Artrose: wat is het precies en wat zijn de symptomen?

Artrose is een reumatische aandoening die veroorzaakt kan worden door een aantal factoren. Maar wat is artrose precies? Wat zijn de symptomen en welke behandeling is er? Dat lees je in dit artikel!

Zilveren radartjes die in elkaar draaien

Wat is artrose?

Artrose is de meest voorkomende vorm van reuma in Nederland. De kans op artrose wordt groter naarmate je ouder wordt. Bij artrose gaat het niet om slijtage, maar om veranderingen in je gewrichten. Hoe deze veranderingen precies ontstaan, is nog niet helemaal duidelijk. Waarschijnlijk spelen verschillende dingen een rol, zoals erfelijkheid, aanleg en overbelasting.

Wat zijn de symptomen bij artrose?

Artrose komt het vaakst voor in de handen, heupen en knieën. Wist je dat vrouwen 2 keer zoveel kans hebben om artrose te krijgen als mannen? Verder kan artrose in één of meerdere gewrichten zitten. De veranderingen in je gewrichten kunnen soms al aanwezig zijn zonder dat je er last van hebt. Toch zijn er een aantal symptomen die kunnen voorkomen bij artrose. We hebben ze voor je op een rij gezet.

  • Pijn: artrose begint vaak met een lichte pijn in het gewricht die langzaam erger kan worden. De pijn zit meestal in het gewricht zelf, maar kan soms ook uitstralen naar het gebied rondom het gewricht. De pijn is vaak het heftigst na rust, bijvoorbeeld na het opstaan 's ochtends of na lang zitten. Dit wordt startpijn genoemd en gaat meestal na een paar minuten bewegen weg. Bij gevorderde artrose kan de pijn ook in rust of 's nachts blijven.
  • Stijfheid: gewrichten kunnen bij artrose vooral 's ochtends stijf aanvoelen, dit heet ochtendstijfheid. Na een paar minuten bewegen gaat de stijfheid meestal weer weg.
  • Veranderende gewrichten: artrose kan leiden tot zichtbare veranderingen in je gewrichten. Het gewricht kan breder worden, vervormen of een andere stand krijgen. Soms ontstaan er uitsteeksels, vooral in de vingers. Deze uitsteeksels worden de 'noduli van Heberden' genoemd.
  • Andere symptomen: bij mensen met artrose kunnen de gewrichten kraken bij beweging. Ook kan er een ontsteking in het gewricht ontstaan, waardoor het dikker, roder, warmer en pijnlijker wordt. Ook kan de werking van het gewricht tijdelijk afnemen.

Hoe ontstaat artrose?

Een gewricht is als een scharnier tussen 2 of meer botten. Het scharnier wordt op zijn plaats gehouden door spieren en bindweefsel. De uiteinden van de botten die het gewricht vormen, zijn bedekt met een laagje kraakbeen. Dit kraakbeen beschermt de botten tegen wrijving, kracht en schokken, en zorgt ervoor dat het gewricht soepel kan bewegen.

Bij artrose neemt de hoeveelheid en de kwaliteit van dit kraakbeen af. Hierdoor worden je botten niet meer goed beschermd, wat pijn kan veroorzaken. Het gewricht beweegt minder soepel, waardoor stijfheid ontstaat. Vervolgens kunnen de beschadigde botuiteinden gaan vervormen.

Hoe wordt artrose vastgesteld?

De diagnose artrose wordt vaak door de huisarts vastgesteld. De klachten zijn meestal zo duidelijk dat aanvullend onderzoek, zoals een röntgenfoto, meestal niet nodig is.

Hoe kan je artrose behandelen?

Er zijn helaas geen behandelingen of medicijnen die artrose kunnen genezen. Wel kan de pijn bij artrose verlicht worden. We hebben hieronder verschillende pijnstillers voor je op een rijtje gezet.

Welke pijnstiller bij artrose?

Heb je een tijdje meer pijn? Of ga je iets doen waarvan je weet dat het je vaak meer pijn geeft? Dan kan je paracetamol* gebruiken om de pijn te verlichten. Je kan ook een gel met ibuprofen of diclofenac*/** gebruiken. Ook kan je ibuprofen*/***, naproxen*/**** of diclofenac*/***** slikken ter verlichting van reumatische pijn.

Oefeningen bij artrose

Het kan helpen om je gewricht op de juiste manier te bewegen. Dit kan je klachten verminderen. Een fysiotherapeut kan je oefeningen leren die je thuis kan doen. Ook kan een ergotherapeut je adviseren over hoe je dagelijkse activiteiten, zoals werken, je hobby’s of huishoudelijke taken, het beste kan uitvoeren als je artrose hebt. Zo kan je pijn verlichten en kan je je gewrichten beter gebruiken in je dagelijks leven.

