Zonnepiek! Nu 1+1 gratis op heel veel zonbescherming & aftersun en 20% korting op diverse Dermacare zon

Shop nu

Uitgelicht product

2ehalve prijs Promotie: Promotie voorwaarden: Etos bad, douche, hand en body alle varianten, combineer en profiteer! M.u.v. huidolie, bars en mini's. Deze actie wordt verrekend als 25% kassakorting.
zalf
€ 2.15

Schilferende huid: wat kan je doen?

Iedereen heeft er wel eens last van: een schilferende huid. Of je nu een droge gezichtshuid hebt, schilfering door verbranding van de zon of last hebt van een schilferige hoofdhuid: het blijft een veel voorkomend probleem bij veel mensen. Het zorgt niet alleen voor ongemakken zoals jeuk, maar het kan je ook onzeker maken. Gelukkig kan een goede huidverzorgingsroutine het verschil maken! In dit artikel ontdek je de oorzaken van een schilferende huid én hoe je je huid dagelijks kan verzorgen en hydrateren. Lees dus snel verder!

Vrouw in een rode top. Ze heeft last van een schilferende huid op haar schouders van de zon.

Wat is de oorzaak van een schilferende huid?

Een schilferende huid ontstaat vaak doordat de huidbarrière uit balans raakt. Hierdoor wordt je huid droger en ontstaan er zichtbare schilfers. Veelvoorkomende oorzaken zijn:

  • verbranding van de huid: na overmatige blootstelling aan zonlicht kan de huid gaan vervellen
  • droge huid: een huid die minder vocht vasthoudt, kan trekkerig aanvoelen en gaan schilferen
  • jeukende huid: een droge jeukende huid kan snel gaan schilferen, vooral als je gaat krabben
  • schrale huid door invloed van het weer: kou of droge lucht kan invloed hebben op je huid, waardoor deze gevoeliger kan worden, wat zorgt voor droogheid en schilfering
  • vervellen door warm water of verzorgingsproducten: lang en heet douchen of gebruik van bepaalde verzorgingsproducten kan de huid uitdrogen
  • gevoelige huid: sommige mensen met een gevoelige of snel reagerende huid ervaren sneller droogheid of schilfering
  • huidtypes die vatbaar zijn voor droogheid: zoals een huid met aanleg voor eczeem of andere vormen van huidirritatie
  • vochttekort (te weinig hydratatie): een tekort aan vochtinname kan invloed hebben op de huidconditie
  • hormonale veranderingen: zoals tijdens de overgang of zwangerschap, kunnen invloed hebben op het huidbeeld
  • gebruik van medicatie: sommige medicatie kan als bijwerking een droge huid veroorzaken
  • veroudering van de huid: wanneer de huid ouder wordt, verandert de aanmaak van huidvetten, wat invloed kan hebben op de huidstructuur en dus een drogere huid kan veroorzaken
  • schimmels: in sommige gevallen kan schilfering optreden op plekken waar schimmels aanwezig zijn, zoals tussen de tenen

Vaak hebben mensen met een atopische huid (een huidtype dat snel reageert op prikkels van buitenaf) last van schilferingen.

Symptomen van een schilferende huid

Een schilferende huid kan zich op veel verschillende manieren uiten. Dit verschilt per persoon, huidtype én externe invloeden. Wij zetten veelvoorkomende symptomen bij een schilferende huid voor je op een rij.

  • Schrale huid: de huid kan droog aanvoelen en er dof of ruw uitzien.
  • Vervellen van de huid: soms laat de bovenste huidlaag los in kleine velletjes, vooral na blootstelling aan zon of andere externe factoren.
  • Droge huid: de huid voelt trekkerig aan en kan zichtbaar droog of schilferig ogen.
  • Rode of gevoelige plekken: in sommige gevallen ontstaan er plekken die gevoelig of licht geïrriteerd aanvoelen.
  • Lichte jeuk of trekkerig gevoel: een droge huid kan samengaan met ongemak of jeuk, vooral bij temperatuurwisselingen.
  • Ruwe textuur: de huidoppervlakte voelt ongelijkmatig aan, met zichtbare schilfers of kleine barstjes.
  • Kloven: door een extreem droge huid kunnen er naast schilfering ook kloven ontstaan, met name op de handen en voeten.

Waar komt een schilferende huid het vaakst voor?

Huidschilfering kan overal op het lichaam voorkomen, maar er zijn plekken waar een schilferende huid vaker voorkomt. Wij noemen ze voor je op.

  • Ellebogen. De huid is hier vaak dikker, waardoor schilfers sneller zichtbaar zijn.
  • Hoofdhuid. Ook wel roos genoemd. Dit komt vaak voor wanneer de hoofdhuid droog is of gevoelig reageert op invloeden van buitenaf, voornamelijk door stylingproducten of (te) vaak wassen van het haar met shampoo.
  • Gezicht, voornamelijk rond de ogen. De huid rondom de ogen is dun en gevoelig en kan hierdoor sneller droog worden.
  • Handen en handpalmen. Door vaak je handen te wassen of veel contact met water en zeep kunnen handen (en handpalmen) vervellen of ruw aanvoelen.
  • Voeten en voetzolen. Schilfering op de voeten, vooral op de hielen of voetzolen, komt vaak voor bij een droge huid. Let op: dit kan ook wijzen op voetschimmel.
  • Benen. Tijdens de wintermaanden kan de huid op de benen door de kou sneller trekkerig en droog aanvoelen, met zichtbare schilfertjes. Ook in de zomermaanden na veel zonblootstelling kunnen je benen sneller vervellen.
  • Schouders. Vooral na zonblootstelling of wrijving door kleding kunnen de schouders gaan schilferen.

