Een tennisarm is op de lange termijn niet schadelijk. Maar dit neemt niet weg dat het vervelende klachten kan geven. Hoe ontstaat een tennisarm? En wat kun je er zelf tegen doen? In dit artikel vertellen we je er alles over!
Wat is een tennisarm?
Een tennisarm is een aandoening van de aanhechting van de strekspieren van de onderarm aan de elleboog. Deze aanhechting bevindt zich aan de de buiten-bovenkant van de elleboog. Meestal is er bij een tennisarm sprake van overbelasting. Bij een klein percentage van de gevallen zit de overbelasting aan de binnen-onderzijde van de elleboog. Dit heet een golferselleboog. Maar wist je dat de meeste mensen met deze klachten nooit tennis of golf spelen?
Wat zijn de symptomen van een tennisarm?
Je voelt een pijnlijke plek aan de buitenzijde van de elleboog op en rond het bot aan de buitenzijde. Deze pijn kan doorstralen in de onderarmspieren. Bij het tillen, kracht leveren met de hand en bij strekken van de pols terwijl de elleboog recht is kan de pijn toenemen. In de ochtend kan het strekken van de elleboog stijf en gevoelig aanvoelen. Bij een golferselleboog voel je pijn op het bot aan de binnenzijde van de elleboog, aan de onderkant. Je voelt dan voornamelijk pijn bij het buigen.
Hoe ontstaat een tennisarm?
Hieronder hebben we de mogelijke oorzaken van het ontstaan van een tennisarm voor je op een rijtje gezet:
- Langdurige overbelasting van de onderarmspieren die de hand strekken (tenniselleboog) of de hand buigen (golferselleboog). De klachten ontstaan gedurende de tijd.
- Een kortdurende sterke overbelasting van de onderarmspieren; in dit geval voel je de klachten vrijwel direct.
- Voortdurend eenzijdige bewegingen uitvoeren.
- Veranderen van slagtechniek.
- Verandering van racket, bespanning of baansoort.
Niet altijd is er een duidelijk verband tussen het ontstaan van de klachten en een bepaalde mate van overbelasting. In dat geval zijn er helaas weinig maatregelen te nemen die de kans op een herhaling kleiner maken. Wel is het in het algemeen aan te raden is om een goede lichamelijke conditie te hebben door voldoende lichaamsbeweging.
In een aantal gevallen is er wel sprake van overbelasting. Vaak heeft dit met sporten te maken. Het gebruik van een verkeerde techniek, onvoldoende warming-up en stretchen en een niet passend trainingsschema kunnen hierbij een rol spelen. Als je klachten te maken hebben met sporten is het belangrijk om uit te zoeken wat precies de reden is achter het ontstaan van de klachten.
Je kunt hierbij altijd de hulp inschakelen van een fysiotherapeut of je trainer. Als je klachten eenmaal onder controle zijn, is het belangrijk om in de toekomst voorzorgsmaatregelen te nemen om herhaling van de klachten te voorkomen.
Wanneer moet je naar de huisarts?
Wanneer de pijn te erg wordt, kun je even langs je huisarts gaan. De huisarts kan je advies geven over bijvoorbeeld pijnstilling die je kunt gebruiken. Bij hoge uitzondering kan de huisarts een injectie geven met een ontstekingsremmend middel. Wanneer je de arm minder bent gaan gebruiken kan een verwijzing naar een fysiotherapeut soms zinvol zijn.
Hoe kun je een tennisarm voorkomen?
Je kunt een aantal maatregelen nemen om de kans op een tennisarm te verkleinen:
- Voer een rustig opgebouwd trainingsprogramma uit, doe niet te snel te veel.
- Doe je aan een sport waarbij de elleboog zwaar wordt belast? Zorg dan voor een goede techniek.
- Neem les van een gekwalificeerde instructeur.
- Zorg voor kwalitatief goede tennis- en squash rackets.
- Voer een goede warming-up uit voordat je met je training begint en een goede cooling-down na afloop van je training.
- Doe oefeningen die de spieren en pezen in onderarm, bovenarm en schouder versterken.
Wat kun je zelf doen aan een tennisarm?
De pijnklachten van een tennisarm kunnen erg vervelend zijn. Maar gelukkig is een tennisarm op de lange termijn niet schadelijk. De meeste tennisellebogen genezen op natuurlijke wijze! Het kan wel gemiddeld driekwart jaar duren voordat de pijnklachten voorbij zijn. Behalve het verminderen van de overbelasting is er helaas van geen enkele behandelmethode gebleken dat deze het herstel kan versnellen.
Het meest effectief is tijdelijk de belasting op de onderarm en hand te verminderen. Probeer het tillen van zware voorwerpen, veel draaien van de onderarm en krachtig knijpen dan ook te vermijden.
Ontstaan de klachten door sporten? Dan doe je er goed aan hier misschien tijdelijk wat rust van te nemen. Wanneer je weer begint met sporten is het verstandig erop te letten dat je de juiste technieken gebruikt wanneer je je arm belast. Hierover kun je advies vragen aan bijvoorbeeld een (personal) trainer.
De arm helemaal stil houden of dragen in een mitella is niet nodig en belemmert zelfs het herstel. Voor een goede doorbloeding is het namelijk juist belangrijk dat de arm licht belast in beweging blijft. Pijn tijdens het bewegen belemmert het herstel niet, daar hoef je je dus geen zorgen over te maken! Je kunt zelf het beste voelen waar voor jou de grens ligt.
Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.