Tennisarm: wat is het en wat kan je doen?

Een tennisarm is op de lange termijn meestal niet schadelijk, maar het kan wel vervelende klachten geven. Hoe ontstaat een tennisarm? En wat kan je er zelf aan doen? In dit artikel vertellen we je er alles over!

De arm van een man met een sportshirt aan. Hij heeft last van een tennisarm.

Wat is een tennisarm?

Bij een tennisarm heb je pijn aan de buitenkant van je elleboog. Meestal ontstaat een tennisarm door overbelasting van de spieren die de onderarm aan je elleboog verbinden. Deze spieren helpen je om je pols naar achteren te buigen. In een klein aantal gevallen ontstaat de overbelasting aan de binnenkant van de elleboog, wat een golferselleboog wordt genoemd. Maar wist je dat de meeste mensen met een tennisarm of golferselleboog helemaal geen tennis of golf spelen?

Wat zijn de symptomen van een tennisarm?

Als je last hebt van een tennisarm dan voel je een pijnlijke plek aan de buitenzijde van de elleboog op en rond het bot aan de buitenzijde. Deze pijn kan doorstralen naar de onderarmspieren. Het tillen van voorwerpen, kracht zetten met je hand of het strekken van je pols terwijl je elleboog recht is, kan de pijn verergeren. In de ochtend kan de elleboog stijf en gevoelig aanvoelen bij het strekken. Bij een golferselleboog voel je pijn aan de binnenkant van de elleboog, aan de onderzijde. Deze pijn ontstaat vooral bij het buigen van je arm.

Hoe ontstaat een tennisarm?

Hoe een tennisarm precies ontstaat, is niet helemaal duidelijk. Waarschijnlijk komt het door overbelasting van de onderarmspieren. Dit kan ontstaan door te veel herhalen van dezelfde bewegingen, bijvoorbeeld bij werk of sporten. Hieronder hebben we de mogelijke oorzaken van een tennisarm voor je op een rijtje gezet.

  • Langdurige overbelasting van de onderarmspieren die je hand strekken (tenniselleboog) of de hand buigen (golferselleboog). De klachten ontstaan meestal geleidelijk.
  • Kortdurende, maar zware belasting van de onderarmspieren, waardoor je meteen pijn voelt.
  • Het steeds herhalen van dezelfde bewegingen.
  • Het veranderen van je slagtechniek.
  • Het wisselen van racket, bespanning of baansoort.

Soms is het niet duidelijk waarom je klachten ontstaan of hoeveel overbelasting erbij komt. In dat geval is het moeilijk om iets te doen om herhaling te voorkomen. Wel is het altijd goed om je conditie op peil te houden door genoeg te bewegen.

In veel gevallen komt overbelasting door sporten. Een verkeerde techniek, geen goede warming-up, te weinig stretchen of een slecht trainingsschema kunnen bijdragen aan de klachten. Het is dan belangrijk om te achterhalen wat de oorzaak is.

Je kan hierbij de hulp van een fysiotherapeut of je trainer inschakelen. Als je klachten onder controle zijn, is het belangrijk om in de toekomst voorzorgsmaatregelen te nemen om herhaling te voorkomen.

Hoe kan je een tennisarm voorkomen?

Er zijn verschillende dingen die je kan doen om de kans op een tennisarm kleiner te maken.

  • Begin met een rustig opgebouwd trainingsprogramma en doe niet te snel te veel.
  • Doe je aan een sport waarbij je elleboog zwaar wordt belast? Zorg dan voor een goede techniek.
  • Neem les van een gekwalificeerde instructeur.
  • Zorg voor kwalitatief goede tennis- en squash rackets.
  • Doe een goede warming-up voor je training en een cooling-down na afloop.
  • Doe oefeningen die de spieren en pezen in je onderarm, bovenarm en schouder sterker maken.

Wat kan je zelf doen bij een tennisarm?

De pijn van een tennisarm kan vervelend zijn, maar gelukkig is het op de lange termijn niet schadelijk. Meestal gaat een tennisarm vanzelf over, al kan het een paar maanden duren voordat de pijn weg is. Er is geen behandeling die het herstel snel kan versnellen, behalve het verminderen van overbelasting.

Het beste is om tijdelijk de belasting op je onderarm en hand te verminderen. Het is niet nodig om je arm helemaal stil te houden of in een mitella te dragen. Dit kan het herstel zelfs vertragen. Het is juist belangrijk om je arm wel gewoon te blijven bewegen. Het is ook niet erg als je pijn voelt tijdens het bewegen, dat belemmert het herstel niet. Je kan zelf het beste aanvoelen waar jouw grens ligt. Doet tillen of knijpen pijn? Probeer dan of het helpt om je arm anders te houden tijdens het tillen.

Komen de klachten door sport? Dan is het goed om tijdelijk rust te nemen. Als je weer begint met sporten, let er dan goed op dat je de juiste technieken gebruikt wanneer je je arm belast. Vraag advies aan een (personal) trainer als je niet zeker weet hoe je dit het beste kan doen.

Pijnstillers die je kan gebruiken bij een tennisarm

Als je veel pijn hebt bij een tennisarm, kan je een pijnstiller overwegen. Meestal is paracetamol* voldoende om de pijn te verlichten.

Helpt dit niet genoeg, dan kan je bijvoorbeeld een gel met ibuprofen of diclofenac*/** proberen, of eventueel pillen met ibuprofen*/*** of diclofenac overwegen*/****.

Wanneer moet je naar de huisarts met een tennisarm?

Als de pijn aanhoudt en pijnstillers niet voldoende helpen, of als je merkt dat je door de pijn niet goed kan werken, is het verstandig om een afspraak te maken bij de huisarts. Ook als je merkt dat dagelijkse bewegingen, zoals schoonmaken, boodschappen doen of sporten, steeds moeilijker worden, of als je door de pijn bang wordt om dingen te doen, is het belangrijk om contact op te nemen met de huisarts.

*Dit is een geneesmiddel, lees voor gebruik de bijsluiter.

**Gebruik dit geneesmiddel niet tijdens het derde trimester van de zwangerschap.

***Gebruik dit geneesmiddel niet als:

  • je een actieve maagzweer of maagbloeding hebt, of hier meer dan 1 keer eerder last van hebt gehad
  • je eerder een bloeding of gaten (perforaties) in je maag- of darmen hebt gehad door het gebruik van pijnstillers zoals NSAID’s
  • je een ernstige aandoening aan je lever, nieren of hart hebt
  • je in het derde trimester van je zwangerschap bent

****Gebruik dit geneesmiddel niet als:

  • je last hebt van congestief hartfalen, hartziekte, perifere vaatziekten of problemen hebt met de bloedvaten in de hersenen, zoals een beroerte of hersenbloeding
  • je actieve maag- of darmzweren, bloedingen of perforaties hebt
  • je eerder een bloeding of gaten (perforaties) in je maag- of darmen hebt gehad door het gebruik van pijnstillers zoals NSAID’s
  • je in het derde trimester van je zwangerschap bent
  • je ernstige lever- of nierproblemen hebt
  • je een bloeding hebt in je hersenen of andere actieve bloedingen of bloedingsstoornissen
  • je bloeddyscrasieën hebt
  • je last hebt van beenmergdepressie

Disclaimer:

Deze blog is alleen bedoeld om nuttige informatie te geven aan onze klanten. De informatie in deze blog heeft geen therapeutische of diagnostische waarde en is niet bedoeld als vervanging voor het advies van een arts, specialist of andere professional. Heb je medische vragen? Bespreek die dan met je huisarts. 

Overige hulp

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.