Wat kan je doen bij een schilferende huid?

Een schilferende huid vraagt vaak om extra aandacht. Wij hebben een aantal tips voor je op rij gezet die je kunnen helpen bij het behouden van een natuurlijke huidbalans en het voorkomen van verdere uitdroging.

10 dagelijkse verzorgingstips bij een schilferende huid

1.Gebruik milde (pH-neutraal) en parfumvrije huidverzorgingsproducten. Vermijd zeep of reinigingsproducten die de huid juist kunnen uitdrogen.

2. Pas op met heet douchen of baden. Lauwwarm water is zachter voor de huid, vooral als je huid erg gevoelig en droog is.

3. Dep de huid droog in plaats van wrijven. Zo bescherm je de natuurlijke huidbarrière.

4. Breng direct na het douchen een hydraterende crème of lotion aan. Bij voorkeur wanneer de huid zelfs nog licht vochtig is, zodat deze nog beter hydrateert.

5. Kies verzorgingsproducten die passen bij jouw huidtype. Bijvoorbeeld producten voor de droge, gevoelige of eczeemgevoelige huid.

6. Bescherm de huid tegen warmte en kou. Draag bij koud weer handschoenen gebruik bij veel zon extra zonnebrand.

7. Drink voldoende water. Een goede vochtbalans ondersteunt de algehele huidconditie.

8. Vermijd overmatige blootstelling aan airco of verwarming. Droge lucht in binnenruimtes kan de huid juist extra uitdrogen.

9. Gebruik een luchtbevochtiger in huis. Vooral in de wintermaanden kan dit helpen om de luchtvochtigheid op peil te houden.

10. Let op mogelijke triggers. Denk aan kledingstoffen, schoonmaakmiddelen of verzorgingsproducten die de huid kunnen irriteren.

Let op: elke huid is anders en kan dus ook anders reageren. Kijk vooral waar jouw huid goed op reageert en maak hier een dagelijkse huidverzorgingsroutine van!

Shop verzorgingsproducten voor de schilferende huid

Wanneer moet je naar de huisarts?

In de meeste gevallen is een schilferende huid goed te verzorgen met milde huidverzorging. Toch kan het soms verstandig zijn om contact op te nemen met de huisarts, vooral wanneer de klachten aanhouden of verergeren.

Je kan overwegen om contact op te nemen met je huisarts in de volgende situaties:

  •  bij blijvende of ernstige schilfering: als de huid langdurig schilfert of geïrriteerd blijft, ondanks goede verzorging
  • bij hevige jeuk, roodheid of zwelling: vooral wanneer dit invloed heeft op je dagelijkse leven
  •  bij terugkerende huidklachten: bijvoorbeeld bij mensen met een atopische huid.
  •  als je twijfelt over de oorzaak: bijvoorbeeld wanneer de schilfering plotseling optreedt of gepaard gaat met andere symptomen zoals pijn, blaasjes of verkleuring van de huid

Veelgestelde vragen over een schilferende huid

Waarom heb ik een droge of schilferende huid tijdens de overgang?

In de overgang verandert de hormoonhuishouding van het lichaam. Dit kan invloed hebben op de vochtbalans van de huid. Veel vrouwen ervaren in deze fase een drogere, soms schilferende huid en een trekkerig gevoel. Het gebruik van een milde reiniging en een hydraterende crème kan helpen de huid te verzachten.

Is een droge of schilferende huid normaal tijdens de zwangerschap?

Tijdens de zwangerschap verandert er veel in het lichaam en ook de huid kan anders aanvoelen. Sommige vrouwen merken dat hun huid droger wordt, vooral op de buik, benen of gezicht. Dit kan komen door hormonale schommelingen of het uitrekken van de huid. Zachte verzorging zonder irriterende ingrediënten en het goed hydrateren van de huid is dan extra belangrijk!

Wat kan ik doen bij een droge of schilferende babyhuid?

De huid van een baby is dun én extra gevoelig en kan dus snel uitdrogen. Bijvoorbeeld door temperatuursveranderingen, water of zeep. Een droge babyhuid komt vaak voor op het gezichtje, de armen of beentjes. Gebruik huidverzorgingsproducten die ontwikkeld zijn voor de babyhuid en vermijd producten met parfum. Pas ook op met warm water en kies voor lauw water om je kleintje in te wassen. Bij twijfel of bij aanhoudende roodheid, jeuk of andere klachten is het aan te raden om contact op te nemen met je huisarts.

Ben je zwanger en wil je meer weten over alle veranderingen van de huid tijdens deze periode? Lees dan ons artikel over huidveranderingen in de zwangerschap en vind antwoord op al je vragen!

Disclaimer:

Deze blog is alleen bedoeld om nuttige informatie te geven aan onze klanten. De informatie in deze blog heeft geen therapeutische of diagnostische waarde en is niet bedoeld als vervanging voor het advies van een arts, specialist of andere professional. Heb je medische vragen? Bespreek die dan met je huisarts. 

Overige hulp

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.