vrouw loopt in vergeeld veld

Hernia

Bijna iedereen heeft wel eens last gehad van rugpijn. Misschien was je een keer iets te enthousiast aan het verhuizen of schoot het in je rug terwijl je aan het sporten was. Maar wanneer wordt rugpijn nu precies een hernia genoemd? Wat zijn de symptomen van een hernia? En wat kun je doen als je er last van hebt? In dit artikel lees je alles wat je moet weten.

Wat is een hernia van de rug?

Een hernia is een uitstulping van een tussenwervelschijf die op een zenuw drukt. Tussenwervelschijven zorgen voor een beweeglijke, veerkrachtige ruggengraat en hebben een gel-achtige kern. Die gel-achtige kern komt bij een hernia naar buiten en drukt dan op de wortel van een zenuw. Een hernia zit meestal in de onderrug.

Hoe herken je een hernia van de rug?

De symptomen van een hernia zijn:

  • Prikkelingen, tintelingen of pijnscheuten in één been, vanaf je bil naar je onderbeen of voet.
  • Meer pijn als je hoest, niest of perst op het toilet.
  • Een verdoofd, slapend gevoel in je been of voet.
  • Pijn in je onderrug.
  • In heftige gevallen: spierzwakte of minder controle over je been.
  • Problemen bij plassen en poepen.

Gaat een hernia vanzelf voorbij?

Tweederde van de mensen met een hernia herstelt op natuurlijke wijze. Na zes tot acht weken wordt de uitstraling minder en na twaalf weken zijn de meeste mensen hersteld. Je hebt wel kans op terugkerende rugklachten door de verzwakte tussenwervelschijf.

Wanneer moet je naar de huisarts?

Vermoed je dat je last hebt van een hernia? Dan is het altijd verstandig om contact op te nemen met je huisarts.

Wat te doen bij een hernia?

Het is belangrijk dat je blijft bewegen als je een hernia hebt. Natuurlijk wel binnen je pijngrenzen. Blijf je dagelijkse bezigheden dus gewoon uitvoeren. Bedrust nemen kan helpen om de pijn te verlichten, maar versnelt het herstel niet. Door te blijven bewegen, houd je je rug in goede conditie.

Heb je last van de rug? Lees dan ook onze artikelen over rugpijn en chronische rugklachten.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Artikel opslaan

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.