Krentenbaard
De naam ‘krentenbaard’ doet het al vermoeden. Bij deze huidontsteking heb je last van bultjes en blaasjes rondom je neus en mond. Benieuwd hoe je krentenbaard krijgt en hoe je er zo snel mogelijk van afkomt? Lees dan verder!
Artikel opslaan
Wat is krentenbaard?
Krentenbaard, ook wel impetigo genoemd, is een huidontsteking die je kunt herkennen aan bultjes en blaasjes rondom de neus of mond. De ontsteking wordt veroorzaakt door een besmettelijke bacterie. Krentenbaard komt het vaakst voor bij baby's en kinderen onder de twaalf jaar. Ook volwassenen kunnen krentenbaard krijgen, al gebeurt dit minder vaak.
Hoe kun je krentenbaard herkennen?
Krentenbaard kan behoorlijk vervelend zijn. Benieuwd naar de symptomen? Wij zetten ze voor je op een rij:
- Krentenbaard begint vaak op een plek waar de huid al beschadigd is, bijvoorbeeld door wondjes, eczeem of waterpokken.
- In het begin heb je last van rode vlekjes en bultjes op de huid.
- De vlekjes en bultjes komen meestal voor rondom de neus en de mond, maar door verspreiding kan krentenbaard ook op andere lichaamsdelen ontstaan (bijvoorbeeld op de armen en benen).
- De bultjes ontwikkelen zich tot blaasjes gevuld met geel vocht (pus).
- Wanneer de blaasjes opengaan, ontstaan er gele korstjes op de ontstoken plekken.
- De blaasjes en bultjes verspreiden zich vaak snel, waardoor er grotere plekken met krentenbaard ontstaan.
- De ontstekingen kunnen pijn doen en jeuken.
- Bij uitgebreide krentenbaard kunnen een temperatuurverhoging en opgezette lymfeklieren in de hals voorkomen.
Hoe ontstaat krentenbaard?
Krentenbaard ontstaat door een besmettelijke bacterie, de stafylokok. Lang niet alle mensen die deze bacterie bij zich dragen, krijgen klachten. Sommige mensen dragen de bacterie zelfs hun leven lang mee, zonder dat ze er last van hebben. Vooral bij baby’s, jonge kinderen en volwassenen met een lage weerstand kan de bacterie leiden tot krentenbaard.
Krentenbaard en de zomer
In de zomer is de kans het grootst om krentenbaard op te lopen. De temperatuur loopt op, waardoor bij slechte hygiëne de bacterie zich makkelijk kan verspreiden. Vaak zie je in de zomer dan ook de grootste piek in krentenbaardbesmettingen. Daarnaast kunnen kapot gekrabde muggenbulten ervoor zorgen dat de bacterie in je huid terechtkomt. En laat het nou net zo zijn dat de zomer ook het favoriete seizoen van de mug is.
Is krentenbaard besmettelijk?
Ja, krentenbaard is zeer besmettelijk. Het komt dan ook vaak voor dat iemand met krentenbaard de rest van het gezin besmet. De bacterie die krentenbaard veroorzaakt, kan overgedragen worden door te praten, hoesten of niezen. Besmette druppeltjes komen dan in de lucht, waardoor iemand anders deze in kan ademen. Ook kan de bacterie via handen of via besmette voorwerpen overgedragen worden. Zo kun je niet alleen anderen, maar ook jezelf besmetten. Dit is dan ook de reden waarom krentenbaard zich vaak snel verspreidt naar andere lichaamsdelen. Pas wanneer de blaasjes helemaal zijn ingedroogd en de wondjes zijn genezen, is krentenbaard niet meer besmettelijk.
Hoelang duurt krentenbaard?
Nadat je besmet bent, duurt het zo’n vier tot veertien dagen tot krentenbaard zichtbaar is. In de meeste gevallen verdwijnen de bultjes en blaasjes vanzelf na één tot drie weken.
Hoe kun je krentenbaard behandelen?
Aangezien krentenbaard zeer besmettelijk is, is het extra belangrijk om de juiste maatregelen te treffen. Benieuwd wat je kunt doen om verergering of besmetting van krentenbaard te voorkomen? Wij geven een aantal tips:
- Tip 1: raak krentenbaard niet aan. Dit is het allerbelangrijkste. Ook al heb je jeuk, blijf echt af van de bultjes en blaasjes. Vaak helpt het om krentenbaard te bedekken met kleding, zodat ga je minder snel gaat krabben. Zo voorkom je ook dat anderen, zoals kinderen, de plekken aanraken.
- Tip 2: was je handen regelmatig. Door je handen regelmatig met desinfecterende zeep te wassen, kun je verspreiding van krentenbaard tegengaan.
- Tip 3: gebruik een crème met een antibioticum (fusidinezuurcrème). Deze crème kan voorgeschreven worden door je huisarts om het herstelproces te versnellen. De crème is zowel geschikt voor volwassen als voor baby’s en kinderen. Gebruik handschoenen bij het opsmeren van de crème.
- Tip 4: houd je nagels kort. Knip je nagels kort om te voorkomen dat er bacteriën onder je nagels achterblijven.
- Tip 5: gebruik elke dag een schone handdoek. Deel ook zeker geen handdoeken met anderen.
- Tip 6: informeer anderen. Heeft je kindje last van krentenbaard? Laat dit weten aan de crèche of school. Ook als je zelf last hebt van krentenbaard, is het belangrijk om mensen in je omgeving te adviseren om extra vaak hun handen te wassen.
- Tip 7: gebruik geen pleisters of verband. Dit vertraagt het herstelproces.
- Tip 8: houd je huis schoon. Zeker deurklinken, trapleuningen of speelgoed kunnen wel een extra poetsbeurt gebruiken om verspreiding te voorkomen.
Bekijk hier onze favoriete producten
Bekijk hier ons gehele assortiment aan handzeep > |
Wanneer moet je naar de huisarts?
Wanneer je vermoedt dat je krentenbaard hebt, kun je altijd langsgaan bij je huisarts. Je huisarts kan je dan een speciale crème voorschrijven. Verder is het belangrijk om contact op te nemen met je huisarts:
- als de krentenbaard, ondanks de bovenstaande adviezen, niet minder wordt;
- als de krentenbaard samengaat met koorts of een ziek gevoel;
- als de krentenbaard blijft terugkomen.
Krentenbaard kan ook lijken op apenpokken. Weten wat het verschil is? Dat lees je in ons artikel over apenpokken.
Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.