Stemmingswisselingen, we hebben er allemaal wel eens last van. Het ene moment voel je je nog het zonnetje in huis en het volgende moment sluit je je het liefst af van de buitenwereld. Vervelend! Niet alleen voor jezelf, maar ook voor de mensen om je heen. Pubers staan erom bekend dat ze extreme stemmingswisselingen kunnen hebben. Benieuwd waarom je juist in de puberteit last kunt hebben van stemmingswisselingen? Lees dan verder!
Wat zijn stemmingswisselingen?
Een stemmingswisseling heb je wanneer je van het ene op het andere moment een wisseling in emotie ervaart. In het algemeen spreken we pas van stemmingswisselingen wanneer er niet echt een goede reden is voor zo’n wisseling in emotie. Na een grote gebeurtenis kan het namelijk logisch zijn dat je je wat sipjes of juist heel blij voelt. Maar wanneer je omgeving redelijk stabiel is en je toch een grote wisseling in emotie ervaart, dan noemen we dit een stemmingswisseling.
Waardoor ontstaan stemmingswisselingen in de puberteit?
Pubers lijken extra vatbaar te zijn voor stemmingswisselingen. Ook duurt een slecht humeur bij een puber vaak langer. De stemmingswisselingen bij pubers zijn meestal te verklaren door de onderstaande factoren:
- Biologische factoren. In de puberteit verandert er veel in je hormoonhuishouding. Deze verandering merk je door heel je lichaam. Zo begin je in de puberteit te groeien, krijg je schaamhaar en ontwikkelen je geslachtsdelen zich. Ook je hersenen worden beïnvloed door de hormonen. Wanneer er veel hormonen vrijkomen, kun je emotioneler reageren op situaties en kun je last krijgen van stemmingswisselingen.
- Psychische factoren. Psychisch gezien verandert er ook veel voor jongeren in de puberteit. Een oudere leeftijd vraagt om meer zelfstandigheid. Er komen opeens serieuze vragen aan bod, zoals: wat wil ik later worden en wie ben ik eigenlijk? Die zoektocht kan leiden tot frustratie, onzekerheid en faalangst. Ook kan een puber zich af gaan zetten tegen oude regels om meer vrijheid te krijgen. Al deze verschillende reacties kunnen stemmingswisselingen veroorzaken.
- Sociale factoren. In de puberteit worden jongeren zelfstandiger en kan de band met de ouders wat losser worden. Daarnaast worden vriendschappen vaak extra gewaardeerd en kunnen er eerste liefdes ontstaan. Deze sociale veranderingen gaan vaak samen met emoties, zoals schaamte of onzekerheid. Deze emoties kunnen plotseling opkomen en zorgen voor stemmingswisselingen.
Wat kun je doen aan stemmingswisselingen bij pubers?
Een échte oplossing voor stemmingswisselingen is er niet. Wel geven we een aantal tips die het omgaan met stemmingswisselingen makkelijker kunnen maken, zowel voor de ouder als voor het kind.
- Tip 1: zorg voor structuur in de dag. Probeer op een vast tijdstip op te staan, eet op vaste tijdstippen en ga elke dag ongeveer rond dezelfde tijd slapen.
- Tip 2: onderhoud sociale contacten. Het is goed als pubers over hun problemen praten met vrienden, kennissen, leraren en ouders. Daardoor houden ze het hoofd koel en zien ze de dingen in perspectief, wat stemmingswisselingen kan verminderen.
- Tip 3: beweeg! Voldoende lichaamsbeweging zorgt ervoor dat je lekkerder in je vel zit en dus minder vatbaar bent voor stemmingswisselingen.
- Tip 4: pas op met alcohol. De puberteit is vaak de fase waarin pubers gaan experimenteren met alcohol. Wanneer pubers overmatig gebruik maken van alcohol, kan dit stemmingswisselingen veroorzaken.
Wanneer moet je contact opnemen met je huisarts?
Als de stemmingswisselingen symptomen van een depressie vertonen, zoals angst, stress en vermoeidheid, is het belangrijk contact op te nemen met een huisarts.
Heb je vragen of wil je persoonlijk advies? Ga dan langs bij de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.