Etos is genomineerd voor Website van het jaar 2024!

Stem nu
bakken amandelen met schepje

Kalium- tekort

Via je voeding krijg je het mineraal kalium binnen. Het komt maar zelden voor dat mensen te weinig kalium binnenkrijgen. Waardoor wordt een tekort veroorzaakt? Hoe herken je een kaliumtekort? En hoe kun je het voorkomen? Dat lees je allemaal in dit artikel!

Artikel opslaan

Wat is een kaliumtekort?

Kalium is een mineraal dat bijdraagt aan een stabiele bloeddruk en een normale werking van je spieren en zenuwstelsel. Je nieren reguleren heel nauwkeurig hoeveel kalium er in je lichaam blijft: een overschot wordt uitgeplast. Het is mogelijk dat je onvoldoende kalium binnenkrijgt of vasthoudt, maar dat komt bij gezonde mensen niet vaak voor.

Wil je weten wat kalium precies doet voor je lichaam en hoeveel kalium je per dag nodig hebt? Lees dan ons artikel over kalium.

Wat zijn de symptomen van een kaliumtekort?

Een kaliumtekort geeft weinig klachten. Bij een ernstig tekort kun je de volgende klachten ervaren:

Denk je dat je een tekort aan kalium hebt? Ga dan niet zomaar supplementen slikken. Laat altijd eerst door je huisarts vaststellen of je daadwerkelijk een tekort aan kalium hebt.

Wat zijn de oorzaken van een kaliumtekort?

Een tekort aan kalium wordt vrijwel nooit veroorzaakt doordat je te weinig kalium via je voeding binnenkrijgt. Wel kun je een kaliumtekort ontwikkelen door hevig overgeven of diarree. Ook het gebruik van plaspillen is een bekende oorzaak.

Hoe kun je een kaliumtekort voorkomen en behandelen?

Als je gezond en gevarieerd volgens de Schijf van Vijf eet en verder gezond bent, heb je maar een zeer kleine kans om een tekort aan kalium te ontwikkelen. Kalium zit namelijk in bijna alle voedingsmiddelen. Eet om een kaliumtekort te voorkomen vooral voldoende groente en fruit. Ook aardappelen, ongezouten noten en pinda’s en vlees zijn belangrijke bronnen van kalium. Een kaliumtekort kun je dan ook gemakkelijk behandelen door meer kaliumrijke voedingsmiddelen te eten.

Gebruik je plaspillen of heb je een verminderde nierfunctie? Bespreek je dieet en eetgedrag dan met je huisarts. Die kan je advies op maat geven.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.