kop thee met honing

Hoesten

Last van hoestbuien? Daar kun je letterlijk van wakker liggen! Waarom hoest je? En hoe herken je de soorten hoest die er zijn? Dat lees je hieronder!

Waarom hoest je?

Hoesten is de reactie van je lichaam op geprikkelde slijmvliezen. Als je hoest, zorg je er met je buikspieren voor dat de lucht in je longen met een grote vaart naar buiten komt, waardoor irriterende stoffen ook naar buiten worden gewerkt. Als je veel hoest, kun je dus best spierpijn krijgen vanwege de continue inspanning.

Vermoed jij dat je klachten worden veroorzaakt door het coronavirus? Blijf dan thuis en laat je zo snel mogelijk testen. Neem telefonisch contact op met je huisarts of huisartsenpost als je steeds zieker wordt. Voor de meest actuele en betrouwbare informatie over het coronavirus verwijzen we je naar het RIVM.

Welke soorten hoest zijn er?

Er zijn twee soorten hoest, namelijk vastzittende hoest (ook wel slijmhoest)en droge kriebelhoest (ook wel prikkelhoest). Heb je last van slijmhoest? Lees dan ons artikel over vastzittende hoest. Hoest je geen slijm op, maar voel je constant een prikkel in je keel? Lees dan verder in ons artikel over kriebelhoest.

Shop nu je hoestdrank

€ 3.89
geneesmiddel, drankje
€ 7.99
medisch hulpmiddel, siroop
€ 7.99
geneesmiddel,
€ 6.79
siroop
€ 11.19
geneesmiddel, drankje
€ 10.19
geneesmiddel, siroop
€ 3.79
geneesmiddel, drankje
€ 13.99
geneesmiddel, drankje
€ 11.49
medisch hulpmiddel, siroop
€ 2.49
siroop

Wanneer moet je naar de huisarts?

Een gewone hoest gaat meestal binnen twee weken vanzelf over. In veel gevallen is het dus niet nodig om je huisarts te raadplegen. Neem wel contact op met je huisarts:

  • Als je langer dan twee weken moet hoesten.
  • Als het hoesten steeds terugkomt.
  • Als je ook last hebt van benauwdheid, pijn op de borst en/of een ziek gevoel.
  • Als je gekleurd slijm of bloed ophoest.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.