Babydeals bij Etos!

Ontdek baby aanbiedingen

RS-virus

Het RS-virus komt vooral in de herfst en winter veel voor en lijkt op een gewone verkoudheid. Maar vooral bij baby’s kan het voor flinke klachten zorgen. In dit artikel lees je wat het RS-virus precies is, hoe je het herkent, wat je eraan kan doen én wanneer het slim is om naar de huisarts te gaan. Zo weet jij precies waar je op moet letten.

Babvoetjes die tegen elkaar aanzitten met een wit deken er omheen

Wat is het RS-virus?

Het RS-virus (respiratoir syncytieel virus) is een veelvoorkomend virus dat luchtweginfecties kan veroorzaken. Het lijkt een beetje op griep. Vooral baby’s tussen de 1 en 6 maanden oud kunnen er flink ziek van worden. Volwassenen en oudere kinderen krijgen meestal alleen milde klachten, zoals bij een gewone verkoudheid.

Wat zijn de symptomen van een RS-virusinfectie?

De meeste mensen krijgen het RS-virus in de herfst of winter. Bij volwassenen veroorzaakt het meestal milde klachten, zoals een loopneus, verhoging, hoest of keelpijn. Ook kinderen hebben vaak alleen last van verkoudheidsklachten. Baby’s of kinderen met een zeer slechte afweer kunnen soms wel erg ziek worden. Het is daarom belangrijk om alert te zijn op het verloop van de symptomen.

Neem contact op met je huisarts als je baby of kindje last heeft van de volgende symptomen:

  • ernstige benauwdheid of snelle ademhaling
  • piepende ademhaling
  • niet of nauwelijks drinken
  • langdurige koorts (5 dagen en langer)
  • sufheid of moeilijk wakker te krijgen

RS-virus of verkoudheid?

De symptomen van een verkoudheid en een RS-virusinfectie lijken meestal erg op elkaar. Het is daarom moeilijk om te onderscheiden of het gaat om een gewone verkoudheid of het RS-virus zonder test. In de meeste gevallen is een test op het RS-virus niet nodig. Net als bij een gewone verkoudheid draait het vooral om het goed in de gaten houden van de klachten.

Hoe ontstaat een RS-virusinfectie?

Het RS-virus is erg besmettelijk. Meestal vindt besmetting plaats doordat je onbewust het virus vanaf druppels op je hand naar je gezicht brengt. Daar dringt het virus via je neus, mond of ogen het lichaam in. Ook hoesten of niezen kan soms het virus direct overdragen. Anders dan bijvoorbeeld bij mazelen, maakt je lichaam maar korte tijd afweerstoffen aan. Je kan dus opnieuw besmet raken.

Wat te doen bij een RS-virusinfectie?

Een infectie met het RS-virus gaat meestal vanzelf over. Wel kan je enkele dingen doen bij het RS-virus. We zetten het hieronder voor je op een rij.

  • Rust nemen: probeer voldoende te slapen en span je niet te erg in. Het kan verleidelijk zijn om meteen weer vol aan de slag te gaan zodra je je wat fitter voelt. Toch is het slim om je lichaam nog even extra rust te gunnen om volledig te herstellen.
  • Voldoende drinken: goed gehydrateerd blijven is belangrijk, zeker bij koorts. Water, thee of bouillon helpen om je vochtbalans op peil te houden. Streef naar minimaal 1,5 tot 2 liter per dag.
  • Stomen: warme damp kan je luchtwegen verzachten. Gebruik geen toevoegingen zoals essentiele oliën, die kunnen je slijmvliezen juist irriteren.
  • Contact met rook vermijden: rook kan de luchtwegen extra prikkelen en klachten verergeren.
  • Eet kleine porties verspreid over de dag: bij weinig trek helpt het om vaker kleine beetjes te eten, in plaats van grote maaltijden.
  • Extra knuffels of self-care: tijdens een infectie is het belangrijk om extra lief te zijn voor jezelf en elkaar. Is je baby ziek, dan geven knuffels, rust en jouw nabijheid hem of haar een veilig gevoel. Ben jij zelf ziek, neem dan de tijd om te herstellen: kruip onder de wol met een goed boek of leuke serie. Of doe een dutje.

Wanneer naar de huisarts met het RS virus?

Meestal is het niet nodig om naar de huisarts te gaan als je het RS virus hebt. Heb jij of je kind veel last van de klachten of twijfel je wat je moet doen? Neem dan contact op met je huisarts.

Neem ook contact met je huisarts als:

  • je kind weinig drinkt
  • je kind jonger is dan 3 maanden
  • je kind jonger is dan 2 jaar en hart- of longproblemen heeft of het syndroom van Down

Zoek direct hulp als je kind moeite heeft met ademhalen, veel huilt of suf is.

Hoe kan je een RS-virus infectie voorkomen?

Je kan niet altijd voorkomen dat je ziek wordt, maar er zijn wel manieren om de kans op besmetting te verkleinen. We zetten het hieronder voor je op een rij!

  • Was je handen regelmatig. Was je handen met name na hoesten, niezen of contact met anderen. Bekijk hier ons assortiment aan handzeep.
  • Raak je gezicht zo min mogelijk aan. Virussen kunnen via je ogen, neus of mond je lichaam binnenkomen.
  • Gebruik papieren zakdoekjes bij hoesten of niezen en gooi ze direct weg.
  • Blijf uit de buurt van mensen die ziek zijn als dat mogelijk is.

Door deze eenvoudige gewoontes verklein je de kans op verspreiding van het virus.

Disclaimer: Deze blog is alleen bedoeld om nuttige informatie te geven aan onze klanten. De informatie in deze blog heeft geen therapeutische of diagnostische waarde en is niet bedoeld als vervanging voor het advies van een arts, specialist of andere professional. Heb je medische vragen? Bespreek die dan met je huisarts.

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.