Griep en verkoudheid

Wanneer heb je nu griep en wanneer is het een verkoudheid? Veel mensen denken dat verkoudheid hetzelfde is als griep, maar dat is niet waar. Griep begint met hoge koorts, koude rillingen, keelpijn, hoofdpijn en spierpijn. Het verkoudheidsvirus begint in de neus en gaat dan door de holtes naar keel en longen.

Verkoudheid of griep?

Vaak wordt een verkoudheid aangezien voor griep. Dat is niet zo vreemd omdat bij een verkoudheid symptomen horen die ook bij griep kunnen voorkomen. Als je verkouden bent, heb je verschijnselen als hoesten, keelpijn, oorpijn en een verstopte neus. De verschijnselen van griep lijken op die van een verkoudheid, maar de klachten zijn dan ernstiger van aard. Een verkoudheid gaat meestal in de neus, oren en keel zitten en loopt door naar een hoest. Bij griep voelt het hele lichaam 'ziek' aan. Spierpijn, gewrichtspijn en verlies van eetlust zijn dan de meest voorkomende klachten. Het grootste verschil met een verkoudheid is de koorts: een griepvirus heeft een 'hardere' aanpak nodig.

Verkoudheid of griep

Wat is griep?

Het griepvirus wordt verspreid via kleine druppeltjes in de lucht, door bijvoorbeeld niezen en hoesten. Dit is extra makkelijk in ruimtes waar veel mensen zijn. Denk dan aan scholen, het openbaar vervoer of concertzalen. Omdat deze plekken in de winter slechter geventileerd worden, komt griep in dit seizoen vaker voor. Het virus kan zich daarnaast makkelijker verspreiden bij lage temperaturen en door droge lucht. Besmet raken heeft dus niet direct te maken met je weerstand.

Voorkomen is beter dan genezen

Zorgt dat je voldoende slaap krijgt, eet genoeg groente & fruit en zorg voor voldoende lichaamsbeweging. Een goede hygiëne voorkomt vervolgens kruisbesmetting. Met kruisbesmetting bedoelen we de overdracht van bacteriën, schimmels of virussen van de ene persoon op de andere. Zeer regelmatig je handen wassen is de simpelste en meest effectieve manier om te voorkomen dat het griepvirus je te pakken krijgt.

Heb je de griep te pakken? Dan is het belangrijk om veel thee of water te drinken, omdat je veel vocht verliest als je koorts hebt. Paracetamol kan daarnaast helpen tegen de koorts. Neusspray en hoestdrank kunnen helpen bij je neus- en keelklachten.

 

Wat is neusverkoudheid?

Neusverkoudheid is een van de meest voorkomende winter kwaaltjes. Het wordt veroorzaakt door rhinovirussen, een grote groep verkoudheidvirussen. Het virus dringt de neus binnen als de weerstand laag is en nestelt zich in het slijmvlies. Het slijmvlies raakt hierdoor geïrriteerd en zwelt op. Verkoudheid kan een erg naar gevoel zijn.

Je voelt je niet helemaal fit en je kan je erg benauwd voelen. Je neus zit verstopt, je bent de hele dag aan het niezen of aan het snotteren. Een verkoudheid is allesbehalve ideaal. Kinderen hebben vaak ook nog last van koorts en/of snotterige ogen.

Bij veel mensen kan het gebruik van neusspray of -druppels helpen. En je kan altijd nog een stoombad nemen. Hierdoor komt het vastzittende snot los, wat een opluchtend gevoel kan geven. Probeer altijd eerst verlichting te creëeren met een neusspray met een oplossing van zeezout als de neus verstopt zit. Houden de klachten aan of merk je geen verbetering, ga dan over op een neusspray met klachten. Voor kindjes t/m 2 jaar is een neusspray met zoutoplossing ook de enige verlichting die je kunt geven.

Neusverkoudheid

Beginnende keelpijn

Keelpijn is vaak erg pijnlijk. De keel voelt droog en rauw aan en soms ook opgezet. Om dat te verzachten moet de keel ‘gesmeerd’ worden. Het kan helpen als je veel water drinkt of zuigt op een zuurtje of een dropje, dit zorgt namelijk voor meer speeksel in je mond. Meer speeksel zorgt voor een betere afvoer van de ziekteverwekkers. Voor kinderen kan een waterijsje helpen, dit vinden ze vaak lekker en het verkoelt de keel, wat de pijn verzacht. Je kan ook zelf een zoutoplossing maken, door een theelepel zout te mengen met een groot glas water en dan enkele minuten gorgelen en vervolgens weer uitspugen. Als dit niet helpt kan je altijd een zuigtablet of keelspray gebruiken; dit helpt niet alleen bij beginnende keelpijn, maar ook bij al doorgezette keelpijn.

 

Hoest

Hoesten is een reflex van het lichaam om zich te verdedigen tegen binnengedrongen, prikkelende deeltjes in het strottenhoofd en de luchtpijp. Door te hoesten houdt/maakt het lichaam de toegang naar de longen schoon. Bij een verkoudheid raakt het slijmvlies in de luchtwegen geïrriteerd. Meestal wordt er een overmatige hoeveelheid slijm geproduceerd. Hoesten is bij verkoudheid een reflex om het overtollige slijm af te voeren. Om de hoest te verminderen kunt u een hoestdrank, hoestcapsules of –tabletten gebruiken.

 

Griep alert!

Heb je het idee dat je de griep te pakken hebt? Griep gaat altijd gepaard met koorts. Je kunt de lichaamstemperatuur het beste meten in je oor. Als de thermometer over de 39 ºC gaat, dan spreek je over koorts. Tussen de 37 ºC en de 39 ºC noem je het verhoging. Koorts hoort bij de natuurlijke afweer van het lichaam. Het is eigenlijk ‘afval’warmte. Verder kan je bij de griep ook last hebben van spierpijn, koude rillingen, hoofdpijn en keelpijn.

Je kunt zelf veel doen tegen de griep. Zo kun je tegen de pijn en om de koorts te verlagen bijvoorbeeld een pijnstiller met paracetamol* innemen. Ook nurofen* en antigrippine* kunnen de klachten verlichten. Paracetamol werkt koortsverlagend en pijnstillend. Ibuprofen heeft daarbij ook nog een spierontspannende werking. Ook voor de kids zijn er speciale hulpmiddelen die de klachten kunnen verlichten zoals Panadol Junior.

* Dit product is een geneesmiddel. Lees vóór het kopen de aanwijzingen op de verpakking.

** Dit product is een medisch hulpmiddel. Lees vóór gebruik de gebruiksaanwijzing.

*** Traditioneel kruidengeneesmiddel; de indicaties zijn uitsluitend gebaseerd op reeds lang bestaand gebruik. Lees vóór het kopen de aanwijzigingen op de verpakking.

 

Meer advies nodig?

Heb je meer advies nodig? Kom dan langs bij een Etos-winkel bij jou in de buurt, onze medewerkers helpen je graag!

Grrrrrrrrr... Griep!

Wij hebben alles in huis om je snel weer beter te voelen. Van paracetamol tot extra zachte zakdoekjes.

10 stuks, poeder
€ 6,89
Geneesmiddel, 20 stuks, tablet
€ 0,52
Geneesmiddel, 30 stuks, smelttablet
€ 6,49
1 stuk,
€ 5,99
Geneesmiddel, 10 ML, spray
€ 5,29
9 stuks,
€ 0,89
Geneesmiddel, 10 ML, spray
€ 5,23
133 ML, siroop
€ 12,29