Maak kans op een last-minute vakantie van TUI of één van de andere toffe prijzen!

Waanzinnige winweken
Rijen met verschillende noten

Allergie voor pinda's of noten

Een pinda- en notenallergie kan erg gevaarlijk zijn. Daarom is het belangrijk om deze snel te herkennen. Wat zijn de symptomen? Wat moet je doen als je pinda- en notenallergie hebt? En kun je er eigenlijk overheen groeien? Dat en meer leggen we hieronder uit!

Artikel opslaan

Wat is een pinda- en notenallergie?

Bij een pinda- en notenallergie reageert je afweersysteem heftig op bepaalde eiwitten die in pinda’s en noten zitten. Pinda’s zijn officieel geen noten, maar peulvruchten, net zoals erwtjes en sojabonen. Daarom kun je ook alleen allergisch zijn voor pinda’s of alleen voor (bepaalde) noten, maar een allergie voor zowel pinda’s als noten komt vaak voor.

Wat zijn de symptomen van een pinda- en notenallergie?

De hevigheid van een allergie verschilt per persoon. Sommige mensen krijgen al een allergische reactie bij huidcontact, andere pas als ze een pinda of noot eten. De allergische reactie kan in de loop van de tijd ook steeds heftiger worden.

Als je allergisch bent voor pinda’s en/of noten en in contact komt met een pinda of noot, kun je de volgende symptomen gaan vertonen:

Anafylactische reactie

Anafylaxie is een extreme allergische reactie waarbij het hele lichaam betrokken is. Bel direct 112 als je denkt dat iemand een anafylactische reactie heeft. De symptomen van anafylaxie zijn:

  • Tintelingen in en opzwellen van mond, keel, wangen en tong
  • Huiduitslag
  • Hevige astmatische klachten en ademhalingsproblemen
  • Verlaagde bloeddruk
  • Shock

Is een pinda- en notenallergie erfelijk?

Erfelijke aanleg speelt een rol bij het krijgen van een pinda- en notenallergie, maar dat betekent niet dat je kind altijd allergisch wordt als jij dat ook bent.

Kun je op latere leeftijd pinda- en notenallergie ontwikkelen?

Ja, het komt voor dat mensen op latere leeftijd een pinda- en notenallergie ontwikkelen.

Kun je over een pinda- en notenallergie heen groeien?

Een allergie voor pinda’s en noten is vaak levenslang. Een klein percentage van de allergische mensen groeit over deze allergie heen. Eens in de zoveel tijd zelf testen of je nog allergisch bent, kan erg gevaarlijk zijn vanwege de allergische reactie die je uitlokt. Overleg daarom altijd met je huisarts als je wilt laten testen of je nog allergisch bent.

Wat kun je doen tegen een pinda- en notenallergie?

Je kunt helaas niets doen om een pinda- en notenallergie te laten genezen of verdwijnen. Het is ook niet mogelijk om tolerantie op te bouwen door pinda’s of noten te blijven eten. Het is juist belangrijk om kritisch om te gaan met voeding, zodat je de allergische reacties tot een minimum beperkt. Je huisarts of een diëtist kan je hierbij helpen. Wist je trouwens dat cosmetica ook sporen van pinda’s of noten kunnen bevatten? Let dus goed op!

De huisarts kan je na diagnose noodmedicatie voorschrijven. Dat is vaak een injectiepen waarmee adrenaline ingespoten kan worden. Adrenaline doorbreekt de allergische reactie. Zorg er dus altijd voor dat jij of je kind de adrenaline-injectie bij zich heeft!

Het is verstandig om je omgeving op de hoogte te stellen van jouw allergie of de allergie van je kind. Zo kan iemand anders je helpen de adrenalinepen te pakken of kan de leerkracht de injectie toedienen. Een kind kan bijvoorbeeld al een allergische reactie krijgen als hij de pindakaas van een ander kind per ongeluk aanraakt. Ook de ouders van klasgenootjes kunnen rekening houden met jouw kind, bijvoorbeeld bij traktaties.

Wanneer moet je naar de huisarts?

Heb je het vermoeden dat jij of je kind allergisch is voor pinda’s en/of noten? Neem dan contact op met de huisarts om onderzoek te laten uitvoeren.

Bel direct 112 als er sprake is van anafylactische shock. Dit is een levensbedreigende lichamelijke reactie.

Heb je een adrenaline-injectie gebruikt tegen de allergische reactie? Bel dan alsnog 112 (in het geval van anafylaxie) of de huisarts. De allergische reactie moet namelijk nog verder behandeld worden.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.