lippen van een vrouw met hand tegen haar gezicht

Gescheurde mondhoeken

Je gaapt en au! Je merkt dat je een kloofje in je mondhoek hebt. Gescheurde mondhoeken: ze worden vaak als oncharmant gezien en ze doen ook nog eens pijn. No worries: meestal kunnen de scheurtjes of kloven geen kwaad en helen ze binnen 10 dagen vanzelf!

Wat zijn gescheurde mondhoeken?

Gescheurde mondhoeken worden gekenmerkt door hardnekkige scheurtjes in de huid van de mondhoeken en het lipslijmvlies. De scheurtjes of kloofjes ontstaan door een acute of een chronische ontsteking van de huid. Soms raakt ook de omliggende huid en het lippenrood ontstoken.

Wat zijn de symptomen van scheurtjes in de mondhoeken?

Gescheurde mondhoeken kun je herkennen aan een rode mondhoek met kleine scheurtjes waarbij zich soms korstjes met schilfering vormen. De korstjes kunnen wit of geel zijn. Wanneer je mondhoeken gescheurd zijn en er kloofjes aanwezig zijn, zijn deze vaak ook vochtig.

Hoe ontstaan scheurtjes en kloofjes in de mondhoeken?

Er kunnen veel verschillende oorzaken voor kloven en scheuren in de mondhoeken zijn. Bij alle oorzaken speelt speekselophoping in de mondhoeken een grote rol. Speeksel heeft namelijk een irriterende werking en soms zitten er voedselresten of bacteriën in het speeksel. Het resultaat is een ontsteking. Hieronder hebben we nog een aantal oorzaken voor je op een rij gezet:

  • Kwijlen van jonge kinderen.
  • Allergie voor bijvoorbeeld lipstick, mondwater of tandpasta.
  • Het lang openhouden van de mond tijdens een tandartsbezoek.
  • Het dunner worden van de boven- en onderkaak bij ouderen. De kringspier van de mond is dan te ruim en veroorzaakt plooien in de boven- en onderlippen, met name in de mondhoeken.
  • Een ernstige stoornis in het afweersysteem (bijvoorbeeld bij een ernstige ziekte of na chemotherapie).

Denk je dat de scheurtjes in je mondhoeken het gevolg zijn van een tekort aan vitamine B2, foliumzuur en/of ijzer? Raadpleeg dan de huisarts.

Wanneer moet je naar de huisarts?

Gescheurde mondhoeken en kloven zijn op zich onschuldig en niet ernstig. Ondanks dat kloofjes en scheurtjes in de mondhoeken onschuldig zijn, kunnen ze wel pijnlijk zijn en/of jeuken. Als je langer last houdt van de kloofjes en scheurtjes, kan dit reden zijn om toch naar de huisarts te gaan. De huisarts kan een zalf voorschrijven om de pijn te verlichten. Bij een bacteriële infectie kan een antibiotica-crème helpen. Als de kloofjes mogelijk worden veroorzaakt door een slecht passend kunstgebit, kan de huisarts doorverwijzen naar de tandarts of kaakchirurg. Meestal kan deze arts de klachten verminderen door het gebit wat op te hogen, zodat de lippen wat meer worden opgerekt.

Tips en voorzorgsmaatregelen bij scheurtjes en kloven in de mondhoeken

  • Houd de mondhoeken droog. Probeer gewoonten zoals overmatig likken aan de lippen en mondhoeken af te leren.
  • Het regelmatig schoonmaken van je gebit of kunstgebit is van belang om een overgroei van schimmels en bacteriën te voorkomen, waardoor de kans op infecties zo klein mogelijk is.
  • Heb je een kunstgebit? Zorg ervoor dat dit goed passend wordt gemaakt.
  • Gebruik eventueel een beschermende basiscrème op de lippen en mondhoeken om te voorkomen dat scheurtjes en kloofjes erger worden.
Bekijk hier ons assortiment aan lipverzorgingsproducten >

In samenwerking met

W. van Donselaar, arts.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Bekijk winkelmandje

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.