Knallend veel voordeel tijdens Hé-Le-Maal Los

Ontdek aanbiedingen
calcium etos eigen merk

Calcium

Calcium is een mineraal dat iedereen nodig heeft. Het draagt bij aan gezonde tanden en botten. Ook je hart en zenuwen hebben calcium nodig om goed te functioneren. Weten waarom calcium belangrijk is voor je gezondheid? En waar calcium nog meer in zit? Lees dan snel verder!

Artikel opslaan

Wat is calcium?

Calcium is een mineraal, net als ijzer, magnesium, jodium en zink. Mineralen zijn belangrijk voor je gezondheid want ze zorgen ervoor dat vitamines in je lichaam hun werk kunnen doen. Wist je dat vrijwel alle calcium in ons lichaam (99%) in onze tanden en botten zit en calcium ons lichaam weer verlaat via de urine?

Waar is calcium goed voor? Waarom is calcium precies goed voor je lichaam? En waar draagt dit mineraal aan bij? Calcium:

  • draagt bij aan een normale bloedstolling
  • draagt bij aan het behoud van sterke botten en tanden
  • draagt bij aan een normale groei en ontwikkeling van de botten van kinderen
  • draagt bij aan een normale spierwerking
  • draagt bij aan een normale werking van het zenuwstelsel
  • draagt bij aan een normale celdeling
  • ondersteunt de spijsvertering
  • helpt bij het vrijmaken van energie uit voeding

Het innemen van voldoende vitamine D, magnesium en eiwitten is belangrijk voor de opname van calcium in het lichaam.

Hoeveel calcium per dag?

De Referentie Inname (RI) voor calcium is door de Gezondheidsraad vastgesteld op 1000 milligram per dag. De hoeveelheid die je nodig hebt, verschilt per levensfase. Bij kinderen verschilt de behoefte daarnaast ook nog per geslacht. In onderstaand overzicht vind je de RI* per leeftijd.

Leeftijd RI calcium in milligram
Kinderen  
1-3 jaar 500
4-8 jaar 700
Jongens 9-18 jaar 1200
Meisjes 9-18 jaar 1100
Volwassenen  
19-50 jaar 1000
51-70 jaar 1100
>70 jaar 1200
Zwangere vrouwen 1000
Vrouwen die borstvoeding geven 1000

*Voor de wettelijke Referentie Inname voor calcium verwijzen we je naar www.ivg-info.nl.

Wanneer behoefte aan extra calcium?

In sommige levensfasen is het extra belangrijk om op je calciuminname te letten. Dit is het geval bij kinderen, bij vrouwen tijdens de zwangerschap en voor 50-plussers.

Calcium en zwangerschap

Het innemen van voldoende calcium is extra belangrijk tijdens de zwangerschap en het geven van borstvoeding. Niet alleen jijzelf hebt calcium nodig; om goed te groeien moet ook je kindje voldoende calcium binnenkrijgen. Toch is de RI voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven niet hoger dan die voor niet-zwangere vrouwen. Het lichaam van de vrouw past zich tijdens en vlak na de zwangerschap namelijk aan door minder calcium uit te scheiden via de urine. Hierdoor blijft er bij normale inname voldoende calcium over voor zowel moeder als kind.

Calcium en 50-plussers

Om botontkalking te voorkomen, is het voor mensen boven de 50 belangrijk om voldoende calcium binnen te krijgen via de voeding. Daarnaast is het verstandig om voldoende te bewegen. Dit bevordert de opname van calcium door het bloed.

Calcium en kinderen

Kinderen in de groei hebben extra calcium voor de groei en versterking van botten en tanden. Tussen het 9e en 18e levensjaar is het lichaam van een kind hard aan het groeien en ondersteunt dit mineraal de ontwikkeling van een gezond skelet.

Vermoed je een calciumtekort?

Vermoed je dat je te weinig calcium binnenkrijgt via je voeding? Neem dan contact op met je huisarts.

Waar zit calcium in?

Calcium komt met name voor in melkproducten. Voorbeelden van andere bronnen zijn brood, groenten, noten en peulvruchten. Ook drinkwater kan bijdragen aan de inname van calcium.

Hieronder zie je een aantal voorbeelden van voedingsmiddelen die calcium bevatten.

Voedingsmiddel Hoeveelheid calcium in mg % RI
Halfvolle melk (250 ml) 305 31%
Spinazie (200 gr) 168 17%
Kaas (voor 1 snee brood) 163 17%
Sperziebonen (200 gr) 140 14%
Aardappelen (200 gr) 14 1%

Calcium en veganisme

Omdat calcium veel voorkomt in melkproducten, is het voor veganisten van belang om voldoende calcium binnen te krijgen via andere voedingsmiddelen. Gelukkig is calcium ook aanwezig in niet-dierlijke producten zoals bijvoorbeeld sojaproducten, bonen en verschillende noten en zaden.

Calciumtabletten

Mensen die behoefte hebben aan extra calcium als aanvulling op de voeding, kunnen calciumsupplementen slikken, bijvoorbeeld in de vorm van calciumtabletten. Er bestaan onder andere calciumsupplementen speciaal voor tieners in de groei en zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven.

Wil je meer lezen over vitamines en mineralen? Lees dan hier verder over magnesiumzink en vitamine C.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.