Knallend veel voordeel tijdens Hé-Le-Maal Los

Ontdek aanbiedingen
vrouw met blonde haren die een glas water drinkt

Droge mond

Zit je eindeloos te kauwen op je boterham? Krijg je je eten niet weggeslikt? Of voelt praten pijnlijk aan? Dan heb je misschien te maken met een droge mond. Wij vertellen je alles over de oorzaken en gevolgen. Benieuwd hoe je van een droge mond af kunt komen? Lees ook dan verder voor tips!

Shop hier producten tegen een droge mond

Artikel opslaan

Wat is een droge mond?

Wanneer je onvoldoende speeksel in je mond hebt, is je mond droog. Een droge mond, ook wel xerostomie genoemd, kan vervelend zijn tijdens het praten of eten. Daarnaast kan het op den duur negatieve gevolgen hebben op de gezondheid van je gebit.

Wat zijn de symptomen van een droge mond?

Je kunt een droge mond vaak duidelijk herkennen. Zo voelt het voor de meeste mensen aan alsof hun mond vol zit met watten. Ben je benieuwd naar alle symptomen van een droge mond? Wij zetten ze voor je op een rij:

  • Een droog en plakkerig gevoel in de mond
  • De aandrang voelen om continu water te willen drinken
  • Moeite met het kauwen en wegslikken van voedsel
  • Lastig kunnen spreken
  • Slechte adem
  • Een extreem droge tong of een branderig gevoel op je tong
  • Droge lippen
  • Een droge keel 
  • Pijnlijke plekken in je mond

Wat zijn de oorzaken van een droge mond?

Een tekort aan speeksel kan veel verschillende oorzaken hebben. Het is belangrijk om de oorzaak van je droge mond zo snel mogelijk te achterhalen. Op die manier kun je gericht zoeken naar een oplossing. Een droge mond kan ontstaan door:

  • Ademhaling door de mond. Wanneer je ademhaalt door je mond kan speeksel uitdrogen. Veel mensen die met hun mond open slapen, hebben dan ook last van een droge mond als ze wakker worden.
  • Stress, depressie of angst. Als je spanning voelt, kan er een signaal afgeven worden aan je hersenen waardoor je minder speeksel aanmaakt. Ook kunnen stress, depressie of angst zorgen voor een onregelmatige ademhaling. Ook hierdoor kan je mond droger aanvoelen.
  • Koorts of diarree. Als je ziek bent, kun je veel vocht verliezen. Deze uitdroging kun je ook merken aan je mond.
  • Een vitamine- of vochttekort. Wanneer je niet voldoende vitamines binnenkrijgt via je voeding of onvoldoende water drinkt, kan dit een droge mond veroorzaken.
  • Hormonale schommelingen. Tijdens de puberteit, je zwangerschap of de overgang kun je last hebben van een droge mond.
  • Bepaald medicijngebruik. Dit is één van de grootste veroorzakers van een droge mond. Voorbeelden van medicijnen die een droge mond veroorzaken zijn: medicatie tegen hoge bloeddruk, ontstekingsremmers en antidepressiva.
  • Bestraling. De behandeling tegen kanker in je hoofd of nek kan ervoor zorgen dat je speekselklieren (onherstelbaar) beschadigd worden.
  • Chronische aandoeningen. Je kunt hierbij denken aan diabetes, hiv/aids, Parkinson en het syndroom van Sjögren. Het syndroom van Sjögren is een auto-immuunziekte waarbij je last krijgt van extreem droge ogen en een droge mond.

Wat zijn de meest voorkomende oorzaken van een droge mond ‘s nachts?

In de nacht maakt je mond minder speeksel aan dan overdag. Daardoor kan het  voorkomen dat je vooral in de ochtend of ’s nachts last hebt van een droge mond. Een oorzaak van een droge mond in de nacht is te weinig vocht, te weinig drinken kan ook ochtendhoofdpijn veroorzaken. Snurk je ’s nachts? Dan kan dit ook de oorzaak zijn van een droge mond. Met open mond slapen is ook een klassieker. Zorg ervoor dat je een glas water op je nachtkastje hebt staan. Een luchtbevochtiger in je slaapkamer kan soms ook verlichting geven.  

Wat zijn de gevolgen van een droge mond?

Een speekseltekort maakt het lastig om te spreken, kauwen, slikken en proeven. Daarnaast kan een droge mond ook voor gebitsproblemen zorgen. Tanden en kiezen zijn dan gevoeliger voor tandplak. Hierdoor neemt de kans op gaatjes en ontstoken tandvlees toe. Ook bacteriën en schimmels kunnen zich gemakkelijk nestelen in een droge mond, met mondinfecties als gevolg. Zonder beschermende maatregelen kunnen tanden in zeer ernstige gevallen zelfs los gaan zitten. Daarnaast kun je sneller kloofjes krijgen in je lippen als je last hebt van een droge mond.

