Intimiteit
Tamponziekte: zo herken en voorkom je het
Etos
Laatste update 02 maart 2024
Heb jij ook weleens iets te lang gewacht met het verwisselen van je tampon? Heel begrijpelijk: soms ben je nu eenmaal even afgeleid. Toch kan het gevaarlijk zijn om tampons te lang in te houden. Dit kan namelijk tamponziekte veroorzaken. Wil jij weten wat tamponziekte is, wat de symptomen zijn en hoe je deze aandoening kan voorkomen? Lees dan verder.
Wat is tamponziekte?
Tamponziekte, ook wel Toxic Shock Syndrome genoemd, is een aandoening die kan ontstaan bij het langdurig inhouden van een tampon. Hoewel de naam anders doet vermoeden, kunnen ook mannen het deze aandoening krijgen. Deze aandoening kan namelijk ook ontstaan door:
Hoe ontstaat tamponziekte?
Bij het ontstaan van het Toxic Shock Syndrome spelen twee bacteriën een rol: stafylococcus aureus en streptococcus pyogenes. Deze bacteriën zijn doorgaans onschuldig en komen bij veel mensen voor rond de slijmvliezen en op de huid en kunnen giftige stoffen aanmaken. Door het langdurig inhouden van tampons of beschadigingen van de huid en slijmvliezen, kunnen deze giftige stoffen in de bloedbaan terechtkomen. Hierdoor kan een infectie ontstaan, waardoor het Toxic Shock Syndrome kan worden veroorzaakt.
Kun je tamponziekte behandelen?
In het geval van Toxic Shock Syndrome, is meteen een antibioticabehandeling nodig. Gelukkig herstellen de meeste mensen volledig na een tijdige behandeling. Als tamponziekte niet wordt behandeld, kunnen ernstige complicaties optreden. Daarom is het belangrijk om meteen contact op te nemen met je huisarts, als je klachten kunnen wijzen op deze aandoening.
Wat zijn de symptomen van tamponziekte?
Je kunt het Toxic Shock Syndrome herkennen aan een combinatie van symptomen. Soms is deze aandoening lastig te herkennen, omdat de verschijnselen ook op andere aandoeningen kunnen wijzen. Bovendien komt het Toxic Shock Syndrome weinig voor. Bij tamponziekte treden de symptomen vaak ineens op. Ook zijn de symptomen vaak extreem.
Je kunt tamponziekte herkennen aan (een combinatie van) de volgende symptomen:
- koorts
- koude rillingen
- hoofdpijn
- diarree
- spierpijn
- keelpijn
- overgeven en misselijkheid
- kortademigheid
- extreme vermoeidheid
- verwardheid
- pijnlijke of zwakke spieren
- rode ogen of roodheid over het hele lichaam
- duizeligheid en mogelijk flauwvallen
- extreme bloeddrukverlaging (shock)
Na enkele dagen kun je last krijgen van:
- een schilferige huid
- beschadigingen aan organen, zoals de nieren, de lever, het hart en de longen
In zeldzame gevallen kunnen mensen met het Toxic Shock Syndrome komen te overlijden.
Vermoed je dat je het Toxic Shock Syndrome hebt? Neem dan direct contact op met je huisarts. Draag je een tampon? Verwijder deze dan meteen.
Wat kun je zelf doen om de kans op tamponziekte te verkleinen?
Dit kun je zelf doen om het risico op Toxic Shock Syndrome te verkleinen:
Breng voor het slapen een schone tampon in.
Verschoon deze weer gelijk na het wakker worden.
Verwissel je tampons regelmatig
Doe dit het liefste binnen 4 á 5 uur. Hoe langer je een tampon inhoudt, hoe meer risico je loopt op het ontwikkelen van tamponziekte.
Wissel tampons af met maandverband
Draag bijvoorbeeld overdag tampons en ‘s nachts maandverband.
Gebruik regelmatig kleine tampons
Hierdoor ben je sneller geneigd om ze te verwisselen. Ben je hevig ongesteld? Dan kun je natuurlijk grote tampons gebruiken.
Was voor het inbrengen van een tampon grondig je handen
De bacterie die tamponziekte veroorzaakt, kan zich namelijk over op je lichaam bevinden. Ook op je handen!
Verzorg wonden op de juiste manier
In ons artikel over wondverzorging lees je precies wat je wel en niet moet doen. Neem bij verdere vragen contact op met je huisarts.
Wanneer moet ik mijn tampon verwisselen?
Het klinkt logisch om je tampon elke paar uur te verwisselen, maar op lichte dagen kun je dat gemakkelijk vergeten. Op bijsluiters van tampons staat doorgaans dat je een tampon 4 tot 8 uur kunt inhouden. Dit verschilt wel per dag. Ben je hevig ongesteld? Verwissel je tampon dan binnen 3 á 4 uur. Op lichte dagen kun je een kleine tampon langer inhouden. Verwijder je tampon altijd als deze de maximale capaciteit heeft bereikt en dus helemaal vol zit. Je kunt dit testen door licht aan het touwtje van je tampon te trekken. Komt de tampon een beetje van zijn plaats? Dan is het tijd voor een nieuwe.
Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.