Zo gaat bloed doneren in zijn werk
Je kunt bloed doneren bij een bloedbank. Deze kun je door heel Nederland vinden. Het doneren van bloed duurt ongeveer een uurtje. Zo gaat dat in zijn werk:
- Je beantwoordt eerst wat vragen over je eigen gezondheid. Zo kunnen de dokters inschatten of jouw bloed geschikt is voor donatie.
- Daarna meet een arts je bloeddruk en het hb-gehalte, zodat ze zeker zijn dat het veilig is om bloed te doneren.
- Daarna neem je plaats in een stoel en komt een doktersassistent je helpen.
- Je krijgt een stuwband om, waardoor je aders goed zichtbaar worden en de assistent makkelijk kan prikken.
- Vervolgens wordt de naald in je arm geprikt, waarna je deze niet meer voelt zitten.
- Eerst worden er een paar buisjse bloed afgenomen. Er wordt dan getest of je bloed helemaal schoon is. Vervolgens worden deze gekeurd en op basis daarvan weten artsen of jouw bloed veilig is om te gebruiken voor iemand anders.
- Hierna wordt de naald aangesloten op een zakje waar het bloed in opgevangen wordt. Deze vangt een halve liter bloed op in ongeveer 10 minuten, maximaal een kwartier. De assistent komt regelmatig bij je kijken of het bloed snel genoeg in het zakje komt en of jij je nog goed voelt.
- Als het zakje vol is wordt de naald uit je arm gehaald en krijg je een watje om het wondje van de naald aan te drukken. Het is belangrijk dat je deze stevig aanduwt, anders kun je een blauwe plek krijgen.
- Als je nog even wilt bijkomen kun je blijven zitten in de stoel of in de wachtruimte. Hier staan vaak koekjes om je suikerniveau op pijl te houden en wordt een kopje koffie, thee of water aangeboden.
Het is belangrijk om goed aan te voelen of je al op kunt staan. Sta je te snel op? Dan kun je flauwvallen.
Wat voel je na bloed doneren?
Het is logisch dat je na de donatie wat klachten krijgt. Je bent een halve liter bloed verloren en dat is niet niets. Je kunt last krijgen van het volgende:
Vaak verdwijnen deze klachten vanzelf. Let wel op dat je voldoende rust houdt zodat het lichaam kan herstellen. Ga dus niet dezelfde dag nog sporten.
Tips bij bloed doneren
Is het de eerste keer dat je bloed gaat doneren? Dan kunnen de volgende tips je helpen:
- Zorg dat je voldoende gegeten en gedronken hebt.
- Zorg dat je voldoende energie hebt.
- Draag kleding zonder mouwen, of mouwen die je gemakkelijk op kunt stropen.
- Blijf na het verwijderen van de naald nog even in de stoel zitten.
- Blijf genoeg drinken na je donatie. Je verliest veel vocht en dat moet je aanvullen.
- Doe het rustig aan na de donatie. Je lichaam heeft minimaal een dag nodig om te herstellen.
Waar doneer je bloed voor?
Met jouw bloed kun je andere mensen helpen. Maar hoe eigenlijk? Na de donatie wordt het bloed opgedeeld in 3 delen:
- Rode bloedcellen. Deze zijn nodig voor mensen die veel bloed zijn verloren of zelf niet genoeg bloedcellen kunnen maken. Dit kan voorkomen bij een ongeluk of tijdens een operatie.
- Bloedplaatjes. Deze worden meestal gebruikt voor mensen met een bloedziekte, zoals leukemie. Tijdens de behandeling van leukemie wordt het beenmerg aangetast dat bloedplaatjes maakt. Met een donatie kunnen deze patiënten met voldoende kracht de chemokuren doorkomen.
- Bloedplasma. Dit is belangrijk voor iemand met een brandwond of veel bloedverlies. Bloedplasma wordt ook gebruikt om belangrijke medicijnen te maken.
Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.