Examenstress verminderen?
Gaat je hart iets sneller kloppen als je aan de eindexamens denkt? Wat voor vragen worden er gesteld en wat voor cijfers ga je halen? Zenuwachtig zijn voor de examens is niet erg! Maar lig jij er nachten van wakker? Dan is examenstress erg vervelend! Lees hier welke examenstress symptomen er zijn en hoe je met examenstress kan omgaan.
Artikel opslaan
Wat is examenstress?
Dat je zenuwachtig bent voor je examens, is in principe heel normaal. Als je lichaam onder druk wordt gezet, maakt het namelijk stresshormonen aan. Dit heeft een functie: gezonde spanning helpt je om alert te blijven en om beter te presteren. Maar voel je zoveel spanning en onrust dat de stress je teveel wordt? Dan maakt je lichaam misschien te veel stresshormonen aan, waardoor je lichamelijke klachten kunt krijgen. Gezonde examenstress verandert dan in examenangst.
Welke examenstress symptomen zijn er?
Te veel stress kan voor diverse lichamelijke klachten zorgen. Je kunt examenstress herkennen aan de volgende symptomen:
- Hoofdpijn
- Buikpijn
- Moe en chagrijnig (door slecht slapen)
- Stijve nek, schouders of pijn in de rug
- Jeukende en rode huiduitslag (met name rondom het hoofd)
- Trillende of zwetende handen
- Hartkloppingen
- Misselijkheid
- Slaapklachten
- Bang om de controle over de situatie te verliezen
Ben jij erg gestrest en heb jij last van één of meerdere van deze symptomen? Probeer dan eerst de anti-examenstress tips hieronder. Ook kun je diverse zelfzorgmiddelen tegen stress nemen. Lees daarover hieronder verder. Helpen deze manieren of middelen niet? Ga dan langs bij je huisarts voor advies.
Anti-examenstress tips
Lichamelijke klachten die veroorzaakt worden door spanning zijn vervelend. Soms zo erg dat je minder goed presteert tijdens de examens, omdat je bijvoorbeeld veel te moe bent. Wil je je examenstress verminderen of voorkomen? Volg dan deze examenstress tips:
- Ga op tijd naar bed.
- Drink geen drank met caffeine.
- Bereid je goed voor.
- Maak een overzicht
- Doe ontspanningsoefeningen.
- Denk positief.
1. Ga op tijd naar bed
Ga op tijd naar bed zodat je voldoende slaapt. Ga dus niet de nacht doorhalen! Slaap is erg belangrijk om informatie en spanningen te verwerken. Bovendien ben je veel scherper als je een goede nacht hebt gehad. Wil je weten hoe lang je moet slapen? Lees hier dan alles wat je moet weten over slaap. Heb je erg last van slapeloosheid? Lees dan dit artikel over insomnia.
2. Drink geen drank met caffeine
Drink in de examentijd liever geen cafeïnehoudende dranken zoals koffie, thee of red bull. Je krijgt even kort energie van deze dranken, maar die zakt snel weg. Bovendien kun je ervan uitdrogen waardoor je hoofdpijn kunt krijgen en slechter kunt presteren.
3. Bereid je goed voor
Examenstress voorkomen is beter dan ‘genezen’. Zorg dat je de studiestof van binnen en buiten kent zodat je zelfverzekerd vragen kunt beantwoorden. Zorg er daarnaast voor dat je alles bij de hand hebt tijdens je examen. Van potloden en een gum tot je geodriehoek en rekenmachine. Een goede voorbereiding is het halve werk!
4. Maak een overzicht
Zorg voor een overzicht van wat je nog moet doen en maak vervolgens een planning. Dit geeft je rust in je hoofd.
5. Doe ontspanningsoefeningen
Doe ontspanningsoefeningen om tot rust te komen! Zo zijn er bijvoorbeeld speciale ademhalingstechnieken die je leren om vanuit je buik te ademen. Wil jij hier meer over weten? Neem dan eens een kijkje op de website van Fonds Psychische Gezondheid.
6. Denk positief
Denk positief. Dit klinkt logisch, maar als je stress hebt, wil positief denken er nog weleens bij inschieten. Je hebt goed gestudeerd, dus je hoeft niet gestrest te zijn! Je kunt dit! Weet je een vraag even niet? Ga dan eerst door met een andere vraag. En in het ergste geval moet je een examen herkansen. Dat overkomt de beste!
Anti-examenstress tips voor ouders
Dit kun je als ouder doen om de examenstress van je kind te verminderen:
- Vraag niet te veel.
- Creëer rust.
- Ben veel thuis.
1. Vraag niet te veel
Vraag niet overdreven vaak aan je kind hoe het gaat, of het examen moeilijk was en hoe je zoon of dochter het examen vond gaan. Dit legt extra druk op je kind en kun je dus beter laten.
2. Creëer rust
Probeer thuis een oase van rust voor je kind te creëren. Zorg voor een rustige studieplek en geef je kind de ruimte om over de examens te praten wanneer hem of haar dat uitkomt.
3. Ben veel thuis
Zorg dat je veel thuis bent, of probeer in ieder geval iets meer thuis te zijn tijdens de examenperiode. Doe vooral je eigen dingen als je thuis bent, maar zorg wel voor momenten waarop je even de tijd neemt voor je kind. Neem bijvoorbeeld dagelijks onder het genot van een kopje thee de dag door met je zoon of dochter.
Zelfzorgmiddelen tegen examenstress
Werken de examenstress tips niet? Blijf je erg onrustig of blijf je maar in je bed woelen? Ga dan langs je huisarts voor advies. In overleg zou je de volgende rustgevende zelfzorgmiddelen tegen examenstress kunnen nemen:
Wil je weten waar magnesium allemaal goed voor is? Of wil je weten hoe je valeriaan en melatonine mag gebruiken? Lees dan de artikelen over magnesium, valeriaan en melatonine.
Faalangst
Examenstress kan ook effect hebben op de mentale gezondheid. Zo kunnen er negatieve gedachtes in je hoofd spelen zoals ‘ik ga slechte cijfers halen’ of ‘ik ga het examen falen’. Deze angst kan zo erg worden dat je tijdens een examen een black-out krijgt. In dat geval blokkeer je volledig en kun je de vragen niet meer beantwoorden. Heb jij last van negatieve gedachtes of van black-outs? Dan heb je waarschijnlijk last van faalangst. Ga in dat geval langs bij je huisarts voor persoonlijk advies.
Bekijk ook ons assortiment aan slaap en rust zelfzorgmiddelen. Wil je meer weten of heb je advies nodig? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel.