Maak kans op een last-minute vakantie van TUI of één van de andere toffe prijzen!

Waanzinnige winweken
hand op boomstam

Top 10 oorzaken allergieën

Een allergie is een abnormale reactie van je immuunsysteem op ongevaarlijke omgevingsfactoren. Er zijn veel ontzettend veel factoren die een allergische reactie kunnen uitlokken. Een allergische reactie kan variëren van mild en vervelend tot urgent en levensbedreigend. Wij zetten de tien meest voorkomende oorzaken van allergische reacties voor je op een rij.

Oorzaak 1: pollen

Pollenallergie, ook wel hooikoorts genoemd, behoort tot één van de meest voorkomende allergieën. Blootstelling aan stuifmeel van bomen, grassen en onkruid kan bij mensen met hooikoorts leiden tot een allergische reactie. Symptomen van hooikoorts zijn: niezen, een loopneus of verstopte neus en jeukende of tranende ogen. Je kunt een pollenallergie behandelen met anti-allergie middelen die alleen de symptomen bestrijden, zoals een hooikoorts neusspray of hooikoorts oogdruppels. Ook kun je ervoor kiezen om de oorzaak weg te nemen met immunotherapie. Verder kun je klachten voorkomen of verminderen door binnen te blijven als er veel pollen in de lucht hangen. Benieuwd waar en wanneer de meeste pollen in de lucht hangen? Bekijk dan onze pollenradar!

Zo kom jij zorgeloos het hooikoortsseizoen door

Bekijk hier ons volledige assortiment aan hooikoortsproducten >

Oorzaak 2: huidschilfers van dieren

Eiwitten die uitgescheiden worden door de talgklieren van een dierenhuid en die ook aanwezig zijn in dierenspeeksel, kunnen een allergische reactie veroorzaken. Het kan twee jaar of langer duren voordat de allergie zich ontwikkeld heeft. De symptomen verdwijnen soms pas maanden nadat het contact met het dier verbroken is. Vermoed je dat je allergisch bent voor jouw huisdier? Zorg er dan voor dat je slaapkamer een huisdiervrije zone wordt en je je huisdier regelmatig wast. Ook regelmatig stofzuigen kan helpen. Worden jouw klachten nog steeds niet minder? Ga dan langs bij je huisarts om te overleggen of er nog andere opties zijn om je klachten te verminderen.

Oorzaak 3: huisstofmijt

De huisstofmijt is een voor het blote oog onzichtbaar klein spinnetje dat leeft van huidschilfers van mensen en dieren. Het spinnetje komt met name binnenshuis voor op stoffige plaatsen. De allergische reactie op huisstofmijt wordt vooral uitgelokt door deeltjes in de lucht die afkomstig zijn van de ontlasting van de huisstofmijt. Door je huis zo schoon mogelijk te houden, verklein je de kans op een allergische reactie.

Oorzaak 4: insectensteken

Een allergische reactie op een insectensteek kan bij mensen ernstig of zelfs levensbedreigend zijn. Er is sprake van allergische reactie als de uitgebreide zwelling en roodheid van de steek (of beet) langer dan een week aanhoudt. Ook gaat de allergische reactie vaak samen met misselijkheidvermoeidheid en lichte koorts. Het komt ook voor dat een insectensteek leidt tot een anafylactische reactie. Je kunt dan last hebben van ademhalingsproblemen, netelroos, een snelle hartslag, duizeligheid, een lage bloeddruk en een zwelling van je gezicht, keel of mond. Heb je last van deze symptomen? Neem dan contact op met je huisarts.

Oorzaak 5: schimmels

Schimmels produceren allergenen en in sommige gevallen potentieel giftige stoffen. Inademen of het aanraken van schimmel of schimmelsporen kan allergische reacties veroorzaken bij gevoelige personen. Er zijn vele soorten van schimmels, de overeenkomst is dat ze allemaal vocht nodig hebben om te groeien. Je vindt schimmel vaak in vochtige ruimtes zoals kelders en badkamers.

Oorzaak 6: voeding

Melk, schelpdieren, kippenei en/of soja, pinda's, noten en tarwe behoren tot de meest voorkomende voedingsmiddelen die allergieën veroorzaken. Een allergische reactie treedt meestal binnen enkele minuten op na het eten of drinken van het voedingsmiddel. De symptomen kunnen ernstig zijn. Denk bijvoorbeeld aan ademhalingsproblemen, huiduitslag, overgeven, diarree en zwelling rond de mond. In een levensbedreigende situatie kan een injectie epinefrine (adrenaline) nodig zijn.

Oorzaak 7: latex

Latex (natuurrubber) in handschoenen, condooms en bepaalde medische hulpmiddelen kan leiden tot latexallergie. Klachten ontstaan binnen minuten tot een uur na contact. Allergische reacties kunnen variëren van huiduitslag, irritatie van de ogen, een loopneus en niezen tot een ernstige reacties, zoals ademhalingsproblemen, netelroos en pijnlijke maagklachten.

Oorzaak 8: medicijnen

Medicijnen, zoals penicilline of aspirine, kunnen een allergie veroorzaken. Symptomen variëren van mild tot levensbedreigend en kunnen netelroos, jeukende ogen, bloedophoping en zwelling in de mond en keel omvatten. Het beste is om het medicijn volledig te vermijden, maar als je toch wordt blootgesteld, kun je milde symptomen behandelen met antihistamine of steroïden. Voor ernstige allergische symptomen kan een epinefrine-injectie nodig zijn.

Oorzaak 9: parfum

Geurstoffen in producten zoals parfums, geurkaarsen, wasmiddel en cosmetica kunnen milde tot ernstige gevolgen voor je gezondheid hebben. Voor de meeste mensen verminderen de symptomen zodra de geur buiten bereik is.

Oorzaak 10: kakkerlakken

Kakkerlakken kunnen niet alleen veel overlast veroorzaken in huis, ze kunnen ook nog eens een allergische reactie uitlokken. Kakkerlakken laten zich helaas niet gemakkelijk bestrijden, dus als je kakkerlakken in huis hebt, kun het beste meteen contact opnemen met de ongediertebestrijdingsdienst in je gemeente. Houd in ieder geval de keuken schoon en dicht alle gaten en kieren in de vloeren en ramen om te voorkomen dat ze (weer) je huis in kruipen.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Artikel opslaan

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.