Welke producten passen het beste bij jouw huid?

Doe de Mijn Dermacare Huidcheck

Uitgelicht product

Mijn Etos 10%korting Promotie: Promotie voorwaarden: 10% korting op eigen merk producten i.c.m. Mijn Etos kaart. M.u.v. geneesmiddelen, cadeaukaarten, flesvoeding t/m 6 maanden en niet geldig i.c.m. andere acties (behalve Mijn Miles korting) en sale.
van € 2.99 voor € 2.69

12 tips tegen een droge hoofdhuid

Heb je jeuk en schilfers op je hoofdhuid en voelt je huid daar trekkerig aan? Dan heb je last van een droge hoofdhuid. Geen zorgen: er zijn genoeg shampoos, oliën en haarmaskers om je droge hoofdhuid mee te verzorgen. Lees door voor onze tips!

undefined

Wat is een droge hoofdhuid?

Bij een gezonde hoofdhuid worden er in de diepere lagen van de huid continu nieuwe huidcellen aangemaakt. In de buitenste lagen worden de oude cellen juist weer afgebroken. Je kunt deze lagen zien als een soort beschermingslaagje dat ervoor zorgt dat er genoeg vocht binnen blijft. Bij een droge hoofdhuid is dit systeem verstoord. Hierdoor verlies je vocht en kan je bijvoorbeeld last krijgen van schilfers op je hoofdhuid. Bij een extreem droge hoofdhuid kan je huid nauwelijks vocht vasthouden en kunnen de symptomen ook heftiger zijn.

Een droge hoofdhuid komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Dat is omdat vrouwen over het algemeen vaker hun haar verven en meer haarproducten gebruiken. Daar is onze hoofdhuid helaas niet altijd even blij mee.

Wat zijn de symptomen van een droge hoofdhuid?

Een droge hoofdhuid kan je herkennen aan de volgende symptomen:

  • jeukende hoofdhuid
  • trekkerige hoofdhuid
  • brandende hoofdhuid
  • fijne, witte, droge schilfers op je hoofdhuid
  • ruwe hoofdhuid
  • schrale hoofdhuid
  • rode hoofdhuid
  • rode vlekken op de hoofdhuid
  • haaruitval (bij extreme gevallen)

Wat zijn de oorzaken van een droge hoofdhuid?

Wanneer de balans van vetten in je huid verstoort, laat je huid vocht makkelijker door. Hierdoor is een verstoorde balans van de vetten in je huid de directe oorzaak van een uitgedroogde huid. Het vocht in je huid kan dan namelijk makkelijker verdampen waardoor je huid uitdroogt.

Droge hoofdhuid in de winter

Heb je het idee dat je in de winter vaker last hebt van een droge hoofdhuid? Dat klopt! Door de lage temperaturen en de verwarming die binnen aanstaat, is de lucht in de winter droger. Je raadt het waarschijnlijk al: ook hierdoor droogt je hoofdhuid uit.

De balans van vetten in je hoofdhuid kan daarnaast verstoort raken door:

(Overmatig) gebruik van haarproducten

Je hoofdhuid kan door het (overmatig) gebruik van (agressieve) haarproducten uitdrogen.

Blootstelling van je haar

Een teveel aan zon en zeewater of chloorwater kan ervoor zorgen dat de huid vocht verliest.

Ongezonde levenswijze

Een ongebalanceerd dieet, te weinig drinken, stress en een rookverslaving kunnen voor de uitdroging van je (hoofd)huid zorgen.

‘Slechte’ douchegewoonten

Wanneer je te vaak en te heet doucht kan dit ervoor zorgen dat je huid uitdroogt.

Hormoonschommelingen

Hormonen hebben grote invloed op lichaamsprocessen, waaronder de vetbalans van je (hoofd)huid.

Erfelijkheid

Naast al het bovenstaande kan de oorzaak van een droge of gevoelige hoofdhuid ook erfelijkheid zijn. Dit geldt ook voor erfelijke aandoeningen die een droge huid als symptoom hebben.

Heb je last van een droge hoofdhuid of van roos?

