Werken aan je gezondheid deze winter?

Doe de Mijn Gezondheid Check
Alternative text missing

RS-virus

Wat is het RS-virus?

Het RS-virus is een virus dat luchtweginfecties kan veroorzaken. Het virus lijkt veel op griep. Het RS-virus wordt ingedeeld in de groep met virussen die bijvoorbeeld bof en mazelen veroorzaken. Vooral bij baby's van een tot zes maanden oud is het RS-virus een veel voorkomende oorzaak van luchtweginfecties. Ook oudere kinderen en volwassenen kunnen geïnfecteerd raken, maar zij hebben er over het algemeen veel minder last van.

Wat zijn de symptomen van een RS-virusinfectie?

De meeste infecties met het RS-virus duiken op in de herfst en winter. Volwassenen en kinderen houden er meestal een milde verkoudheid aan over. Baby's van tussen de 1 en 6 maanden kunnen er wel behoorlijk ziek van worden. Bij baby's begint de infectie met RS-virus als een verkoudheid. De baby moet bijvoorbeeld hoesten, niezen, krijgt een loopneus of zelfs lichte koorts. Na ongeveer 2 weken zijn de meeste baby's weer opgeknapt. Bij 25 tot 40 procent van de baby's verergert de ontsteking. Dan ontstaat er bronchitis of longontsteking. Dit kan de baby ademhalingsproblemen geven. Een ander kenmerk is dat de baby moeite krijgt met drinken. Dit komt door uitputting en ademnood tijdens het voeden.

Weten of je besmet bent met het RS-virus? Doe dan de Fluore Covid en Influenza combinatietest. Met deze test kan je al na 15 minuten zien of je besmet bent met corona, influenza A en B of het RS-virus.

Hoe ontstaat een RS-virusinfectie?

Het RS-virus is erg besmettelijk. De meeste griepvirussen worden verspreid via kleine druppeltjes in de lucht die ingeademd worden. Het RS-virus kan dit gelukkig niet, maar verspreidt zich in grotere druppels. Meestal vindt besmetting plaats doordat je onbewust het virus vanaf druppels op je hand naar je gezicht brengt. Daar dringt het virus via je neus, mond of ogen het lichaam in. Ook hoesten of niezen kan soms het virus direct overdragen. Het lichaam reageert op de infectie door het aanmaken van afweerstoffen. Anders dan bij bof en mazelen blijven deze afweerstoffen maar kort bestaan. Een nieuwe infectie blijft dus altijd mogelijk.

Wanneer moet je naar de huisarts?

Zoals gezegd leidt besmetting met het RS-virus vaak alleen tot een milde verkoudheid. Het is dus meestal niet nodig om contact op te nemen met je huisarts. Heb je een baby die zware symptomen vertoont? Neem dan wel contact op met de huisarts.

Wat te doen tegen een RS-virusinfectie?

Meestal kan je lichaam prima zelf een infectie met het RS-virus oplossen door afweerstoffen aan te maken. Heeft jij of je kind toch veel klachten door de infectie? De volgende medicijnen en huismiddelen kunnen helpen om de klachten te verlichten:

Paracetamol

Koorts is een natuurlijke reactie op de infectie maar voelt natuurlijk heel vervelend. Paracetamol kan helpen koorts te verlagen en pijn te stillen. Ibuprofen is een prima alternatief.

Neusdruppels met zout water

Verstopte neus? Neusdruppels met zout water kunnen je neus weer helpen openmaken.

Huismiddelen tegen verkoudheid

Je kunt ook de volgende huismiddelen proberen bij een verkoudheid:

  • Stomen. Het inademen van warme vochtige lucht kan je slijmvliezen helpen tot rust te komen. Laat een ketel water koken en giet het water in een grote schaal. Doe een handdoek over je hoofd en ga vijf tot tien minuten vlak boven de schaal hangen. Snuif ondertussen de stoom in met je neus en adem uit door je mond. Je kunt het beste niets aan het water toevoegen. Menthol en kamille bijvoorbeeld kunnen de slijmvliezen juist irriteren.
  • Sigarettenrook vermijden. Rook van sigaretten irriteert de slijmvliezen en kan daardoor de verkoudheid in stand houden. Vermijd daarom sigaretten of rokerige ruimtes.
  • Middelen tegen keelpijn. Keelpijn kun je verminderen door te zuigen op waterijsjes, ijsblokjes of dropjes. Koude drankjes kunnen ook helpen. Een andere optie is om twee keer per te dag gorgelen met desinfecterend mondwater.

Hoe kun je een RS-virus infectie voorkomen?

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen! Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, want alleen contact vermijden met zieke mensen en besmette voorwerpen werkt gegarandeerd. Gelukkig zijn er wel een aantal hygiënische maatregelen die je kunt treffen om de kans op besmetting en verspreiding te voorkomen: Zorg voor schone handen. Het RS-virus wordt voornamelijk overgedragen via besmette voorwerpen. Was daarom regelmatig je handen. Zo verklein je de kans dat je het virus krijgt of doorgeeft. Raak niet te vaak je gezicht aan met je handen. Niet alleen het RS-virus, maar ook andere virussen kunnen namelijk op die manier in je lichaam terechtkomen. Hoest en nies in een zakdoek. Het RS-virus kan zich ook verspreiden door druppels speeksel. Door te niezen in een zakdoek voorkom je mogelijke verspreiding.

Zorg voor een goede weerstand

Met een goede weerstand verklein je de kans op op ziekte door het RS-virus, griep, verkoudheid en meer. Ook zijn de symptomen minder heftig als je toch ziek wordt. Wij hebben een paar tips waarmee je jouw weerstand in topvorm houdt:

  • Let op een goede voeding. Het is belangrijk om regelmatig, gezond en gevarieerd te eten. Wordt niet afhankelijk van supplementen om aan belangrijke vitamines en andere voedingsstoffen te komen. Probeer deze zoveel mogelijk uit je eten te halen!
  • Doe genoeg aan lichaamsbeweging. Door voldoende te bewegen bouw je een goede conditie én weerstand op. Geen paniek, je hoeft niet opeens aan topsport te doen. Regelmatig (ongeveer vier keer per week) een flinke wandeling maken is genoeg.
  • Zorg voor voldoende ontspanning. Stress, spanning, zorgen en drukte verlagen de weerstand. Hier heb je niet altijd invloed op, maar balanceer stress uit met ontspanning. Neem na een drukke dag bijvoorbeeld eens een warm bad met rustgevende olie erin. En neem genoeg pauzes tijdens werk voor koffie of een ommetje.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.

Artikel opslaan

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.