Maak kans op een last-minute vakantie van TUI of één van de andere toffe prijzen!

Waanzinnige winweken
tandartspraktijk

Verstandskies trekken

Helemaal achterin je gebit zitten kiezen verstopt die pas op latere leeftijd of misschien wel nooit doorkomen. Dat zijn je verstandskiezen. Die kunnen soms best wat pijn veroorzaken. Dan is het beter om ze te laten verwijderen. Wil je weten hoe dat in zijn werk gaat? Lees dan verder, want wij vertellen je alles over je verstandskiezen!

Artikel opslaan

Wat zijn je verstandskiezen?

Je verstandskiezen zijn de achterste kiezen in je mond. Bij de meeste mensen komen deze kiezen door na hun puberteit. Maar niet bij iedereen laten de verstandskiezen zich zien. Wist je dat er bij 25 procent van de mensen één of meerdere verstandskiezen niet eens worden gevormd? De kiezen kunnen ook scheef groeien of half onder je tandvlees blijven zitten. Daarom is het verstandig om samen met je tandarts je verstandskiezen in de gaten te houden als ze beginnen door te komen.

Waarom moet mijn verstandskies getrokken worden?

Er zijn verschillende redenen waarom je verstandskies verwijderd moet worden, zoals:

 • Geen ruimte voor de verstandskies in je gebit, waardoor hij scheef kan groeien of pijn veroorzaakt door tegen de andere kiezen aan te drukken.
 • Meer kans op gaatjes in de verstandskies en naburige kiezen, omdat ze moeilijk schoon te houden zijn doordat ze zo diep in de mond liggen.
 • Meer kans op ontstekingen wanneer er een ‘lapje’ tandvlees over de kies blijft liggen.
 • Problemen met kauwen, omdat de kiezen niet goed meer op elkaar aansluiten.

Het kan natuurlijk zo zijn dat de verstandskies wel goed doorkomt en je er geen hinder van ondervindt. Overleg met je tandarts of het dan alsnog nodig is om de kies te laten trekken.

Hoe gaat een verstandskies trekken in zijn werk?

Als je verstandskies getrokken moet worden, verwijst de tandarts je soms door naar de kaakchirurg. Hoe zwaar de ingreep is, hangt af van de ligging van de verstandskies en of hij al helemaal door is gekomen. Tijdens het trekken word je plaatselijk verdoofd: daardoor voel je geen pijn, maar nog wel bewegingen en trillingen. De kaakchirurg wipt de kies er meestal binnen een paar minuten uit. En dan kun je eigenlijk meteen weer naar huis!

Tips als je verstandskies getrokken wordt

Moet een van jouw verstandskiezen getrokken worden? Wij hebben wat tips voor je!

 • Vraag of je muziek mag luisteren tijdens de behandeling, bijvoorbeeld via één oortje. Dan hoor je de apparaten en trillingen minder en heb je wat afleiding.
 • Vraag of er iemand met je mee gaat, zodat je niet zelf hoeft te rijden of alleen hoeft te fietsen na de ingreep.
 • Pas op met warm eten en drinken zolang de verdoving nog niet uitgewerkt is. Let ook op dat je niet per ongeluk op je gevoelloze lip, tong of wang bijt.
 • Neem tegen de napijn een pijnstiller zoals paracetamol of ibuprofen.
 • Koel je wang met een natte doek of een ijskompres. Dat vermindert de pijn en de zwelling.
 • Poets je tanden zoals je altijd doet, maar wees voorzichtig in de buurt van de wond.
 • Stelp een nabloeding door een schoon gaasje op de wond te leggen. Stopt het bloeden niet? Neem dan contact op met je huis- of tandarts.
 • Voorkom zware lichamelijke inspanning de eerste twee à drie dagen na de het trekken.
 • Rook niet en drink geen alcohol de eerste 48 uur na het trekken.

Shop nu!

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Mondanalyse

Hoe verzorg je jouw mond optimaal?

Doe gratis onze online analyse voor snel, persoonlijk en professioneel mondadvies én ontvang 10% korting op jouw persoonlijke routine!

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.