Een veelgemaakte fout is dat roos gezien wordt als een symptoom van een droge hoofdhuid. Maar hoe herken je het verschil tussen een droge hoofdhuid en roos? Als je last hebt van een droge hoofdhuid, dan zijn de schilfertjes vaak fijn, droog en wit van kleur. Als je last het van roos, dan zijn de schilfers meestal groter, vettig en (wit)geel van kleur. Omdat een droge hoofdhuid en roos twee verschillende dingen zijn, heeft het dus geen zin om een droge hoofdhuid te bestrijden met een anti-roosshampoo . Sterker nog, het kan je klachten zelfs erger maken. Probeer een droge hoofdhuid daarom niet te bestrijden met anti-roos shampoo!

Shop hier jouw shampoo

Wat te doen tegen een droge hoofdhuid?

Een gezonde hoofdhuid zorgt ervoor dat het vochtgehalte van je hoofdhuid op peil blijft. Om ervoor te zorgen dat je je gezonde hoofdhuid zo snel mogelijk weer terugkrijgt, hebben wij 12 tips tegen een droge hoofdhuid voor je op een rij gezet. Lees onder andere welke shampoo en haarmaskers je het beste kan gebruiken bij een droge hoofdhuid.

Tip 1: gebruik een shampoo voor droge hoofdhuid

Als je een droge hoofdhuid hebt, kies dan voor een hydraterende shampoo die natuurlijke oliën bevat, zoals olijfolie, arganolie, of olie uit avocado's. Voelt je hoofdhuid na het wassen van je haar wat trekkerig of droog aan? Dit is een teken dat je een shampoo gebruikt die te agressief is voor je hoofdhuid. Gelukkig zijn er veel milde shampoos voor droge hoofdhuid verkrijgbaar bij Etos. Probeer bijvoorbeeld de natuurlijke shampoo met avocado-olie van Nature Box, de Australian Bodycare Hair Clean Shampoo Tegen Schilferige & Droge Hoofdhuid met tea tree olie, of Guhl’s Gevoelige Hoofdhuid Shampoo voor een droge en gevoelige hoofdhuid.

Tip 2: gebruik een haarmasker voor een droge hoofdhuid

Je haar én hoofdhuid springen een gat in de lucht wanneer je ze 1 keer per week met een hydraterend haarmasker verwent. Je kan ervoor kiezen om zelf een haarmasker te maken met bijvoorbeeld rijpe bananen, kokosolie, honing en olijfolie. Een ander masker dat helpt om een zeer droge hoofdhuid tegen te gaan, is een masker van brandnetelthee en wijnazijn. Gebruik een mix met een verhouding van 2 (brandnetelthee) : 1 (wijnazijn) en masseer dit in. De verhoudingen zijn belangrijk omdat te veel azijn je huid juist kan irriteren. Je vindt maskers natuurlijk ook gewoon kant-en-klaar bij Etos. Wel zo makkelijk!

Tip 3: gebruik hoofdhuid-olie

Een haarserum met hoofdhuid-olie kan ook heel fijn zijn als je last hebt van jeukende, droge, geïrriteerde en schilferende hoofdhuid. Probeer bijvoorbeeld een scalpserum met tea tree-olie. Deze olie heeft een desinfecterende werking en kalmeert je droge hoofdhuid. Geen zin om een speciaal hoofdhuid-serum te kopen? Dan kan je ook een paar druppeltjes tea tree-olie toevoegen aan je bestaande shampoo en conditioner. Tea tree olie heeft namelijk een soortgelijke werking.

Tip 4: borstel je haar met liefde

Bostel jij je haar altijd vliegensvlug door, omdat je ‘s ochtends op de één of andere manier altijd te weinig tijd hebt? Herkenbaar. Besef echter wel dat je je haar beter niet te hard kan borstelen, vooral niet wanneer je last hebt van een droge hoofdhuid. Agressief borstelen zal de jeuk en droogheid op je hoofd alleen maar erger maken. Neem voortaan dus even een paar minuten langer de tijd om je haren te borstelen. Je lokken én je hoofdhuid zullen je dankbaar zijn!

Tip 5: was je haar niet te vaak

We snappen dat je van schoon en stralend haar houdt, maar vooral als je een droge hoofdhuid hebt, is het niet aan te raden om je haar iedere dag te wassen. Op deze manier beschadig je namelijk de natuurlijke beschermlaag van je hoofdhuid. Hierdoor verdwijnt het natuurlijke vetlaagje en droogt je hoofdhuid uit. Nu je weet dat je je haar niet te vaak moet wassen, is het erg aantrekkelijk om de droogshampoo uit de kast te pakken. Dit kan je beter laten. Overmatig gebruik van droogshampoo kan namelijk, net als gewone shampoo, leiden tot een droge hoofdhuid.