Hoe kun je een droge mond het beste behandelen?

In veel gevallen gaat een droge mond vanzelf weer over. Wanneer een droge mond veroorzaakt wordt door een chronische aandoening of verplicht medicijngebruik, kun je je leven lang last hebben van een droge mond. Hieronder geven we een aantal tips over hoe je een droge mond kunt voorkomen of de gevolgen van een droge mond kunt beperken.

  1. Tip 1: drink twee liter water per dag. Probeer acht tot tien glazen water per dag te drinken. Zeker voor, tijdens en na het eten is het verstandig om voldoende water te drinken. Drink je water daarnaast niet ijskoud of gloeiend heet.
  2. Tip 2: vermijd koolzuurhoudende dranken. Wanneer je een tekort aan speeksel hebt, zijn je tanden minder goed beschermt tegen zuur. Hierdoor kan er sneller tanderosie optreden. Frisdranken moeten dus echt de deur uit.
  3. Tip 3: probeer voedsel te eten waar je flink op moet kauwen. Door te kauwen stimuleer je de aanmaak van speeksel. Eet bijvoorbeeld bruine boterhammen of wortels. Ook suikervrije kauwgom is een aanrader.
  4. Tip 4: eet friszure producten. Ook friszure producten kunnen de speekselproductie stimuleren. Zo is het bijvoorbeeld goed om komkommers, augurk, appel, kiwi of ananas te eten. Mocht je wondjes in je mond hebben kan dit wel een beetje pijnlijk zijn.
  5. Tip 5: poets je tanden én je tong twee keer per dag. Poets twee keer per dag je tanden met een zachte tandenborstel en een tandpasta met fluoride. Neem ook je tong mee tijdens het poetsen om bacteriën te verwijderen.
  6. Tip 6: gebruik dagelijk flosdraad, tandenstokers of ragers. Reinig dagelijks de ruimten tussen je tanden met flosdraad, tandenstokers of tandenragers. Zo verwijder je etensresten tussen je tanden waar je met een tandenborstel niet bij kunt komen.
  7. Tip 7: vermijd het drinken van alcohol en roken. Zowel alcohol als roken droogt je mond uit. Daarnaast vergroot je door roken en alcoholische drank de kans op mondinfecties. Lees meer over stoppen met roken.
  8. Tip 8: vermijd stress. Probeer balans te vinden in je leven om stress te vermijden. Je mentale gezondheid is nauw verbonden met je fysieke gezondheid. Misschien helpt meditatie of mindfulness jou om te ontspannen.
  9. Tip 9: kijk uit met koffie en thee. Koffie, zwarte thee en groene thee bevatten cafeïne. Hierdoor kan je mond uitdrogen. Drink deze dranken dus met mate of kies voor een variant zonder cafeïne, zoals kruidenthee.
  10. Tip 10: kijk uit met suikerhoudende producten. Het eten en drinken van suikerhoudende producten verhoogt namelijk de kans op tandbederf. Het is daarom verstandig om het nuttigen van suikerhoudende producten te beperken. Toch behoefte aan wat zoetigs? Dan is het goed je mond even na te spoelen met water.
  11. Tip 11: breng regelmatig een bezoekje aan je tandarts of mondhygiënist. Heb je voor een langere periode last van een droge mond? Breng dan minimaal één keer in de drie maanden een bezoek aan je tandarts of mondhygiënist, ook wanneer je een gebitsprothese hebt. Een bezoek aan de tandarts of mondhygiënist is essentieel om (beginnende) aantasting van je gebit te behandelen en om verdere aantasting te voorkomen.

Shop nu onze favoriete mondhygiëne producten

Bekijk ons gehele assortiment aan mondhygiëne producten >

Wanneer moet je naar de huisarts?

Neem contact op met je huisarts als je langer dan twee weken last hebt van een droge mond. Samen met je huisarts kun je de oorzaak van je droge mond achterhalen. Vermoed je dat je droge mond te maken heeft met je medicijngebruik? Bespreek dan met je huisarts welke oplossingen er voor jou mogelijk zijn.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder. 

Mondanalyse

Hoe verzorg je jouw mond optimaal?

Doe gratis onze online analyse voor snel, persoonlijk en professioneel mondadvies én ontvang 10% korting op jouw persoonlijke routine!

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.