Cyber Monday bij Etos!

Ontdek deals
vrouw met bloemen

Premenstrueel syndroom

Heb je in de weken voor je menstruatie veel lichamelijke pijn zoals hoofdpijn en rugpijn? En gaat dit ook nog samen met psychische klachten zoals depressieve gevoelens en spanning? Misschien heb je last van premenstrueel syndroom (PMS). In dit artikel vertellen we je er alles over.

Artikel opslaan

Wat is premenstrueel syndroom?

Veel vrouwen hebben psychische en lichamelijke klachten vlak voor de menstruatie. Dit kunnen klachten zijn zoals stemmingswisselingen, gevoelige borsten of hoofdpijn. Bij iedere vrouw is dit anders. Vrouwen met premenstrueel syndroom hebben zulke hevige klachten, dat het hun dagelijks leven beïnvloedt. Door de flinke pijn en stemmingswisselingen kunnen vrouwen namelijk anders reageren op de omgeving, dan vrienden en familie van hen gewend zijn. Hierdoor gaat PMS soms samen met een onbegrepen en schuldig gevoel.

Waar premenstrueel syndroom vandaan komt, is helaas niet bekend. Waarom de ene vrouw wel last heeft van PMS en de ander niet, is ook onduidelijk. Kenmerkend aan premenstrueel syndroom, is dat de PMS-klachten optreden rond de derde week van je menstruatiecyclus en weer verdwijnen als je menstruatie doorzet.

Wat zijn de symptomen van premenstrueel syndroom?

We hebben de meest voorkomende symptomen van PMS hieronder voor je op een rijtje gezet:

  • Prikkelbaarheid
  • Opgeblazen gevoel
  • Nervositeit
  • Depressieve klachten
  • Angst
  • Emotionele schommelingen zoals huilbuien en boosheid
  • Vocht in de handen en voeten
  • Gewichtstoename
  • Slecht slapen

Bij een kleine groep vrouwen met PMS komen ook nog klachten voor als hartkloppingen, buikpijn en opgezwollen borsten.

Hoe weet je of je echt PMS hebt, als je last hebt van de symptomen?

Veel vrouwen hebben een of meer van de bovengenoemde klachten. Dit betekent niet meteen niet dat je premenstrueel syndroom hebt. Kenmerkend voor PMS is dat de klachten maar in een gedeelte van de maand voorkomen en ook weer verdwijnen. Het kan daarom handig zijn om bij te houden wanneer welke klachten optreden.

Bij welke vrouwen komt premenstrueel syndroom het vaakst voor?

Ongeveer 5% van de vrouwen tussen de 15 en 40 jaar heeft premenstrueel syndroom. PMS begint vaak na je 30e en na het krijgen van kinderen. Hierdoor komt PMS bij jonge vrouwen minder voor. Soms kunnen de klachten met de leeftijd toenemen. Na de overgang verdwijnt PMS gelukkig. Hebben vrouwen in je familie last van PMS? Dan heb jij helaas ook meer kans om het te ontwikkelen.

Wat is de oorzaak van premenstrueel syndroom?

De oorzaak van premenstrueel syndroom is niet helemaal duidelijk. Bij lichamelijk onderzoek en bloedonderzoek zijn er geen afwijkingen zichtbaar. Er bestaat wel een duidelijk verband tussen de klachten en de tijd van de maand. De klachten beginnen namelijk enkele dagen tot twee weken voor de menstruatie en nemen af als je ongesteldheid doorzet. Na een periode van minimaal een week zonder klachten komen de kwalen weer terug.

Is er medicatie tegen premenstrueel syndroom?

De anticonceptiepil is de meest gebruikte vorm van medicatie tegen premenstrueel syndroom. De pil zorgt ervoor dat er minder hormoonwisselingen optreden. In een normale menstruatiecyclus vindt twee weken voor de menstruatie de eisprong plaats. Na de eisprong worden andere hormonen aangemaakt. Wie de pil slikt, heeft geen eisprong en minder hormoonwisselingen. Hierdoor verminderen zowel de psychische en lichamelijke klachten.

Is er een alternatief medicijn voor premenstrueel syndroom?

Als je veel last hebt van PMS maar niet de pil wilt slikken, kun je in overleg met je huisarts besluiten antidepressiva te slikken. Deze antidepressiva kunnen ervoor zorgen dat je hersencellen minder gevoelig worden voor hormoonwisselingen.

Wat als je geen medicijnen wilt slikken?

Om te leren omgaan met de klachten en de gevolgen hiervan, kun je ook contact opnemen met een psycholoog.

Wat kan ik doen om de PMS-klachten te verminderen?

Naast medicatie of therapie, zijn er ook dingen die je zelf kunt doen om de klachten te verminderen. Het is vooral belangrijk dat je gezond leeft, denk hierbij aan:

  • Regelmatig sporten
  • Minder koffie drinken
  • Stoppen met roken
  • Stress vermijden
  • Gezond eten
  • Zorgen voor een goede nachtrust
  • Voldoende ontspanning

Is er geen duidelijk patroon te herkennen? Misschien is er dan een andere oorzaak voor je klachten zoals depressie of stress. Bij twijfel kun je contact opnemen met je huisarts.

In deze video deelt Jessica haar ervaring met PMS én geeft ze tips.


Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.