Allergie

Allergieën

Hoesten, niezen, prikkende ogen en een verstopte neus kunnen wijzen op een allergie. Maar ook bultjes op de huid of eczeem kunnen een allergische reactie zijn op iets wat je gegeten of aangeraakt hebt. Maar wat is zo’n allergische reactie nu eigenlijk? Lees snel verder.

Wat is een allergie?

Jouw afweersysteem reageert op bepaalde stoffen om bedreigingen van buitenaf tegen te gaan. Normaal gesproken merk je niets van deze reactie, maar bij een allergie reageert het afweersysteem overmatig. Deze heftige reactie kan meer schade aanrichten dan de daadwerkelijke stof waar je afweersysteem op reageert. Je kunt van het volgende last krijgen:

 • Jeukende of gezwollen ogen
 • Neusverstopping
 • Niesbuien
 • Benauwdheid
 • Jeukende galbulten
 • Eczeem

Op welke stoffen kun je heftig reageren?

Voor de één zijn andere stoffen een trigger om op te reageren dan voor anderen. De meest voorkomende zijn:

 • Allergie voor huisstofmijt. Je kunt last krijgen van chronische neusklachten, zoals een loopneus, of niesbuien en jeukende ogen. Deze klachten kunnen ook voorkomen bij de meer zeldzame allergieën, zoals voor sommige schimmels en voorraadmijten. Deze vind je vooral binnenshuis.
 • Hooikoorts. Deze allergie komt voor wanneer er bepaalde pollen van bomen en gras in de lucht zitten. Dit is vaak gedurende bepaalde maanden in het voorjaar. Heb je hier veel last van? Dan kan het helpen om binnen te blijven en de deuren en ramen gesloten te houden.
 • Allergieën voor voedingsmiddelen. Reacties hierop variëren. Dit kan gaan van eczeem tot levensbedreigende allergische shock reacties. Let dus goed op waar de allergische reactie vandaan komt en vermijd dit eten.
 • Allergie voor dieren. Vaak ben je allergisch voor de huidschilfers van dieren. Je kunt bultjes krijgen bij aanraking en jeukende ogen of een loopneus nadat je bij het dier in de buurt bent geweest.
 • Koemelkallergie. Wanneer je een koemelkallergie hebt, heb je eigenlijk een allergie voor bepaalde eiwit bestanddelen van de melk.

Hoe ontstaat een allergie?

Je lichaam maakt allergische antistoffen aan voor stoffen die eigenlijk niet bedreigend zijn voor het lichaam. Daardoor treed er een heftige reactie op in je lichaam, die leidt tot vervelende klachten.

Zijn allergieën ernstig?

Over het algemeen is een allergie niet ernstig. Vaak zijn het vervelende, maar onschuldige klachten. In een enkel geval, bijvoorbeeld bij een allergie voor bepaalde voedingsmiddelen, kunnen heftigere klachten optreden.

Allergieën zijn voor een groot deel erfelijk bepaald. Als je ouders een allergie hebben, heb jij een grote kans om deze allergie ook te krijgen. Je moet wel in aanraking zijn geweest met de stof die een allergische reactie opwekt, omdat je lichaam eerst antistoffen tegen de stof moet maken. Daarna krijg je een reactie. 

In sommige gevallen groeien mensen over hun allergie heen. Je kunt ook met bepaalde behandelingen het lichaam “afleren” om een allergische reactie op te wekken.

Wanneer moet ik naar de huisarts?

Als je vaak klachten hebt die een allergische reactie kunnen zijn, is het verstandig om langs de huisarts te gaan. Ze kunnen geleidelijk opkomen, of er opeens zijn. Je kunt een aantal dingen doen om de allergie tegen te gaan:

 • Prikkels vermijden. Het meest effectieve is om de prikkels te vermijden. Dan kan je lichaam nergens op reageren en zul je geen klachten krijgen.
 • Medicatie. De huisarts kan medicijnen voorschrijven om de klachten tegen te gaan. Dit is vooral het geval bij reacties als een loopneus, niezen of jeukende ogen. Vaak is dit in de vorm van pilletjes of neussprays.

Wat kan ik zelf doen tegen allergieën?

Als je allergisch bent voor huisstofmijt, dan kun je het beste zorgen dat je huis schoon is en je inrichting aangepast is op je allergie. Huisstofmijt zit graag in stoffen bekleding, dus een leren bank kan uitkomst bieden. Daarnaast houdt huisstofmijt van vocht, dus zorg dat je huis schoon en droog is. Dit kun je doen door het huis goed te laten ventileren. Daarnaast kun je het volgende doen:

 • Was je beddengoed en knuffels op 60 graden.
 • Voor matrassen, kussens en dekbedden zijn speciale huisstofmijtwerende hoezen te koop.
 • Vervang knuffels door wasbare knuffels.
 • Kies voor een gladde vloer. In tapijt kan huisstofmijt beter overleven dan op een houten vloer.

Wanneer je allergisch bent voor huisdieren is het, helaas, verstandig om het huisdier weg te doen. Dit is natuurlijk niet makkelijk, maar zorgt er wel voor dat je klachten afnemen. Wanneer je astmatisch bent of vaak last van je luchtwegen hebt en je rookt, dan kun je het beste stoppen met roken

Heb je hooikoorts? Dan kun je de ramen en deuren beter zo veel mogelijk gesloten houden Ook kan een muggenwerende hor helpen om pollen buiten de deur te houden.
 

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

bekijk winkelmandje

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.