Voorkomen van overbelasting

Het is belangrijk om overbelasting van je gewrichten te vermijden. Als je te veel druk op een gewricht blijft uitoefenen, kan de artrose verergeren. Ook overgewicht kan extra druk op de gewrichten zetten, wat overbelasting kan veroorzaken. Het is daarom goed om te zorgen voor een gezond gewicht en je gewrichten niet te veel te belasten.

Een operatie

Soms kan een operatie helpen, bijvoorbeeld als je gewricht moeilijk te bewegen is of als je veel pijn hebt, ook 's nachts. Bij een operatie wordt het gewricht gecorrigeerd, vastgezet of vervangen door een prothese.

Pijnstillers bij artrose

Wanneer moet je naar de huisarts?

Als je denkt dat je artrose hebt, is het goed om een afspraak te maken bij je huisarts. De huisarts kan onderzoeken of je klachten door artrose komen en hij of zij kan je advies geven wat je het beste kan doen.

Wat kan je zelf doen bij artrose?

Je kan artrose niet genezen, maar er zijn wel dingen die je kan doen om de klachten te verlichten en om verergering te voorkomen. We zetten het hieronder voor je op een rij.

  • Zorg voor een gezond gewicht: overgewicht kan namelijk zorgen voor overbelasting van je gewrichten.
  • Blijf bewegen: wanneer je tijdelijk hevige klachten hebt, mag je het gewricht best even rust geven. Maar probeer daarna zo snel mogelijk weer te gaan bewegen. Een fysiotherapeut kan je helpen om dit op een verantwoorde manier te doen.
  • Hou je gewrichten warm: warmte kan helpen om klachten bij artrose te verminderen. Zorg er daarom voor dat het in je omgeving niet te koud is. Een andere tip is om te gaan zwemmen in warm water.
  • Voorkom overbelasting: gebruik bij het lopen eventueel een wandelstok. Verder is het belangrijk om belastende bewegingen zoals traplopen en knielen zoveel mogelijk te beperken. Je merkt vaak zelf welke bewegingen je gewrichten overbelasten, doordat je daarna klachten krijgt.

*Dit is een geneesmiddel, lees voor gebruik de bijsluiter.

**Gebruik dit geneesmiddel niet tijdens het 3e trimester van de zwangerschap.

***Gebruik dit geneesmiddel niet als:

  • je een actieve maagzweer of maagbloeding hebt, of hier meer dan 1 keer eerder last van hebt gehad.
  • je eerder een bloeding of gaten (perforaties) in je maag- of darmen hebt gehad door het gebruik van pijnstillers zoals NSAID’s.
  • je een ernstige aandoening aan je lever, nieren of hart hebt.
  • je in het 3e trimester van je zwangerschap bent.

****Gebruik dit geneesmiddel niet als:

  • je ernstige hartfalen hebt.
  • je zweren in je maag of darmen hebt of last hebt van een maagontsteking.
  • je ooit maag- of darmbloedingen hebt gehad.
  • je bloedingsproblemen hebt of bloedverdunners gebruikt.
  • je problemen met je nieren hebt.
  • je in het 3e trimester van je zwangerschap bent.

*****Gebruik dit geneesmiddel niet als:

  • je last hebt van congestief hartfalen, hartziekte, perifere vaatziekten of problemen hebt met de bloedvaten in de hersenen, zoals een beroerte of hersenbloeding.
  • je actieve maag- of darmzweren, bloedingen of perforaties hebt.
  • je eerder een bloeding of gaten (perforaties) in je maag- of darmen hebt gehad door het gebruik van pijnstillers zoals NSAID’s.
  • je in het 3e trimester van je zwangerschap bent.
  • je ernstige lever- of nierproblemen hebt.
  • je een bloeding hebt in je hersenen of andere actieve bloedingen of bloedingsstoornissen.
  • je bloeddyscrasieën hebt.
  • je last hebt van beenmergdepressie.

Disclaimer: Deze blog is alleen bedoeld om nuttige informatie te geven aan onze klanten. De informatie in deze blog heeft geen therapeutische of diagnostische waarde en is niet bedoeld als vervanging voor het advies van een arts, specialist of andere professional. Heb je medische vragen? Bespreek die dan met je huisarts.

KOAG/KAG 4296-0425-3466.

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.