Incontinentie: je blaas de baas

Een paar druppeltjes urine die je verliest tijdens het niezen of zo erg moeten plassen dat je het toilet niet op tijd bereikt… Incontinentie kan je zó onzeker maken. Heb je regelmatig last van urineverlies? Met het juiste incontinentiemateriaal en onze adviezen zul je jezelf een stuk zekerder voelen.

Wat is incontinentie?

Iemand is incontinent als hij of zij ongewild urine verliest. Officieel spreek je dan van urine-incontinentie, want er bestaat ook incontinentie voor ontlasting (plat gezegd: je poep niet kunnen ophouden). Dat heet fecale incontinentie. In de volksmond wordt met incontinentie vaak bedoeld: je plas niet kunnen ophouden. Incontinentie komt vaker voor dan je denkt. En nee, niet alleen bij ouderen. In Nederland hebben ruim 3,5 miljoen mensen, mannen en vrouwen, plasklachten. Daarvan heeft ongeveer 1 miljoen last van een overactieve blaas. Een half miljoen is incontinent voor urine, zo blijkt uit informatie van de Continentie Stichting. Vrouwen hebben de pech dat ze vaker last hebben van urineverlies dan mannen. Dat komt omdat de bekkenbodemspieren het zwaar hebben. Door de typisch vrouwelijke ‘aangelegenheden’ zoals zwangerschap, bevalling en de overgang. De belangrijke bekkenbodemspieren kunnen hierdoor in kracht en elasticiteit afnemen. Maar uiteraard kunnen ook ook mannen incontinent worden. De oorzaak is dan vaak problemen met de prostaat.

Waardoor kun je incontinent worden?

Incontinentie kan volgens De Continentie Stichting verschillende oorzaken hebben, waaronder:

 • Zwangerschap
 • Prostaatproblemen (bij mannen)
 • Overgewicht
 • Medische ingrepen of medicijnen (zoals slaapmiddelen en antipsychotica)
 • Ongezonde leefgewoonten (roken, alcohol drinken, te veel eten, koffie en/of zoetstofhoudende dranken gebruiken, te weinig/te veel drinken)
 • Verkeerde plasgewoontes (niet goed uitplassen, te lang ophouden)
 • Aandoeningen (o.a. blaasontsteking en suikerziekte)
 • Ouderdomsverschijnselen (slappere spieren, verminderde mobiliteit en geestelijke vermogens)
 • Blaasontsteking

Welke soorten incontinentie zijn er?

Er zijn veel vormen van incontinentie. Etos behandelt de volgende, veel voorkomende vormen van ongewenst urineverlies:

Wat kun je doen aan incontinentie?

Als je denkt dat je incontinent bent, is het is belangrijk om naar de huisarts te gaan om de oorzaak van het ongewild urine- of ontlastingverlies te onderzoeken. Wanneer je weet waardoor de incontinentie wordt veroorzaakt, kan er gericht een behandeling worden gezocht. Heb je last van verzwakte bekkenbodemspieren, dan kan bijvoorbeeld bekkenbodemfysiotherapie een oplossing zijn. Een speciale bekkenbodemtherapeut kan je helpen om met deze oefeningen meer controle over je blaas te krijgen. Misschien verrassend, maar sporten en minder eten kan helpen om incontinentie onder controle te houden. Hierdoor kun je namelijk overgewicht voorkomen. Als je aankomt in kilo’s, belast je namelijk onnodig veel je bekkenbodemspieren. Om te voorkomen dat je natte plekken in je broek krijgt en je naar urine ruikt, is er speciaal incontinentiemateriaal.

Welke soorten incontinentiematerialen zijn er?

Er zijn verschillende soorten materialen om urineverlies op te vangen. Dat varieert van dunne inlegkruisjes voor licht urineverlies tot dikker materiaal tot broekjes als je meer urine verliest. Incontinentiemateriaal kan verdeeld worden aan de hand van: 

 • Geslacht: man of vrouw
 • Materiaal: normaal, voor de gevoelige huid (katoen)
 • Vorm van incontinentie: voor urine of voor ontlasting
 • Absorptiediktes: licht tot matig (verlies van druppeltjes tot enkele scheutjes), matig tot zwaar (verlies van scheuten), matig tot zwaar (nacht)

Fabels over incontinentie

 • Als je last hebt van incontinentie, is het verstandig om minder te drinken. Als je ineens minder gaat drinken, kun je incontinentie juist verergeren. Als je weinig vocht tot je neemt, wordt je urine heel geconcentreerd, waardoor je een sterkere aandrang zult voelen. Hierdoor kan je blaas geïrriteerd raken. Bovendien heb je zo meer kans op een blaasontsteking of uitdroging.
 • Alleen ouderen hebben last van urineverlies. In Nederland hebben ruim 1 miljoen mensen van 35 jaar en ouder te maken met ongewenst urineverlies. Het is wel zo dat incontinentie meer bij ouderen voorkomt.