Opboeren
Je neemt een grote slok cola en oeps! Je laat per ongeluk een boer. Het af en toe laten van een boer is heel normaal en niks om je zorgen over te maken. Maar als je echt vaak een boer moet laten, kan dit heel vervelend zijn. Benieuwd hoe opboeren ontstaat en wat je er het beste tegen kunt doen? Lees dan verder!
Wat is opboeren?
Een hoeveelheid lucht of gas kan (on)gewild vanuit de maag door de keel ontsnappen. Dit gaat vaak gepaard met een geluid. We noemen dit een ‘boer’. Herhaaldelijk boeren kan sociaal hinderlijk zijn. Tegelijkertijd kan het laten van een boer als een opluchting worden ervaren.
Wat zijn de symptomen van opboeren?
Mensen die geregeld moeten opboeren hebben vaak klachten, zoals:
- Een opgeblazen gevoel in het bovenste deel van de buik
- Misselijkheid
- Gerommel in de maagstreek
Hoe ontstaat opboeren?
In de darm worden tijdens de spijsvertering gassen gevormd, zoals stikstofgas, koolzuurgas en methaangas. De samenstelling en de hoeveelheid van deze gassen hangt voor een groot deel af van je voeding. Deze gassen zijn over het algemeen reukloos en worden deels in de darmen opgenomen. Via de bloedbaan komen de gassen in de longen terecht, waarna je ze uitademt via je mond. Dit kan gebeuren in de vorm van een boer.
Wat is de oorzaak van opboeren?
Per dag wordt in de darm ongeveer 600 ml gas gevormd, waarvan een groot deel het lichaam via de anus verlaat. Dit gebeurt met de ontlasting of door scheten te laten. Een klein deel ontsnapt naar de maag en komt daar als 'boer' naar buiten. Mogelijke oorzaken van overmatig boeren zijn:
- Het (onbewust) inslikken van lucht. Ophoping van gas in de maagstreek wordt in de meeste gevallen veroorzaakt doordat de persoon, meestal onbewust, lucht inslikt. Deze gewoonte is bekend onder de naam ‘aërofagie’. Aërofagie kan een uiting zijn van nervositeit, maar kan ook het gevolg zijn van een verkeerde sliktechniek bij het eten.
- Een belemmering van de voedselpassage. Dit kan onder andere komen door een vernauwing van de slokdarm, een breuk in het middenrif of een verslapping van de maagwand. Veel mensen met diabetes hebben te maken met een verslapping van de maagwand, waardoor ze dus vaker last hebben van opboeren. Wanneer voedsel in de maag blijft, ontstaat gisting of rotting van het voedsel. De gassen die hierbij ontstaan, hebben daarom vaak een onaangename geur.
Wat kun je doen tegen opboeren?
Wil je voorkomen dat je een boer moet laten? Dan je de volgende dingen doen:
- Probeer ademhalingsoefeningen en yoga. Dit kan helpen om het inslikken van lucht tegen te gaan (aërofagie). Wanneer het nog steeds niet lukt om van het luchtslikken af te komen, kun je een ondersteunende behandeling door een ademhalingstherapeut of een logopedist te overwegen.
- Probeer kleine porties te eten op regelmatige tijdstippen. Ook licht verteerbaar eten, zoals fruit, groente en vis, kan helpen om opboeren te voorkomen.
- Draag geen strakke kleding rond je buik, zoals een riem of strakke broek.
- Zit rechtop tijdens het eten.
Is opboeren ernstig?
In de meeste gevallen ligt aan herhaald opboeren geen ernstige oorzaak ten grondslag. Bij sommige mensen staan klachten als buikpijn of braken op de voorgrond en is het boeren een bijkomstig verschijnsel. In dat geval moet worden onderzocht wat precies de oorzaak van deze klachten is.
Wanneer moet je naar de huisarts?
Boeren is meestal een onschuldig verschijnsel. Wel kan het hinder geven in je sociale leven. Het is aan te raden om naar je huisarts te gaan, wanneer:
- Het boeren gepaard gaat met misselijkheid
- Het boeren gepaard gaat met braken
- Het boeren gepaard gaat met een opgezette buik
- Het boeren gepaard gaat met ongewild gewichtsverlies
Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.
Artikel opslaan