mooi voor je lichaam

Ontdek ons assortiment
kiespijn vrouw pijn

Kiespijn

Kiespijn, een vervelende pijn waar iedereen wel een keer mee in aanraking komt en die vaak niet zomaar weggaat. Wil je weten wat kiespijn is, wat tegen kiespijn helpt en hoe je het kunt voorkomen? Lees dan verder!

Artikel opslaan

Wat is kiespijn?

Kiespijn wordt vaak ook wel tandpijn genoemd en je kunt er op verschillende manieren last van hebben. Vaak heb je een stekende, kloppende of zeurende pijn in je kaak. Het kan ook zijn dat je acute kiespijn krijgt, vaak is de pijn dan plotseling maar wel gelijk heel pijnlijk. Ook kun je last hebben van voortdurende kiespijn. In dat geval wordt je pijn langzaamaan steeds erger.

Waardoor ontstaat kiespijn?

Kiespijn kan verschillende oorzaken hebben. Dit kunnen oorzaken van buitenaf zijn, zoals het eten en drinken van koude, warme en zoete voeding. Maar de oorzaak kan ook vanuit je eigen lichaam komen, zoals stress. Tandpijn of kiespijn door stress kan ontstaan omdat je meer gaat klemmen met je kaken als je spanning ervaart. Het klemmen met je kaken kan er weer voor zorgen dat één van je tandwortels extra gevoelig wordt.

Naast stress zijn er nog een aantal andere oorzaken die kiespijn kunnen veroorzaken:

  • Abces. Een abces is een ontsteking die tandpijn veroorzaakt bij het kauwen of bij aanraking.
  • Erosie. Tanderosie is het wegslijten van tandglazuur, dit kan komen door zuren uit eten en drinken zoals frisdrank, harde snoepjes en vruchten zoals citroen.
  • Cariës/gaatjes. Gaatjes worden ook wel cariës genoemd. Gaatjes ontstaan door tandplak, tandsteen en slechte mondhygiëne.
  • Ontsteking in de wortel. Een wortelontsteking kan veroorzaakt worden door een kapotte vulling, een val of tandbederf.
  • Ontstoken tandvlees. Ontstoken tandvlees wordt ook wel parodontitis genoemd en is te herkennen aan rood, gezwollen en pijnlijk tandvlees dat gauw bloedt.
  • Blootliggende tandhalzen. Blootliggende tandhalzen krijg je bij terugtrekkend tandvlees. Dit gedeelte van de tand heeft geen glazuur en is daardoor extra gevoelig voor zuren.
  • Kaakholteontsteking. Ook wel een bijholteontsteking in de bovenkaak, kan ervoor zorgen dat je kiespijn hebt bij het kauwen.
  • Doorkomende verstandskiezen. Verstandskiezen komen niet bij iedereen door, maar als ze groeien zorgen ze vaak voor een terugkerende pijn.
  • Verstandskiezen die scheefgroeien. Het kan zijn dat je kiespijn krijgt omdat je verstandskies scheef groeit, bijvoorbeeld bij ruimtegebrek.
  • Zenuwpijn in je kies of tand. Zenuwpijn in je kies of tand wordt veroorzaakt door bacteriën in je zenuw, zelfs als de zenuw afgestorven is kunnen de bacteriën er nog blijven zitten.

Waar kun je kiespijn aan herkennen?

Het verschilt per persoon hoeveel last je van je tanden en kiezen hebt. De één heeft er nooit last van en de ander zit een paar keer per jaar standaard bij de tandarts. Een aantal voorbeelden hoe je kiespijn kunt herkennen:

Kloppende tandpijn.
Vaak heb je last van een kloppende tandpijn, als je een ontsteking aan je wortel of zenuw hebt. Als je een kloppende tandpijn hebt dan duurt dit vaak ook langer.

Onophoudelijke tandpijn.
Als je onophoudelijke pijn aan je tanden hebt is het mogelijk dat je een infectie of abces hebt.

Zeurende tandpijn.
Heb je last van een zeurende kiespijn die constant aanhoudt? In dat geval kan het zijn dat je een ontsteking aan je wortel hebt.

Kiespijn met vlagen.
Kiespijn met vlagen krijg je als je last hebt van (doorkomende) verstandkiezen.

Acute kiespijn.
Als je last hebt van kiespijn die spontaan opkomt, dan heb je in de meeste gevallen last van een ontsteking.

Kiespijn bij het kauwen.
Kiespijn tijdens het kauwen wordt meestal veroorzaakt door een kapotte vulling. Maar het is ook mogelijk dat je een kaakholteonsteking hebt.

Je kunt kiespijn ook herkennen aan dikke wangen, opgezwollen tandvlees of opgezwollen klieren in je nek.

Wat helpt tegen kiespijn?

Er zijn verschillende middeltjes die helpen tegen kiespijn, zo kun je de pijn zelf verzachten met kiespijn pijnstilling. Voorbeelden van kiespijn pijnstilling die kunnen helpen zijn paracetamol, ibuprofen of naproxennatrium. Let er wel op dat niet iedere pijnstiller geschikt is voor elke klacht.

Let op: heb je kiespijn, omdat je behandeld bent bij de tandarts? Vraag dan even na of je ibuprofen mag gebruiken. Deze pijnstiller verdunt namelijk je bloed.

Shop nu!

Kiespijn tips!

Heb je geen pijnstilling voor kiespijn in huis? Geen zorgen! We geven je graag een paar handige kiespijn tips die kunnen helpen om de pijn te verzachten:

  • Los wat zout op in warm water en spoel hier je mond mee.
  • Drink wat kruidenthee.
  • Kauw op een kruidnagel, hiermee wordt namelijk de tandzenuw tijdelijk verdoofd.
  • Houd een warm water kompres of een cold-pack tegen je wang.
  • Kauw op gaasjes met een beetje waterstofperoxide (dit helpt vooral bij doorkomende verstandskiezen).

Als je kiespijn hebt die onophoudelijk is of regelmatig terugkomt, dan kun je het beste contact opnemen met de tandarts. Hij of zij kan je persoonlijk advies geven.

Wat kun je doen om kiespijn te voorkomen?

Er zijn een aantal tips die we kunnen geven om kiespijn te voorkomen:

  • Poets je tanden niet vaker dan 3 keer per dag en houdt er ook rekening mee dat twee minuten lang het beste is.
  • Gebruik naast het tandenpoetsen ook een rager of flosdraad, om ook tussen je tanden goed schoon te maken.
  • Je kunt het beste een tandpasta gebruiken die fluoride bevat. Fluoride verhardt namelijk je tandglazuur.
  • Vervang je tandenborstel (of opzetborstel) elke drie maanden.
  • Ga regelmatig naar de tandarts voor een controle.
  • Gebruik bij voorkeur een tandenborstel met een zachte borstel. Zo voorkom je dat je het tandvlees onnodig beschadigd.
  • Probeer zo min mogelijk zoet en zuur eten en drinken te consumeren.

Onze producten voor een goede mondhygiëne:

Wanneer moet je naar de tandarts?

Een goede mondhygiëne is van belang, maar je kunt natuurlijk niet in alle gevallen kiespijn voorkomen. Vaak zijn doorkomende verstandskiezen bijvoorbeeld onvermijdelijk. Bij aanhoudende of regelmatig terugkerende kiespijn kun je het beste contact opnemen met je tandarts

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Mondanalyse

Hoe verzorg je jouw mond optimaal?

Doe gratis onze online analyse voor snel, persoonlijk en professioneel mondadvies én ontvang 10% korting op jouw persoonlijke routine!

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.