
- Douche niet te warm. Heet water kan je huid uitdrogen waardoor je keratosis pilaris erger kan worden.
- Geef je huid zonlicht. Als het zomer is dan is het goed om je huid bloot te stellen aan zonlicht. Het is niet wetenschappelijk bewezen, maar voor veel mensen met keratosis pilaris helpt de zon om de bultjes te verminderen. Smeer je uiteraard wel goed in met zonnebrandcrème!
- De huid laseren kan ervoor zorgen dat de roodhuid vermindert. Je kan dit zelf thuis doen, maar ook bij een huidtherapeut.
Shop producten met ureum en salicylzuur
De tips hierboven helpen je al een heel eind op weg, maar je kan het beste je huid ook goed verzorgen. Hoe? Wij geven tips voor een goede huidroutine bij keratosis pilaris.
- Reinigen: reinig de aangedane huid ’s ochtends en ’s avonds met een reinigingslotion zonder zeep.
- Exfoliëren: exfolieer je huid een paar keer per week om overmatig talg te verwijderen en de huid soepel te houden. Een exfoliant met bijvoorbeeld zeezout of Himalayazout is aan te raden.
- Hydrateren: belangrijk is om je huid te hydrateren. Keratosis pilaris komt vooral voor op de droge huid en daarom is het belangrijk je huid van zoveel mogelijk vocht te voorzien. Een crème met ureum kan daar bijvoorbeeld heel goed bij helpen.
- Extra verzorging: wil je naast bovenstaande stappen je huid nog extra verzorgen? Kies dan voor crèmes met vitamine A (retinol) en huidolie met vitamine E.