Vertraging op bezorgen van bestellingen.Lees meer

borstonderzoek

Zo onderzoek je zelf je borsten

Ken jij je borsten? Door regelmatig zelf onderzoek aan de borsten te doen leer je ze goed kennen. En dit is belangrijk, want zo herken je afwijkingen sneller waardoor je eventuele borstkanker in een vroeg stadium kan ontdekken.

Kijken is een must

Je borsten goed observeren en weten hoe ze eruitzien is erg belangrijk. Dit kun je doen door voor een spiegel te gaan staan en je armen ontspannen langs je lichaam te laten hangen. Kijk goed naar je borsten. Ontdek je een verandering ten opzichte van de vorige keer? Neem rustig de tijd. Schrijf vervolgens de kenmerken van je borsten op of maak een foto zodat je een goed referentiepunt hebt voor de volgende keer. De volgende signalen kunnen op borstkanker wijzen:

Signalen

Je borsten onderzoeken kan zittend, staand of liggend. Kies een houding waarbij je je kunt ontspannen. Doe dit in een ruimte waarin je je prettig voelt. De volgende signalen kunnen wijzen op borstkanker:

 • Verdeel de borst in een cirkel met twaalf gelijkmatige taartstukken of zie de borst als een klok.
 • Plaats je linkerhand ongeveer vijf centimeter onder het rechtersleutelbeen en plaats je rechterhand in de nek.
 • Maak met drie vingertoppen van je linkerhand draaiende bewegingen met een lichte druk van de buitenkant van de borst naar de tepel. Herhaal dit bij alle twaalf taartstukken.
 • Onderzoek ook met deze draaiende bewegingen de oksel en het gebied tussen de oksel en de borst.
 • Trek vervolgens de tepel iets van het lichaam af om na te gaan of de tepel makkelijk meebeweegt.
 • Voer het onderzoek ook uit aan de andere borst.

Vertrouw je het niet? Neem dan contact op met je huisarts.

Het beste moment om zelf borsten te onderzoeken

Vanwege de menstruatiecyclus zijn er momenten dat je het beste je borsten kunt onderzoeken. Zo zijn je borsten een week na de menstruatie minder gezwollen. Dit is dan ook een goed moment om borstonderzoek te doen en zo eventuele afwijkingen te zien en te voelen. Menstrueer je niet meer? Dan is onderzoek op elk moment mogelijk. Ook voor mannen geldt dat ze borstonderzoek op elk gewenst moment kunnen uitvoeren. Zelf je borsten onderzoeken bestaat dus uit twee onderdelen: kijken én voelen.

Hoe herken je als man borstkanker?

De meeste vrouwen ontdekken een afwijking in de borst tijdens zelfonderzoek of er wordt iets verdachts gezien tijdens het bevolkingsonderzoek borstkanker. Hierdoor vindt meestal snel verder onderzoek plaats, wat de behandeling ten goede komt. Omdat veel mensen niet weten dat borstkanker ook bij mannen voorkomt, wordt bij hen de diagnose vaak laat gesteld, terwijl bij mannen vroege signalering van een afwijking net zo belangrijk is als bij vrouwen. Ook als man kun je door zelfonderzoek mogelijke symptomen van borstkanker ontdekken. Hier moet je op letten:

 • Verandering in hoe de borst en/of tepel aanvoelt
 • Verandering in hoe de borst en/of tepel eruitziet
 • Vocht uit de tepel

Herken je de symtomen?

Zodra je een van de symptomen herkent, is het belangrijk dat je direct contact opneemt met jouw huisarts, zodat verder onderzoek kan uitwijzen of het om borstkanker gaat. Mannen met een BRCA-genmutatie hebben een licht verhoogde kans op borstkanker: 7 procent bij BRCA2. Bij BRCA1 ligt dit iets lager (circa 1 procent). Daarnaast hebben mannen met een BRCA2-mutatie een hoger risico dan gemiddeld op prostaatkanker (20 procent). Meer informatie vind je op mannenmetborstkanker.nl, een samenwerking tussen het Antoni van Leeuwenhoek en UMC Utrecht.

Wanneer zoek ik hulp?

In de volgende gevallen kun je contact opnemen met je huisarts:

 • Bij een verandering of één van de signalen
 • Als er in je familie veel borstkanker voorkomt
 • Als je twijfelt


Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Bekijk winkelmandje

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.