mooi voor je gezondheid

Ontdek ons assortiment

Griepprik: alles wat je wil weten

In de wintermaanden steekt de griep vaak weer de kop op. Voor mensen met een kwetsbare gezondheid kan de griep gevaarlijk zijn. Daarom hebben zij recht op een gratis griepprik, zodat ze beschermd zijn. Hoe werkt de griepprik? Wie heeft er precies recht op? En zijn er nadelen? Dat lees je hieronder.

Vrouw die een pleister op haar arm heeft, omdat ze net de griepprik heeft gehad.

Hoe werkt de griepprik?

De griepprik bevat dode delen van griepvirusdeeltjes. Omdat deze virusdeeltjes dood zijn, kun je er geen griep van krijgen. Maar je immuunsysteem wordt wel geactiveerd en gaat de virusdeeltjes opruimen. Deze afweerreactie speciaal voor griep wordt ‘onthouden’ door je immuunsysteem. Als je vervolgens wordt geïnfecteerd met het griepvirus, dan weet je immuunsysteem al wat het moet doen en verloopt de ziekte minder heftig. Daardoor loop je minder risico op complicaties.

Elk jaar wordt er een nieuwe griepprik ontwikkeld, omdat griepvirussen elk jaar veranderen (muteren).

Kan ik ziek worden van de griepprik?

Nee. Omdat de virusdeeltjes dood zijn, kun je geen griep krijgen. Misschien krijg je wat verhoging, een lusteloos gevoel, spierpijn of hoofdpijn. Dat zijn standaard reacties van je lichaam als je immuunsysteem actief is. Dat is immers na de griepprik hard aan het werk om de dode virusdeeltjes op te ruimen. Ook zit er vaak een hulpstofje in de griepprik dat je immuunsysteem extra prikkelt. Hoe actiever je immuunsysteem is na de prik, hoe beter het jou kan beschermen als je echt de griep krijgt. Maar die activiteit zorgt er ook voor dat je je ziekjes kan voelen. Wees gerust: dat is dus niet de griep!

Wie heeft er recht op een griepprik?

De griepprik is bedoeld voor mensen waarbij een griepje sneller tot complicaties kan leiden. De risicogroepen die recht hebben op een gratis griepprik, zijn:. 

  • mensen met longziekten en aandoeningen aan de luchtwegen
  • mensen met hartziekten of hartklachten
  • mensen met diabetes
  • nierpatiënten
  • kinderen vanaf zes maanden tot achttien jaar die langdurig salicylaten gebruiken
  • mensen met weinig weerstand door ziekte of een medisch behandeling
  • mensen met een verstandelijke handicap die in een instelling wonen
  • mensen met een verminderde weerstand tegen infecties
  • verpleeghuisbewoners die niet vallen onder bovengenoemde groepen
  • mensen van zestig jaar en ouder

Voordelen van de griepprik

Behoor je tot een risicogroep? Dan kan de griepprik grote voordelen hebben voor jou, namelijk:

  • verminderde kans om griep te krijgen
  • minder heftige symptomen als je griep krijgt
  • verminderde kans op complicaties of ernstige gevolgen als je griep krijgt

Nadelen van de griepprik

De griepprik wordt goed gecontroleerd op veiligheid. Je hoeft je dus geen zorgen te maken om je gezondheid. De mogelijke nadelen van de griepprik zetten we voor je op een rij.

  • Geen garantie dat je de griep niet krijgt. Wel heb je minder kans om griep op te lopen en zijn de symptomen lichter.
  • geen bescherming tegen verkoudheidsvirussen. Een verkoudheid lijkt qua symptomen soms op de griep, maar wordt veroorzaakt door een ander virus. Daardoor beschermt de griepprik je niet tegen verkoudheid
  • Geen bescherming tegen verkoudheidsvirussen. Een verkoudheid lijkt qua symptomen soms op de griep, maar wordt veroorzaakt door een ander virus. Daardoor beschermt de griepprik je niet tegen verkoudheid.
  • Bijwerkingen na de prik, zoals hoofdpijn, spierpijn, verhoging en lusteloosheid. Zoals we hierboven hebben uitgelegd, is dat niet de griep zelf.

Griepprik als je zwanger bent

Ben je zwanger? Dan heb je niet automatisch recht op een gratis griepprik. Gezonde zwangere vrouwen lopen namelijk geen verhoogd risico. Wil je toch een griepprik halen (tegen betaling)? Overleg dan met je huisarts.

Je hebt als zwangere wél recht op een gratis griepprik als je onder een van de eerder genoemde risicogroepen valt.

Is de griepprik gevaarlijk als je zwanger bent?

Nee, de griepprik is niet schadelijk of gevaarlijk als je zwanger bent. Dat is ook niet het geval als je zwanger probeert te worden, net bent bevallen of borstvoeding geeft.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.

Overige hulp

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.