man en vrouw staan met de armen om elkaar voor een reling

Pijn tijdens seks

Pijn tijdens of na de seks overkomt de meeste mensen wel eens, maar fijn is het natuurlijk niet. Wil je weten waarom je mogelijk pijn hebt bij of na het vrijen? Lees dan verder!

Wat is pijn tijdens de seks?

Pijn bij het vrijen komt vaak voor. In de meeste gevallen doet seks pijn tijdens penetratie, maar je kunt ook na een vrijpartij last krijgen van je intieme zone of je buik.

Wat zijn oorzaken van pijn tijdens of na de seks?

Pijn tijdens of na de seks is natuurlijk niet de bedoeling. Er zijn veel oorzaken mogelijk. Sommige problemen kun je on the spot oplossen, maar voor andere zaken heb je de huisarts nodig. Hieronder lees je wat de mogelijke oorzaken voor pijn bij het vrijen zijn, wat je eraan kunt doen en wanneer je naar de huisarts moet.

De vrouw is niet opgewonden genoeg

Als een vrouw opgewonden wordt, wordt haar vagina vochtig en ontspant haar bekkenbodem, zodat een stijve penis makkelijk naar binnen kan glijden. Niet genoeg opwinding betekent niet genoeg vocht en ontspanning, waardoor penetratie pijn kan doen. De oplossing hiervoor is om meer tijd te nemen voor voorspel. Kijk eens naar ons assortiment aan seksspeeltjes. Word je moeilijk nat, ook als je erg opgewonden bent? Dan is glijmiddel iets voor jou. Lees ook ons artikel over droge vagina.

De vrouw heeft een vaginale infectie

Heb je last van een jeukend en branderig gevoel in je vagina en op je schaamlippen? En heb je afwijkende afscheiding? Dan heb je misschien een vaginale schimmelinfectie of bacteriële vaginose. Niets om je druk over te maken: bij Etos koop je gewoon zelfzorgmiddelen die helpen bij het herstellen van je vaginale balans.

De vrouw is onlangs bevallen

Als je tijdens je bevalling bent ingescheurd of ingeknipt, dan kun je branderige, trekkende pijn krijgen in je intieme zone tijdens het vrijen. Geen zorgen: na twee à drie maanden is het gebied tussen je vagina en anus weer genezen. Heb je daarna nog steeds last van deze pijn? Neem dan contact op met je huisarts.

De vrouw heeft last van verzakking

Door ouderdom en vaginale bevallingen kan een vrouw last krijgen van verzakking. Dan zit de blaas, een deel van de darm en de baarmoeder niet meer op de juiste plek. Dat komt door een slappere vaginawand en zwakkere bekkenbodemspieren. Vermoed je dat je een verzakking hebt? Raadpleeg dan je huisarts.

De vrouw heeft vaginisme

Vaginisme is een vervelende aandoening waarbij de vrouw geen enkele penetratie verdraagt, omdat de bekkenbodemspieren onvrijwillig verkrampen. Vingers en tampons krijg je er dus ook niet in. Heb je last van vaginisme? Neem contact op met je huisarts of een seksuoloog.

De vrouw heeft een droge vagina door de overgang

Door de overgang wordt de vagina droger. Dat kan wrijving en pijn veroorzaken bij penetratie. Je kunt meer tijd nemen voor voorspel, glijmiddel gebruiken of seks zonder penetratie hebben.

De vrouw heeft een te strak maagdenvlies

In zeldzame gevallen is het maagdenvlies zo stug dat het moeite kost om het op te rekken of te scheuren. Dit is in principe een eenmalig probleem. Als je last blijft houden, omdat je maagdenvlies niet oprekt of scheurt, ga dan langs de huisarts.

De man of de vrouw heeft een blaasontsteking

Heb je, naast pijn tijdens de seks, ook pijn bij het plassen en buikpijn? Dan heb je misschien blaasontsteking. Neem bij een blaasontsteking contact op met je huisarts.

De man of de vrouw heeft prikkelbaredarmsyndroom

Als je vaker last hebt van buikpijn, winderigheid en onregelmatige ontlasting, dan heb je wellicht de aandoening prikkelbare darmsyndroom (PDS). Hierdoor kun je ook buikpijn krijgen tijdens of na de seks.

De vrouw heeft een ontsteking in het bekken

Als een vaginale infectie niet goed behandeld wordt, kun je last krijgen van een bekkenontsteking. De enige klacht daarbij is vaak pijn in de onderbuik. Vermoed je dat je last hebt van een ontsteking in het bekken? Bel dan je huisarts.

De vrouw heeft endometriose

Endometriose is een aandoening waarbij er baarmoederslijmvlies op plekken zit waar het niet hoort. Je krijgt dan last van heftige menstruaties met veel pijn en tussentijds bloedverlies. Neem contact op met je huisarts als je vermoedt dat je endometriose hebt.

De man of de vrouw heeft last van pelvic pain syndrome

De oorzaak van pelvic pain syndrome is onduidelijk. Je hebt hierbij last van (chronische) pijn in het bekken, zowel bij de seks als bij plassen, poepen of zelfs gewoon zitten. Neem contact op met je huisarts als je denkt dat je pelvic pain syndrome hebt.

De man heeft de ziekte van Peyronie

Door de ziekte van Peyronie gaat de penis krom staan in erectie. De meeste mannen met dit probleem zijn ouder dan 40 jaar. Lukt seks of penetratie niet meer, ook niet als je hebt geëxperimenteerd met standjes? Neem dan contact op met je huisarts.

De man heeft een te korte of te strakke voorhuid

Als je voorhuid te kort of te strak is, lukt het niet of bijna niet om de voorhuid achter de eikel te schuiven. Dat kan gepaard gaan met pijn, inscheuren en/of bloeden. Neem contact op met je huisarts als je voorhuid te krap is.

De man heeft een vergrote prostaat

Heb je een pijnlijk gevoel in je anus of je geslachtsdelen? Dan is je prostaat mogelijk vergroot of ontstoken. Vermoed je dat je problemen met je prostaat hebt? Neem dan contact op met je huisarts.

Wat moet je doen als je pijn hebt bij het vrijen?

Afgezien van de adviezen en tips die we hierboven hebben gegeven, is er nog iets heel belangrijk: communicatie. Geef aan bij je partner als bepaalde seksuele handelingen pijn doen. Ontdek samen op welke manier jullie seks kunnen hebben die voor jullie allebei plezierig en fijn is.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Artikel opslaan

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.