Maak kans op een last-minute vakantie van TUI of één van de andere toffe prijzen!

Waanzinnige winweken
Tropische kwal in de zee

Kwallen

Als je heerlijk ontspannen aan het zwemmen bent, is een kwal wel het laatste waar je aan denkt. Of je nu in eigen land een duik neemt of op vakantie in de zee plonst, zo’n tentakeltje om je been is nooit fijn. Wat moet je doen als je door een kwal gestoken wordt? En hoe kom je zo snel mogelijk van dat brandende gevoel af? Wij leggen het je uit!

Shop hier producten voor na de beet

Producten voor na de beet

Artikel opslaan

 

Wat is een kwallenbeet?

Kwallen zien er in het water prachtig uit, maar het is beter om niet te dicht in de buurt te komen. Bij een kwallenbeet wordt je niet gebeten door tanden, maar geprikt door een tentakel. En dat kan flink pijn doen. Op zo’n tentakel zitten zogenaamde netelcellen, een soort gifpijltjes. Deze cellen worden geactiveerd wanneer een tentakel je huid raakt. Dan schieten de netelcellen als kleine harpoentjes op je huid af en boren hun weg naar binnen. Zo komt het gif in je lichaam terecht. Dit gif is eigenlijk bedoeld om prooidieren te verlammen of te doden. Bij mensen zijn de gevolgen gelukkig niet zo ernstig.

Wat zijn de symptomen van een kwallenbeet?

Een kwallenbeet kan een vervelende reactie veroorzaken die tussen de één en drie dagen kan aanhouden. De meest voorkomende symptomen zijn:

 • Een rode huid
 • Zwelling
 • Jeuk
 • Een stekende pijn

Let op: neem onmiddellijk contact op met een arts als je meerdere keren bent gestoken en last hebt van de volgende symptomen:

Als je in je mond gestoken bent, kun je deze het beste spoelen met azijn en water. Even gorgelen en uitspugen. Ben je in je oog gestoken? Dan is het belangrijk om uit te spoelen met een zoutoplossing en daarna de huid rond de ogen te deppen met een handdoek met azijn. Let wel op dat de azijn niet in je ogen komt.

Ben je op het strand geweest en opeens last van huiduitslag? Misschien ben je in contact gekomen met de bastaardsatijnrups. Meer weten over dit beestje? Je leest het in ons artikel over de bastaardsatijnrups.

Is een kwallenbeet gevaarlijk?

Wanneer je gestoken wordt door een kwal aan de Nederlandse kust is er vaak niet zo veel aan de hand. De kwallen in het buitenland kunnen gevaarlijker zijn. In tropische wateren rondom Australië, Zuid-Oost Azië en soms zelfs Zuid-Europa leven kwallen die verlamming of een hartstilstand kunnen veroorzaken. Bereid je daarom altijd goed voor en check welke kwallensoorten voorkomen op je vakantiebestemming. Houd ook waarschuwingen van plaatselijke autoriteiten in de gaten.

Wat moet je doen bij een kwallenbeet?

Ben je gestoken door een kwal? Dan is er een aantal dingen die je kunt doen om je huid te behandelen, en ook een aantal dingen die je juist níet moet doen. Wij zetten het voor je op een rij.

Niet doen:

 • Niet wrijven over de gestoken huid. Hiermee wrijf je de netelcellen verder naar binnen en krijg je ze ook op je handen.
 • Niet afspoelen met kraanwater. Dit activeert de overgebleven netelcellen op je huid, waardoor de plek pijnlijker kan worden.

Wel doen:

 • Spoel de gestoken huid af met zeewater.
 • Schraap de netelcellen van je huid met een pincet of handschoenen. Heb je die niet bij je? Dan kun je ook een pinpas of scheermes gebruiken. Smeer de huid dan wel eerst in met scheerschuim. Dit voorkomt dat de netelcellen gif gaan spuiten tijdens het verwijderen.
 • Douche of dompel de huid onder in zo heet mogelijk water. Dit kan de pijn verlichten. Is er geen heet water voor handen? Dan kun je de plek ook koelen met een koud kompres.
 • Behandel de huid met een product tegen huidirritatie.
 • Bel bij een allergische reactie onmiddellijk 1-1-2.

Helpt urine tegen een kwallenbeet?

Helpt het echt om over een kwallenbeet heen te plassen? Soms wel! Soms wordt er aangeraden om de huid te behandelen met keukenazijn of ammoniak. In urine zit ook ammoniak, dus dit kan helpen de pijn te verlichten bij kwallenbeten van een aantal tropische kwallen.

Let op: probeer niet in Nederland over je kwallenbeten heen te plassen. Dit kan namelijk de de netelcellen juist activeren.

Benieuwd welke producten je het beste kunt gebruiken bij een kwallenbeet? Bekijk ons online assortiment of kom langs voor persoonlijk advies in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar. 

Meer weten over vervelende beestjes? Lees ook over luizenmuggen, teken en wespen.

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.