mooi voor je gezondheid

Ontdek ons assortiment
Ei

Ei-allergie

Ei-allergie is een van de meest voorkomende allergieën onder jonge kinderen. In dit artikel vertellen wij je hoe het ontstaat, wat de symptomen zijn en wat je er als ouder aan kunt doen.

Wat is een ei-allergie?

Voedselallergie houdt in dat er in je lichaam een abnormale reactie van het afweersysteem optreedt na eten van een bepaald voedingsmiddel. In het geval van ei-allergie treedt zo’n reactie op na het eten van voeding dat kippenei eiwit bevat. Naast koemelkallergie behoort kippenei allergie tot de meest voorkomende voedselallergieën die soms al op babyleeftijd optreedt.

Een kind kan allergisch zijn voor diverse voedingsmiddelen en soms meerdere voedingsmiddelen tegelijkertijd. De manier waarop de allergie zich uit, is niet afhankelijk van het voedingsmiddel. Voor specifieke adviezen verwijzen we je naar je huisarts of diëtist.

Wat zijn de symptomen van ei-allergie?

Een allergie voor kippenei eiwit kan zich uiten in eczeem (constitutioneel eczeem). De allergie kan ook een anafylactische reactie teweegbrengen. Dit is een heftige allergische reactie, waarbij zwellingen van de huid, galbulten, kortademigheid en uiteindelijk zelfs een allergische shock kunnen optreden. Gelukkig is dit zeldzaam.

Waarom het ene kind eczeem krijgt en het andere zo’n hevige anafylactische reactie is onbekend. Sommige kinderen kunnen ook reageren met lokale zwelling van de huid als ze in contact komen met een voedingsmiddel dat kippenei bevat, of met spugen en buikpijn na het eten van een voedingsmiddel die kippen eiwit bevat.

Belangrijke uitlokkers van kippenei allergie zijn:

  • Koek
  • Cake
  • Mayonaise

Hoe ontstaat een allergie voor kippenei?

Allergische reactie

Bij de meeste kinderen veroorzaakt kippenei eiwit geen klachten. Bij een aantal kinderen reageert het afweersysteem op deze stukken eiwit. Kippenei-eiwit kan overigens zowel in de dooier als in het wit van het ei zitten (met eiwit wordt hier bedoeld de algemene naam voor bepaalde bouwstoffen in voeding, naast koolhydraat en vet). Wanneer het afweersysteem van deze allergische kinderen het kippenei-eiwit voor het eerst opmerkt, gaat het allergische antistoffen maken. Het kindje merkt hier niets van.

De volgende keren dat het afweersysteem in contact komt met het kippenei-eiwit, wordt het herkend en aan de antistoffen gekoppeld. Deze koppeling leidt ertoe dat de afweercel waar de antistoffen aan vastgekoppeld zitten, de zogenaamde mestcel, openbreekt. De inhoud van deze mestcellen, voornamelijk histamine, komt terecht in het bloed en in de slijmvliezen van longen, neus en darmen. Histamine is de stof die verantwoordelijk is voor de verschijnselen die kunnen optreden bij kippenei allergie.

Atopische constitutie

Bij kippenei allergie speelt de erfelijke aanleg om allergisch te kunnen reageren een belangrijke rol. Dit wordt atopische constitutie genoemd. Naast voedselallergie kunnen deze kinderen ook te maken krijgen met allergische neusklachten, hooikoorts, astma en eczeem. Als een kind een vader en/of moeder en/of een ouder broertje of zusje heeft met voedselallergie of astma, is de kans groter dat dit kind een atopische constitutie heeft bij de geboorte. Deze kans neemt toe naarmate meer gezinsleden dergelijke klachten hebben (gehad).

Uitlokkende factoren

Niet elk kind met een atopische constitutie krijgt een kippenei allergie. Voor een deel wordt dit veroorzaakt door voorzorgsmaatregelen die ouders nemen, met name het pas op latere leeftijd geven van voedingsmiddelen die kippen eiwit bevatten. Daarnaast spelen uitlokkende factoren een rol. Dat wil zeggen dat de allergie kan ontstaan op een moment dat de darmen niet in optimale conditie zijn. Zoals na een flinke buikgriep. De darmen zijn dan extra doorlaatbaar voor stukjes eiwit, waardoor de kans dat het afweersysteem in het bloed gaat reageren groter wordt.