Tip 6: gebruik niet te veel conditioner

Is conditioner jouw beste vriend? Dan hebben we slecht nieuws voor je. Overmatig gebruik van conditioner kan je hoofdhuid uitdrogen.

Tip: breng conditioner alleen in de punten van je haar aan om droge hoofdhuid te voorkomen.

Tip 7: vermijd hitte

Draag bijvoorbeeld een pet of hoed als je de zon in gaat. Ook een te hete douche beschadigt de natuurlijke beschermlaag van het haar. Zet de douche daarom op een lagere temperatuur als je je haar wast. Ook het hete föhnen van je haar heeft negatieve gevolgen. Kies dus voor de koudere stand of laat je haar aan de lucht drogen om een droge hoofdhuid te voorkomen.

Tip 8: let op je voeding

Het is belangrijk om genoeg vitamine E, vitamine B en omega-3 vetzuren binnen te krijgen, omdat deze vitaminen ervoor zorgen dat je hoofdhuid gezond blijft. Deze vitaminen zitten in voedsel zoals avocado’s, vette vis, noten en lijnzaad. Daarnaast is zink een mineraal dat helpt om je hoofdhuid soepel te houden. Verder hebben het eten van groenten, fruit en het drinken van voldoende water een positieve invloed op de algehele conditie van je huid. Al met al: een gezond eetpatroon!

Tip 9: vermijd hoofdhuidscrub

Misschien heb je wel eens gehoord dat het een goed idee is om je droge hoofdhuid te scrubben met een hoofdhuidscrub. Ons advies: doe het niet. Hoofdhuidscrub beschadigt het beschermlaagje op je hoofd nog meer, en droogt de huid juist verder uit.

Tip 10: vermijd ingrediënten die je hoofdhuid uitdrogen

Sommige ingrediënten zijn niet goed voor je haar en je huid en kan je beter vermijden. Dit geldt voor de volgende ingrediënten:

  • Sodium Lauryl Sulfate (SLS). Dit ingrediënt verwijdert vuil en vet uit je haar waaronder natuurlijke vetten.
  • Siliconen. Deze ingrediënten zijn te herkennen doordat ze allemaal eindigen op -cone. Dit ingrediënt maakt je haar zacht en glad maar droogt je haar én je huid uit.
  • Cocamide DEA/Lauramide DEA. Dit ingrediënt zorgt voor het schuimende effect van shampoo maar dit kan wel voor huidirritaties zorgen.
  • Triethanolamine (TEA). Dit ingrediënt neutraliseert de pH-waarde (zorgt ervoor dat zuur en base verzwakken tot een neutrale pH-waarde). Dit heeft echter een uitdrogend effect op je huid en je haar.

Naast bovenstaande ingrediënten kun je alcohol en zeep beter mijden, deze ingrediënten verstoren de balans van je hoofdhuid.

Tip 11: gebruik ingrediënten die de balans van je hoofdhuid niet verstoren

De voorkeur gaat uit naar natuurlijke producten zonder parfum. Een voorbeeld van één van de betere ingrediënten is aloë vera. Dit werkt vocht-inbrengend. Oliën die ook goed werken bij het herstellen en in stand houden van je hoofdhuid zijn:

  • castorolie
  • arganolie
  • jojoba-olie
  • amandelolie

Tip 12: masseer de hoofdhuid

Wanneer je last hebt van een droge hoofdhuid is het belangrijk om de hoofdhuid te masseren. Dit helpt om de talgklieren op gang te laten komen. De talgklieren houden op hun beurt je hoofdhuid soepel. Daarnaast beschermen je talgklieren je hoofdhuid beter tegen bacteriën en schimmels wanneer je je hoofdhuid masseert. Je kunt masseren door te wrijven met je handen of door middel van een massageborstel.

Shop jouw haarmasker

Wanneer moet je naar de huisarts?

Ga naar de huisarts wanneer:

  • de jeuk ondragelijk is
  • je hoofdhuid veel pijn doet
  • je hoofdhuid vocht afscheidt
  • je last hebt van extreme symptomen
  • je je zorgen maakt over je symptomen

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.

Overige hulp

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.