borstonderzoek

Zo onderzoek je zelf je borsten

Ken jij je borsten? Door regelmatig zelf onderzoek aan de borsten te doen leer je ze goed kennen. En dit is belangrijk, want zo herken je afwijkingen sneller waardoor je eventuele borstkanker in een vroeg stadium kan ontdekken.

Waarom je borsten onderzoeken?

Je borsten goed observeren en weten hoe ze eruitzien is erg belangrijk. Dit kun je doen door voor een spiegel te gaan staan en je armen ontspannen langs je lichaam te laten hangen. Kijk goed naar je borsten. Ontdek je een verandering ten opzichte van de vorige keer? Neem rustig de tijd. Schrijf vervolgens de kenmerken van je borsten op of maak een foto zodat je een goed referentiepunt hebt voor de volgende keer.

Hoe onderzoek je je borsten?

Je borsten onderzoeken kan zittend, staand of liggend. Kies een houding waarbij je je kunt ontspannen. Doe dit in een ruimte waarin je je prettig voelt. De volgende signalen kunnen wijzen op borstkanker:

 • Verdeel de borst in een cirkel met twaalf gelijkmatige taartstukken of zie de borst als een klok.
 • Plaats je linkerhand ongeveer vijf centimeter onder het rechtersleutelbeen en plaats je rechterhand in de nek.
 • Maak met drie vingertoppen van je linkerhand draaiende bewegingen met een lichte druk van de buitenkant van de borst naar de tepel. Herhaal dit bij alle twaalf taartstukken.
 • Onderzoek ook met deze draaiende bewegingen de oksel en het gebied tussen de oksel en de borst.
 • Trek vervolgens de tepel iets van het lichaam af om na te gaan of de tepel makkelijk meebeweegt.
 • Voer het onderzoek ook uit aan de andere borst.

Merk je dat er iets is veranderd en vertrouw je het niet? Neem dan contact op met je huisarts.

Wat is het beste moment om zelf je borsten te onderzoeken?

Vanwege de menstruatiecyclus zijn er momenten dat je het beste je borsten kunt onderzoeken. Zo zijn je borsten een week na de menstruatie minder gezwollen. Dit is dan ook een goed moment om borstonderzoek te doen en zo eventuele afwijkingen te zien en te voelen. Menstrueer je niet meer? Dan is onderzoek op elk moment mogelijk. Ook voor mannen geldt dat ze borstonderzoek op elk gewenst moment kunnen uitvoeren. Zelf je borsten onderzoeken bestaat dus uit twee onderdelen: kijken én voelen.

Hoe herken je als man afwijkingen in je borst(en)?

De meeste vrouwen ontdekken een afwijking in de borst tijdens zelfonderzoek of er wordt iets verdachts gezien tijdens een bevolkingsonderzoek. Hierdoor vindt meestal snel verder onderzoek plaats, wat de behandeling ten goede komt. Omdat veel mensen niet weten dat borstkanker ook bij mannen voorkomt, wordt bij hen de diagnose vaak laat gesteld, terwijl bij mannen vroege signalering van een afwijking net zo belangrijk is als bij vrouwen. Ook als man kun je zelf je borsten onderzoek. Let daarbij op de volgende zaken:

 • Verandering in hoe de borst en/of tepel aanvoelt.
 • Verandering in hoe de borst en/of tepel eruitziet.
 • Vocht uit de tepel.

Wanneer moet je contact opnemen met je huisarts?

Zodra je een afwijking herkent, is het belangrijk dat je direct contact opneemt met je huisarts, zodat verder onderzoek kan uitwijzen of er sprake is van een daadwerkelijke afwijking. In de volgende gevallen kun je contact opnemen met je huisarts:

 • Bij een verandering of één van de signalen.
 • Als er in je familie veel borstkanker voorkomt.
 • Als je twijfelt.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.