
Huidtypes
Etos
Laatste update 12 mei 2025
Iedereen heeft er wel eens last van: een schilferende huid. Of je nu een droge gezichtshuid hebt, schilfering door verbranding van de zon of last hebt van een schilferige hoofdhuid: het blijft een veel voorkomend probleem bij veel mensen. Het zorgt niet alleen voor ongemakken zoals jeuk, maar het kan je ook onzeker maken. Gelukkig kan een goede huidverzorgingsroutine het verschil maken! In dit artikel ontdek je de oorzaken van een schilferende huid én hoe je je huid dagelijks kan verzorgen en hydrateren. Lees dus snel verder!
Een schilferende huid ontstaat vaak doordat de huidbarrière uit balans raakt. Hierdoor wordt je huid droger en ontstaan er zichtbare schilfers. Veelvoorkomende oorzaken zijn:
Vaak hebben mensen met een atopische huid (een huidtype dat snel reageert op prikkels van buitenaf) last van schilferingen.
Een schilferende huid kan zich op veel verschillende manieren uiten. Dit verschilt per persoon, huidtype én externe invloeden. Wij zetten veelvoorkomende symptomen bij een schilferende huid voor je op een rij.
Huidschilfering kan overal op het lichaam voorkomen, maar er zijn plekken waar een schilferende huid vaker voorkomt. Wij noemen ze voor je op.
Een schilferende huid vraagt vaak om extra aandacht. Wij hebben een aantal tips voor je op rij gezet die je kunnen helpen bij het behouden van een natuurlijke huidbalans en het voorkomen van verdere uitdroging.
1.Gebruik milde (pH-neutraal) en parfumvrije huidverzorgingsproducten. Vermijd zeep of reinigingsproducten die de huid juist kunnen uitdrogen.
2. Pas op met heet douchen of baden. Lauwwarm water is zachter voor de huid, vooral als je huid erg gevoelig en droog is.
3. Dep de huid droog in plaats van wrijven. Zo bescherm je de natuurlijke huidbarrière.
4. Breng direct na het douchen een hydraterende crème of lotion aan. Bij voorkeur wanneer de huid zelfs nog licht vochtig is, zodat deze nog beter hydrateert.
5. Kies verzorgingsproducten die passen bij jouw huidtype. Bijvoorbeeld producten voor de droge, gevoelige of eczeemgevoelige huid.
6. Bescherm de huid tegen warmte en kou. Draag bij koud weer handschoenen gebruik bij veel zon extra zonnebrand.
7. Drink voldoende water. Een goede vochtbalans ondersteunt de algehele huidconditie.
8. Vermijd overmatige blootstelling aan airco of verwarming. Droge lucht in binnenruimtes kan de huid juist extra uitdrogen.
9. Gebruik een luchtbevochtiger in huis. Vooral in de wintermaanden kan dit helpen om de luchtvochtigheid op peil te houden.
10. Let op mogelijke triggers. Denk aan kledingstoffen, schoonmaakmiddelen of verzorgingsproducten die de huid kunnen irriteren.
Let op: elke huid is anders en kan dus ook anders reageren. Kijk vooral waar jouw huid goed op reageert en maak hier een dagelijkse huidverzorgingsroutine van!
In de meeste gevallen is een schilferende huid goed te verzorgen met milde huidverzorging. Toch kan het soms verstandig zijn om contact op te nemen met de huisarts, vooral wanneer de klachten aanhouden of verergeren.
Je kan overwegen om contact op te nemen met je huisarts in de volgende situaties:
In de overgang verandert de hormoonhuishouding van het lichaam. Dit kan invloed hebben op de vochtbalans van de huid. Veel vrouwen ervaren in deze fase een drogere, soms schilferende huid en een trekkerig gevoel. Het gebruik van een milde reiniging en een hydraterende crème kan helpen de huid te verzachten.
Tijdens de zwangerschap verandert er veel in het lichaam en ook de huid kan anders aanvoelen. Sommige vrouwen merken dat hun huid droger wordt, vooral op de buik, benen of gezicht. Dit kan komen door hormonale schommelingen of het uitrekken van de huid. Zachte verzorging zonder irriterende ingrediënten en het goed hydrateren van de huid is dan extra belangrijk!
De huid van een baby is dun én extra gevoelig en kan dus snel uitdrogen. Bijvoorbeeld door temperatuursveranderingen, water of zeep. Een droge babyhuid komt vaak voor op het gezichtje, de armen of beentjes. Gebruik huidverzorgingsproducten die ontwikkeld zijn voor de babyhuid en vermijd producten met parfum. Pas ook op met warm water en kies voor lauw water om je kleintje in te wassen. Bij twijfel of bij aanhoudende roodheid, jeuk of andere klachten is het aan te raden om contact op te nemen met je huisarts.
Ben je zwanger en wil je meer weten over alle veranderingen van de huid tijdens deze periode? Lees dan ons artikel over huidveranderingen in de zwangerschap en vind antwoord op al je vragen!
Disclaimer:
Deze blog is alleen bedoeld om nuttige informatie te geven aan onze klanten. De informatie in deze blog heeft geen therapeutische of diagnostische waarde en is niet bedoeld als vervanging voor het advies van een arts, specialist of andere professional. Heb je medische vragen? Bespreek die dan met je huisarts.
Over 3 seconden wordt de pagina automatisch herladen
We sturen je een mailtje als we dit artikel weer op voorraad hebben.