Maak kans op een last-minute vakantie van TUI of één van de andere toffe prijzen!

Waanzinnige winweken

Uitgelicht product

Mijn Etos Voordeelbox 30%korting Promotie:
van € 0.99 voor € 0.69

Gescheurde mondhoek? Zo kom je er vanaf!

Je gaapt en au! Je merkt dat je een kloofje in je mondhoek hebt. Gescheurde mondhoeken: ze worden vaak als oncharmant gezien en ze doen ook nog eens pijn. No worries: meestal kunnen de scheurtjes of kloven geen kwaad en helen ze binnen 10 dagen vanzelf!

blonde vrouw in wit shirt

Wat zijn gescheurde mondhoeken?

Auw! Een uitgescheurde mondhoek kan erg pijnlijk zijn. Maar wat zijn die kapotte mondhoeken precies? Gescheurde mondhoeken worden gekenmerkt door hardnekkige scheurtjes in de huid van de mondhoeken en het lipslijmvlies. De scheurtjes of kloofjes ontstaan door een acute of een chronische ontsteking van de huid. Soms raakt ook de omliggende huid en het lippenrood ontstoken. Naast gescheurde mondhoeken wordt er ook vaak gesproken over uitgescheurde mondhoeken of kapotte mondhoeken. Hieronder leggen we het verschil uit.

Zijn droge mondhoeken een voorteken van gescheurde mondhoeken?

Wanneer je last hebt van gescheurde mondhoeken, beginnen de klachten meestal met droge lippen en kleine droge plekjes in je mondhoeken. Droge mondhoeken zijn dus vaak een eerste voorteken van gescheurde mondhoeken. Heb jij last van droge mondhoeken? Probeer deze dan goed vet te houden met een lippenbalsem. Tip: maak je droge mondhoeken niet nat met je tong. Dit droogt de huid alleen maar verder uit, waardoor gescheurde mondhoeken kunnen gaan onstaan.

Shop nu

Wat zijn de symptomen van scheurtjes in de mondhoeken?

Gescheurde mondhoeken kun je herkennen aan een rode mondhoek met kleine scheurtjes waarbij zich soms korstjes met schilfering vormen. De korstjes kunnen wit of geel zijn. Wanneer je mondhoeken gescheurd zijn en er kloofjes aanwezig zijn, zijn deze vaak ook vochtig. Deze gescheurde mondhoeken kunnen erg pijnlijk zijn.

Hoe ontstaan scheurtjes en kloofjes in de mondhoeken?

Er kunnen veel verschillende oorzaken voor kloven en scheuren in de mondhoeken zijn. Bij alle oorzaken van gescheurde mondhoeken speelt speekselophoping in de mondhoeken een grote rol. Speeksel heeft namelijk een irriterende werking en soms zitten er voedselresten of bacteriën in het speeksel. Het resultaat is een ontsteking. Hieronder hebben we nog een aantal oorzaken van kapotte mondhoeken voor je op een rij gezet:

Speeksel

Doordat jonge kinderen wat meer kwijlen, kan dit voor irritatie zorgen in mondhoeken.

Allergie

Bijvoorbeeld voor lipstick, mondwater of tandpasta.

Opgerekte mondhoeken

Bijvoorbeeld bij het lang openhouden van de mond tijdens een tandartsbezoek.

Een verzwakt afweersysteem

Bijvoorbeeld bij een ernstige ziekte of na chemotherapie.

Het dunner worden van de boven- en onderkaak bij ouderen

De kringspier van de mond is dan te ruim en veroorzaakt plooien in de boven- en onderlippen, met name in de mondhoeken. Dit kan gescheurde mondhoeken veroorzaken.

Bepaalde huidziekten

Sommige huidziekten verhogen de kans op gescheurde mondhoeken. Psoriasis, eczeemof seborrorïsch eczeem kunnen kapotte mondhoeken veroorzaken.

Wanneer moet je naar de huisarts?

Gescheurde mondhoeken en kloven zijn op zich onschuldig en niet ernstig. In de meeste gevallen hoef je bij kapotte mondhoeken dan ook niet naar de huisarts. Ondanks dat kloofjes en scheurtjes in de mondhoeken onschuldig zijn, kunnen ze wel pijnlijk zijn en/of jeuken. Houdt je langer last houden van kapotte mondhoeken, kloofjes of scheurtjes? Dan kan dit een reden zijn om toch even langs de huisarts te gaan. De huisarts kan een zalf voorschrijven om de pijn te verlichten. Bij een bacteriële infectie kan een antibiotica-crème helpen. Als de kloofjes mogelijk worden veroorzaakt door een slecht passend kunstgebit, kan de huisarts doorverwijzen naar de tandarts of kaakchirurg. Meestal kan deze arts de klachten verminderen door het gebit wat op te hogen, zodat de lippen wat meer worden opgerekt.

Denk je dat de scheurtjes in je mondhoeken het gevolg zijn van een tekort aan vitamine B2, foliumzuur of ijzer? Raadpleeg dan de huisarts.

Tips en voorzorgsmaatregelen bij scheurtjes en kloven in de mondhoeken

  • Houd de mondhoeken droog. Probeer gewoonten zoals overmatig likken aan de lippen en mondhoeken af te leren.
  • Probeer de gescheurde mondhoeken zo min mogelijk aan te raken.
  • Smeer wat zinkolie op de kapotte mondhoeken. Dit maakt de huid droog en gaat de ontsteking tegen.
  • Het regelmatig schoonmaken van je gebit of kunstgebit is van belang om een overgroei van schimmels en bacteriën te voorkomen, waardoor de kans op infecties zo klein mogelijk is.
  • Heb je een kunstgebit? Zorg ervoor dat dit goed passend wordt gemaakt.
  • Gebruik eventueel een beschermende basiscrème op de lippen en mondhoeken om te voorkomen dat scheurtjes en kloofjes erger worden.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.

Overige hulp

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.