
Gezondheid
Etos
Laatste update 30 juni 2025
Artrose is een reumatische aandoening die veroorzaakt kan worden door een aantal factoren. Maar wat is artrose precies? Wat zijn de symptomen en welke behandeling is er? Dat lees je in dit artikel!
Artrose is de meest voorkomende vorm van reuma in Nederland. De kans op artrose wordt groter naarmate je ouder wordt. Bij artrose gaat het niet om slijtage, maar om veranderingen in je gewrichten. Hoe deze veranderingen precies ontstaan, is nog niet helemaal duidelijk. Waarschijnlijk spelen verschillende dingen een rol, zoals erfelijkheid, aanleg en overbelasting.
Artrose komt het vaakst voor in de handen, heupen en knieën. Wist je dat vrouwen 2 keer zoveel kans hebben om artrose te krijgen als mannen? Verder kan artrose in één of meerdere gewrichten zitten. De veranderingen in je gewrichten kunnen soms al aanwezig zijn zonder dat je er last van hebt. Toch zijn er een aantal symptomen die kunnen voorkomen bij artrose. We hebben ze voor je op een rij gezet.
Een gewricht is als een scharnier tussen 2 of meer botten. Het scharnier wordt op zijn plaats gehouden door spieren en bindweefsel. De uiteinden van de botten die het gewricht vormen, zijn bedekt met een laagje kraakbeen. Dit kraakbeen beschermt de botten tegen wrijving, kracht en schokken, en zorgt ervoor dat het gewricht soepel kan bewegen.
Bij artrose neemt de hoeveelheid en de kwaliteit van dit kraakbeen af. Hierdoor worden je botten niet meer goed beschermd, wat pijn kan veroorzaken. Het gewricht beweegt minder soepel, waardoor stijfheid ontstaat. Vervolgens kunnen de beschadigde botuiteinden gaan vervormen.
De diagnose artrose wordt vaak door de huisarts vastgesteld. De klachten zijn meestal zo duidelijk dat aanvullend onderzoek, zoals een röntgenfoto, meestal niet nodig is.
Er zijn helaas geen behandelingen of medicijnen die artrose kunnen genezen. Wel kan de pijn bij artrose verlicht worden. We hebben hieronder verschillende pijnstillers voor je op een rijtje gezet.
Heb je een tijdje meer pijn? Of ga je iets doen waarvan je weet dat het je vaak meer pijn geeft? Dan kan je paracetamol* gebruiken om de pijn te verlichten. Je kan ook een gel met ibuprofen of diclofenac*/** gebruiken. Ook kan je ibuprofen*/***, naproxen*/**** of diclofenac*/***** slikken ter verlichting van reumatische pijn.
Het kan helpen om je gewricht op de juiste manier te bewegen. Dit kan je klachten verminderen. Een fysiotherapeut kan je oefeningen leren die je thuis kan doen. Ook kan een ergotherapeut je adviseren over hoe je dagelijkse activiteiten, zoals werken, je hobby’s of huishoudelijke taken, het beste kan uitvoeren als je artrose hebt. Zo kan je pijn verlichten en kan je je gewrichten beter gebruiken in je dagelijks leven.
Het is belangrijk om overbelasting van je gewrichten te vermijden. Als je te veel druk op een gewricht blijft uitoefenen, kan de artrose verergeren. Ook overgewicht kan extra druk op de gewrichten zetten, wat overbelasting kan veroorzaken. Het is daarom goed om te zorgen voor een gezond gewicht en je gewrichten niet te veel te belasten.
Soms kan een operatie helpen, bijvoorbeeld als je gewricht moeilijk te bewegen is of als je veel pijn hebt, ook 's nachts. Bij een operatie wordt het gewricht gecorrigeerd, vastgezet of vervangen door een prothese.
Als je denkt dat je artrose hebt, is het goed om een afspraak te maken bij je huisarts. De huisarts kan onderzoeken of je klachten door artrose komen en hij of zij kan je advies geven wat je het beste kan doen.
Je kan artrose niet genezen, maar er zijn wel dingen die je kan doen om de klachten te verlichten en om verergering te voorkomen. We zetten het hieronder voor je op een rij.
*Dit is een geneesmiddel, lees voor gebruik de bijsluiter.
**Gebruik dit geneesmiddel niet tijdens het 3e trimester van de zwangerschap.
***Gebruik dit geneesmiddel niet als:
****Gebruik dit geneesmiddel niet als:
*****Gebruik dit geneesmiddel niet als:
Disclaimer: Deze blog is alleen bedoeld om nuttige informatie te geven aan onze klanten. De informatie in deze blog heeft geen therapeutische of diagnostische waarde en is niet bedoeld als vervanging voor het advies van een arts, specialist of andere professional. Heb je medische vragen? Bespreek die dan met je huisarts.
KOAG/KAG 4296-0425-3466.
Over 3 seconden wordt de pagina automatisch herladen
We sturen je een mailtje als we dit artikel weer op voorraad hebben.