Maak kans op een last-minute vakantie van TUI of één van de andere toffe prijzen!

Waanzinnige winweken

Borstgroei in de puberteit: dit moet je weten

Bij meisjes in de puberteit verandert er een heleboel in en aan het lichaam. Een van de opvallendste veranderingen is de ontwikkeling van borsten. Wil je meer weten over hoe borsten zich ontwikkelen in de puberteit? Of tot wanneer borsten blijven groeien? Lees dan verder.

undefined

Beginnende borstgroei bij meisjes in de puberteit

In de puberteit krijgen meisjes borsten; meestal een paar jaar voor de eerste ongesteldheid. Eerst worden de tepels groter en wat donkerder van kleur. Vaak is daar een soort ‘schijfje’ onder te voelen. Vervolgens groeien de borsten verder. Het kan zijn dat ze ongelijk lijken te groeien. Dat is heel normaal. Een stel borsten heeft uiteindelijk ongeveer dezelfde grootte, maar meestal niet tot op de millimeter nauwkeurig.

Borsten zijn er in alle vormen en maten. Er bestaan geen manieren om borsten sneller of langzamer te laten groeien. De grootte van je borsten is vooral erfelijk bepaald, maar heeft ook te maken met lichaamsgewicht

Welke klachten kan het groeien van de borsten veroorzaken?

Borstgroei kan een aantal klachten met zich mee brengen, zoals:

Als je twijfelt over de aard van de klachten, kun je altijd contact opnemen met je huisarts.

Praat met je puber over borstgroei

De puberteit is een turbulente periode in het leven van een opgroeiend kind. Weet je nog hoe jij je voelde in die tijd? Misschien was je helemaal niet blij met je borsten. Je dochter kan ook ontevreden of onzeker zijn over haar lichaam. Het belangrijkste wat je als ouder kunt doen, is open het gesprek aangaan over de puberteit en de lichamelijke veranderingen die je dochter te wachten staan. Hoe meer open-minded jij bent, hoe vrijer je dochter zich kan voelen om dit soort onderwerpen met je te bespreken. En op die manier kun jij je dochter helpen om door de puberteit heen te komen.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.

Overige hulp

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.