
Babygezondheid
Etos
Laatste update 25 juni 2025
Het RS-virus komt vooral in de herfst en winter veel voor en lijkt op een gewone verkoudheid. Maar vooral bij baby’s kan het voor flinke klachten zorgen. In dit artikel lees je wat het RS-virus precies is, hoe je het herkent, wat je eraan kan doen én wanneer het slim is om naar de huisarts te gaan. Zo weet jij precies waar je op moet letten.
Het RS-virus (respiratoir syncytieel virus) is een veelvoorkomend virus dat luchtweginfecties kan veroorzaken. Het lijkt een beetje op griep. Vooral baby’s tussen de 1 en 6 maanden oud kunnen er flink ziek van worden. Volwassenen en oudere kinderen krijgen meestal alleen milde klachten, zoals bij een gewone verkoudheid.
De meeste mensen krijgen het RS-virus in de herfst of winter. Bij volwassenen veroorzaakt het meestal milde klachten, zoals een loopneus, verhoging, hoest of keelpijn. Ook kinderen hebben vaak alleen last van verkoudheidsklachten. Baby’s of kinderen met een zeer slechte afweer kunnen soms wel erg ziek worden. Het is daarom belangrijk om alert te zijn op het verloop van de symptomen.
Neem contact op met je huisarts als je baby of kindje last heeft van de volgende symptomen:
De symptomen van een verkoudheid en een RS-virusinfectie lijken meestal erg op elkaar. Het is daarom moeilijk om te onderscheiden of het gaat om een gewone verkoudheid of het RS-virus zonder test. In de meeste gevallen is een test op het RS-virus niet nodig. Net als bij een gewone verkoudheid draait het vooral om het goed in de gaten houden van de klachten.
Het RS-virus is erg besmettelijk. Meestal vindt besmetting plaats doordat je onbewust het virus vanaf druppels op je hand naar je gezicht brengt. Daar dringt het virus via je neus, mond of ogen het lichaam in. Ook hoesten of niezen kan soms het virus direct overdragen. Anders dan bijvoorbeeld bij mazelen, maakt je lichaam maar korte tijd afweerstoffen aan. Je kan dus opnieuw besmet raken.
Een infectie met het RS-virus gaat meestal vanzelf over. Wel kan je enkele dingen doen bij het RS-virus. We zetten het hieronder voor je op een rij.
Meestal is het niet nodig om naar de huisarts te gaan als je het RS virus hebt. Heb jij of je kind veel last van de klachten of twijfel je wat je moet doen? Neem dan contact op met je huisarts.
Neem ook contact met je huisarts als:
Zoek direct hulp als je kind moeite heeft met ademhalen, veel huilt of suf is.
Je kan niet altijd voorkomen dat je ziek wordt, maar er zijn wel manieren om de kans op besmetting te verkleinen. We zetten het hieronder voor je op een rij!
Door deze eenvoudige gewoontes verklein je de kans op verspreiding van het virus.
Disclaimer: Deze blog is alleen bedoeld om nuttige informatie te geven aan onze klanten. De informatie in deze blog heeft geen therapeutische of diagnostische waarde en is niet bedoeld als vervanging voor het advies van een arts, specialist of andere professional. Heb je medische vragen? Bespreek die dan met je huisarts.
Over 3 seconden wordt de pagina automatisch herladen
We sturen je een mailtje als we dit artikel weer op voorraad hebben.