Cyber Monday bij Etos!

Ontdek deals
jonge vrouw zit binnen

Endometriose

Veel vrouwen hebben wel eens last van buikpijn, rugpijn of vermoeidheid tijdens hun menstruatie. Deze klachten lijken erbij te horen: de menstruatie wordt natuurlijk niet voor niets ‘ongesteldheid’ genoemd. Maar wat als je menstruatieklachten zó hevig zijn dat je (bijna) niet meer normaal kunt functioneren? Misschien heb je dan last van endometriose. Weten wat deze aandoening precies is, wat de symptomen zijn en wat je ertegen kunt doen? Lees dan verder.

Artikel opslaan

Wat is endometriose?

Endometriose is een chronische aandoening waarbij weefsel dat lijkt op baarmoederslijmvlies (endometrium) voorkomt op plekken buiten de baarmoeder. Het kan zich hechten aan verschillende organen en weefsels, zoals de eierstokken, de eileiders, de darmen, de blaas of het buikvlies. Nadat het weefsel zich heeft gehecht, begint het te groeien en kan het leiden tot chronische ontstekingen.

Wat zijn de symptomen van endometriose?

Endometriose kan verschillende klachten geven, die van vrouw tot vrouw verschillen in ernst en frequentie. Er zijn vrouwen die dagelijks hevige klachten ervaren, terwijl anderen de symptomen amper opmerken of ervaren als ‘normale menstruatiepijn’. Daarnaast kunnen endometriose symptomen dagelijks voorkomen of alleen rond de menstruatie en eisprong. Soms kunnen klachten ook opspelen bij stress of lichamelijke inspanning. De symptomen van endometriose hangen samen met de plek waar het weefsel zich heeft gehecht.

Veel voorkomende symptomen van endometriose zijn:

Herken je één of meer van deze klachten? Neem dan contact op met je huisarts. Naast deze veel voorkomende klachten, zijn er ook andere klachten die geassocieerd kunnen worden met endometriose, zoals:

  • Pijn in de bekken, onderrug of benen
  • Lusteloosheid
  • Depressieve gevoelens
  • Slaapproblemen
  • Een gezwollen buik
  • Prikkelbaar

Hoe wordt de diagnose endometriose gesteld?

Vermoed jij dat je last hebt van endometriose? Een arts kan aan de hand van de volgende onderzoeken vaststellen of dit inderdaad het geval is:

  • Inwendig onderzoek. Bij dit onderzoek probeert de arts endometrioseplekken te zien of te voelen achter de baarmoedermond, tussen de baarmoeder en de endeldarm en aan de ophangbanden van de baarmoeder. Om eventuele endometrioseplekken tussen de baarmoeder en de endeldarm beter te kunnen voelen, kan de arts inwendig onderzoek doen via de anus.
  • Inwendig echo-onderzoek. Met dit onderzoek worden de organen in het kleine bekken geïnspecteerd op endometriose. Denk aan de blaas, de endeldarm, de vagina, de baarmoeder, de eierstokken en de eileiders.
  • MRI-onderzoek. Bij dit onderzoek wordt er een beeld gemaakt van de gehele buik. Een MRI-onderzoek kan uitwijzen of er sprake is van endometriose in de omgeving van de blaas, urineleiders of de darmen.
  • Kijkoperatie. Met deze operatie is het mogelijk om ook de oppervlakkige plekjes van endometriose te zien. Op het moment dat er endometriose wordt ontdekt, kan een biopt van het weefsel worden genomen. Vervolgens wordt het weefsel onderzocht op endometriose.

Voor de definitieve diagnose van endometriose is in de meeste gevallen een kijkoperatie en een onderzoek van een genomen biopt noodzakelijk.

Wat te doen bij endometriose?

Als je de diagnose endometriose hebt gekregen, stelt je arts een behandelplan voor je op. In sommige gevallen schrijft de arts medicijnen zoals ibuprofen, diclofenac of naproxen voor om de pijn te onderdrukken. Slik je deze medicijnen liever niet, bijvoorbeeld door de bijwerkingen die kunnen optreden? Dan kun je ook eerst proberen of paracetamol voldoende helpt tegen de pijn. In andere gevallen is een hormoonbehandeling en/of operatie nodig om de klachten te verhelpen.

Heb je veel last van menstruatiepijn? Dit kun je zelf doen om de pijn te verminderen:

  • Zorg voor rust en ontspanning op momenten dat het kan.
  • Leg een warme kruik op je buik of onderrug.
  • Neem een warm bad of een warme douche.
  • Maak de rug een paar keer hol en bol of laat je rug masseren als je last hebt van rugpijn.

Is endometriose erfelijk?

Het is niet bekend hoe endometriose ontstaat en wat precies de oorzaak is. Wel is gebleken dat erfelijkheid een rol speelt bij het krijgen van deze aandoening. Endometriose komt namelijk vaker voor bij vrouwen van wie een zus of de moeder het ook heeft.

Kun je zwanger worden als je endometriose hebt?

Endometriose kan de vruchtbaarheid van vrouwen aantasten. Bij milde vormen van endometriose is het vaak mogelijk om op een natuurlijke manier zwanger te raken. Hoe heviger de klachten, hoe groter de kans op vruchtbaarheidsproblemen. In totaal ervaart ongeveer 30 tot 50% van de vrouwen met endometriose vruchtbaarheidsproblemen.

Heb je vragen of wil je graag persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.