Intimiteit
Pijnlijke en jeukende tepels
Etos
Laatste update 02 maart 2024
Last van pijnlijke of jeukende tepels? Zowel mannen als vrouwens kunnen er last van hebben. Benieuwd naar de oorzaken van pijnlijke of jeukende tepels? Wij zetten ze voor je op een rij!
Oorzaak 1: wrijving en irritatie
Pijn en jeuk aan de tepels wordt vaak veroorzaakt door wrijving. Deze wrijving kan ontstaan doordat een bepaald kledingstuk constant langs je tepel schuurt, bijvoorbeeld tijdens het hardlopen. Maar ook wrijving van de tepels tijdens het vrijen kan resulteren in pijn en jeuk. Om de klachten te verminderen is het belangrijk om je kleding eens goed onder de loep te nemen. Zorg dat je de juiste bh-maat draagt en probeer synthetische en wijde kleding te vermijden. Synthetische kleding ademt namelijk slecht en wijde t-shirts of een bh met verkeerde cupmaat kunnen gaan schuren bij je borsten. Dit kan pijn of jeuk veroorzaken. Last van pijnlijke tepels tijdens of na het sporten? Smeer dan voor het sporten je tepels in met vaseline of plak ze af met speciale pleisters of sporttape.
Oorzaak 2: tepeleczeem
Tepeleczeem komt zowel bij mannen als vrouwen voor en gaat vaak samen met pijn en jeuk. Last van tepeleczeem? Onthoud dan altijd: hoe meer je krabt, hoe meer het gaat jeuken en hoe meer pijn het gaat doen. Niet krabben dus! Koop eventueel een eczeemzalf om de pijn en jeuk te verminderen. Wil je weten wat je nog meer kunt doen? Lees dan ons artikel over eczeem.
Oorzaak 3: overgevoeligheid of allergie
Tepels zijn erg gevoelige lichaamsdelen. Bepaalde verzorgingsproducten kunnen klachten uitlokken, zoals zeep, douchegel, lotion en wasmiddel. Ook extreem koud of warm weer en bepaalde kledingstukken kunnen een allergische reactie veroorzaken. Probeer daarom uit te zoeken waardoor jouw klachten veroorzaakt worden. Houd bijvoorbeeld een dagboekje bij en schrijf daarin op wanneer je last hebt van je tepels en denk na over een mogelijke oorzaak. Als je de oorzaak hebt achterhaald, kun je (voor zover dat kan) bepaalde producten of omstandigheden vermijden.
Oorzaak 4: bacteriele- of schimmelinfectie
Heb je, naast pijn en jeuk, last van zwellingen, bultjes, wondjes en roodheid rondom je tepels? Dan zou je een bacteriële infectie kunnen hebben. Heb je last van witte lijntjes en stipjes in de huidplooien van de tepel en tepelhof, eczeem en stekende pijn in de borsten? Dan kan duiden op een schimmelinfectie. Om een bacteriële- of schimmelinfectie te behandelen, moet je altijd naar de huisarts.
Oorzaak 5: hormonen (bij vrouwen)
Hormonale veranderingen zijn bij vrouwen een veelvoorkomende oorzaak van tepelklachten. Zo kan jeuk en pijn aan de tepels ontstaan tijdens de puberteit, de menstruatie, de zwangerschap, de overgang en tijdens het gebruik van de pil. Het moment dat de klachten optreden, verschilt per vrouw. Zo heeft de ene vrouw voornamelijk last rond haar eisprong, terwijl een andere vrouw herhaaldelijk pijn en/of jeuk ervaart zodra ze ongesteld (moet) worden of juist na haar menstruatie. Je kunt de pijn en jeuk verzachten met verzorgende crèmes en zalven.
Shop nu onze favoriete producten
Oorzaak 6: borstvoeding (bij vrouwen)
Een baby die aan je tepel zuigt: het is heel normaal, maar pijn dat het kan doen! Vooral in het begin van borstvoeding geven heeft het soms tijd nodig voordat je minder klachten hebt. Daarnaast kun je last hebben van vasospasme (onvoldoende doorbloeding van de tepel) of een melkblaar (blaasje gevuld met melk op de tepel). Dit kan nog meer pijn en jeuk opleveren. De keuze om door te gaan met borstvoeding ligt bij de moeder. De klachten kunnen na verloop van tijd afnemen. Is de pijn ondraaglijk? Dan is overgaan op flesvoeding of opvolgmelk wellicht een optie.
Belangrijk! Soms kunnen symptomen rondom je tepel wijzen op borstkanker, zoals een plotselinge ingetrokken tepel, schilferingen, roodheid en ongewone afscheiding uit de tepel. Bij borstkanker uiten klachten zich in bijna alle gevallen bij één tepel. Borstkanker zit namelijk zelden in beide borsten tegelijkertijd. Heb je plotseling of al langer klachten aan een tepel? Neem dan contact op met je huisarts. Deze kan onderzoek verrichten en je, wanneer nodig, doorverwijzen naar een specialist voor aanvullend onderzoek.
Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.