Niet altijd is duidelijk wanneer een kind voor de allereerste keer met kippenei in aanraking is gekomen. Waarschijnlijk worden bepaalde kippenei-eiwitten via de moedermelk doorgegeven.

Wat kun je er zelf aan doen?

  • Vermijd kippenei eiwit uit de voeding. Dat wil zeggen ook sporen van kippenei eiwit. Via je arts, diëtist of bij de stichting voedselallergie kun je etiketten hulp en lijsten aanvragen die je helpen bij het kiezen van veilige voedingsmiddelen. Daarnaast zijn via het Voedingscentrum zogenaamde merkartikelenlijsten (Alba-lijsten) te verkrijgen.
  • Goede voeding. Bij kinderen met een grotere kans op het ontwikkelen van voedselallergie, kunnen klachten soms worden voorkomen door het kiezen van de juiste voeding. Dit is met name de eerste zes maanden belangrijk, omdat de darm dan nog veel stukken eiwit doorlaat die een allergische reactie kunnen uitlokken. Laat je hierover informeren door je huisarts.
  • Borstvoeding. Kinderen waarvan ten minste één ander gezinslid last heeft (gehad) van astma, voedselovergevoeligheid, allergische neusklachten, hooikoorts of constitutioneel eczeem, kunnen het beste gedurende zes maanden uitsluitend borstvoeding krijgen.
  • Flesvoeding. Als er geen sprake is van een koemelkallergie, hoef je geen speciale hypoallergene flesvoeding te gebruiken. Babyvoeding bevat namelijk geen kippenei. Wanneer je kindje wel een koemelkallergie heeft, kun je overstappen op hypoallergene babyvoeding. Ook deze voeding bevat geen kippenei.
  • Bijvoeding. Bij kinderen waarvan ten minste één gezinslid een ernstige vorm van allergie heeft, is het verstandig om pas na zes maanden te beginnen met bijvoeding. De introductie van groente en fruit moet langzaam en stap voor stap gebeuren. De eerste dag één theelepeltje, de volgende dagen een paar theelepeltjes en zo verder. Op deze manier kan per voedingsmiddel worden nagegaan of dit bij je kindje een allergie opwekt. Producten die bij veel mensen allergieën opwekken, kun je het beste pas geven na de derde verjaardag. Dit zijn vooral noten, pinda’s, zaden, pitten, vis, schaal- en schelpdieren.
  • Traktaties. Op de peuterspeelzalen en de kinderdagverblijven is het de gewoonte dat jarige kinderen trakteren. Voor allergische kinderen kan dit problemen opleveren. Het is handig als je de leiding op de hoogte stelt van de allergie van je kind. Een lijst met wat het wel en niet mag hebben, is hierbij een handig hulpmiddel. De ouders van andere kinderen kun je vragen bij de keuze van hun traktatie rekening te houden met de allergie van je kind.
  • Uit eten. In veel gevallen groeien kinderen over hun kippenei allergie heen. Zolang dit nog niet het geval is, moet je voorkomen dat je kind kippenei binnenkrijgt. Wanneer je met een jonge peuter buiten de deur gaat eten, kun je het beste een flesje of hapje voor je kind meenemen.

Wanneer moet je naar de huisarts?

Je moet met je kindje direct naar de huisarts als:

  • Je kind erg suf wordt of het bewustzijn verliest (112 bellen)
  • Je kind zich direct na het eten ineens erg angstig en onrustig gedraagt (112 bellen)
  • De oogleden en/of lippen van je kind opzwellen en je kindje kortademig wordt en gaat kwijlen (112 bellen)
  • De huid boven en onder de ribben van je kind tijdens de inademing naar binnen trekt
  • Je kind tijdens de ademhaling een gierend en piepend geluid maakt
  • Je kind diarree heeft en al langer dan een dag minder dan de helft drinkt van wat gebruikelijk is
  • Je kind andere symptomen heeft waarover jij je zorgen maakt
  • Je kind eczeem heeft waarvan je vermoedt dat het wordt uitgelokt door voeding

De bovengenoemde symptomen, oorzaken en tips zijn grotendeels ook van toepassing op een soja allergie. Twijfel je of er bij jou kind sprake is van ei-allergie of soja allergie? Neem dan contact op met je huisarts.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Artikel opslaan

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.