Dengue
Dengue is een virusinfectie je gepaard gaat met klachten als je plotseling ziek voelen en koorts. Wil je weten hoe het virus ontstaat, wat je moet doen als je het hebt en hoe je het voorkomt? In dit artikel vertellen wij je er alles over.
Wat is dengue?
Dengue is een ernstige virusinfectie. Het virus wordt overgedragen door muggen. Er bestaan vier verschillende typen van het virus. Het virus komt in de meeste (sub)tropische gebieden voor, met name in Zuidoost Azië, Midden en Zuid Amerika en het Caribische gebied. Vooral in verstedelijkte gebieden.
Het virus verloopt vaak als een soort griep, met koorts, spierpijnen en soms huiduitslag. Je gewrichten zijn vaak ook pijnlijk en opgezwollen, vandaar dat het ook wel ‘knokkelkoorts’ wordt genoemd. Na de besmetting duurt het ongeveer twee tot vijftien dagen voordat er klachten ontstaan. In Nederland wordt dengue niet overgedragen. Wel wordt de ziekte door reizigers meegenomen maar er bestaat geen vaccinatie tegen dengue.
Het virus kan levensbedreigende complicaties geven. Vooral mensen die eerder een infectie met een ander dengue virus type hebben gehad, lopen een grotere kans op het krijgen van ernstige complicaties.
Wat zijn de symptomen van dengue?
- Je ervaart plotseling klachten
- Je voelt je erg ziek
- Je hebt hoge koorts
- Je hebt pijn in spieren en gewrichten
- Je hebt de eerste paar dagen een vlekkerige, rode uitslag
- Je bent misselijkheid en geeft over
- Je hebt hoestklachten
In zeldzame gevallen ontstaan er complicaties twee tot vijf dagen na het begin van de klachten. Het kan dan gaan om de Dengue Hemorragische Fever. Dit is een ernstige aandoening.
Wat zijn de oorzaken van dengue?
Dengue ontstaat door besmetting met het dengue-virus. De verspreider van het virus is een mug. Meestal is dat de Aedes Aegypti, die overdag prikt. De ziekte komt alleen voor in gebieden waar deze mug kan leven. Het virus vermenigvuldigt zich in het menselijk lichaam vooral in de lever, milt en lymfeklieren.
Wat kun je er zelf aan doen?
Je kunt zelf een aantal dingen doen wanneer bij jou de diagnose dengue gesteld is. Het gaat om maatregelen die het lichaam ondersteunen en de klachten verminderen.
- Rust en drink voldoende
- Slik paracetamol om je pijn klachten te verlichten en de koorts te onderdruken
- Gebruik geen aspirine in verband met effect op de bloedstolling
- Houd je klachten in de gaten. Bij het opnieuw krijgen van hoge koorts moet je contact opnemen met je arts.
Wat kun je doen om dengue te voorkomen?
- Spuit regelmatig een anti muggen spray op je huid
- Draag kleding die je huid zo veel als mogelijk van bedekt
- Gebruik een klamboe om de kans op muggenbeten te verkleinen
Woon je in een gebied waar dengue voorkomt? Zorg er dan voor dat plekken waar muggenlarven zich kunnen ontwikkelen verwijderd of behandeld worden. Denk aan kleine plassen en poeltjes. Bekende plekken zijn waterplasjes in oude buitenbanden van auto’s.
Wanneer moet je naar de huisarts?
Besmetting met het dengue virus treedt op tijdens reizen in risicolanden. Gezien de korte incubatietijd ontwikkelt de ziekte zich meestal tijdens de reis. De eerste klacht is koorts. Koorts is een symptoom dat bij veel tropische aandoeningen voorkomt. Bij klachten van hoge koorts tijdens of na een (sub) tropenreis is het aan te raden een arts te bezoeken. Voor dengue is geen oorzakelijke behandeling beschikbaar, voor veel andere gevaarlijke tropische ziekten is dat wel het geval.
Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.
Artikel opslaan