Werken aan je gezondheid deze winter?

Doe de Mijn Gezondheid Check
groenten

Vegetariër worden: misverstanden ontkracht

Dierenleed, milieuverontreiniging, maar ook ziektes als de vogelgriep vormen voor steeds meer mensen redenen om vegetariër te worden. Toch bestaan er nog veel misverstanden over een vegetarisch dieet. Hieronder hebben we de meest voorkomende misverstanden over vegetarisme voor je op een rijtje gezet en leggen we uit waarom deze misverstanden niet kloppen.

Misverstand 1: ‘Vegetariër worden’ is een trend die weer overwaait

Nederland telt naar schatting een klein miljoen vegetariërs en dit aantal stijgt alleen maar. Als je vijftien jaar geleden vegetariër wilde worden had je het een stuk lastiger dan tegenwoordig. Het aanbod van vleesvervangers was beperkt en uiteten gaan was lastig.

Tegenwoordig worden de schappen met vleesvervangers in supermarkten alleen maar groter. Er verschijnen daarnaast steeds meer vegetarische gerechten op de menukaart. We beschouwen een vegetarische levensstijl steeds meer als een bewuste manier om rekening te houden met je gezondheid, het welzijn van dieren en het milieu.

Misverstand 2: Vegetariërs eten allemaal hetzelfde

Er zijn veel verschillende soorten vegetariërs:

  • Lacto-ovo-vegetariërs consumeren geen vlees, gevogelte of vis, maar wel alle soorten melkproducten.
  • Ovo-vegetariërs consumeren wel eieren, maar geen melkproducten.
  • Lactovegetariërs consumeren geen eieren, maar wel melkproducten.
  • Veganisten consumeren geen enkele vorm van dierlijk voedsel.
  • Fruitariërs respecteren niet alleen het leven van dieren, maar ook dat van planten en bomen. Daarom eten zij (in het meest extreme geval) slechts fruit en noten, omdat de boom of plant daarbij in leven blijft.

Ook zijn er veel parttime vegetariërs, ook wel ‘flexitariërs’ genoemd. Als flexitariër eet je een paar keer in de week bewust geen vlees. Je kunt dus zelf het soort vegetariër worden waar jij je het meest prettig bij voelt.

Misverstand 3: Vegetariër worden is saai

Veel mensen denken dat vegetariër worden samengaat met alleen nog maar saaie gerechten eten. Maar gelukkig is niets minder waar! Als vegetariër kun je namelijk heel veelzijdig eten. Je kunt vlees bijvoorbeeld vervangen door tofu, tempé, noten of peulvruchten. Ook zijn er veel vleesvervangers in de winkels die je qua smaak en structuur steeds minder kunt onderscheiden van echt vlees. Zo eet je toch nog je vertrouwde hamburger of worstje, maar dan zonder de schadelijke gevolgen voor dier en milieu.

Misverstand 4: Als je vegetariër wordt, heb je vitamine- of mineraal supplementen nodig

Bij een uitgebalanceerd vegetarisch dieet hoeven vegetariërs meestal geen voedingssupplementen te nemen. Wel bestaan er natuurlijk altijd uitzonderingen. Bij een streng veganistisch dieet ontstaan bij sommige mensen een tekort aan vitamine B12.

Heb je sinds kort besloten om vegetariër te worden? Dan is het verstandig om contact op te nemen met een geregistreerd diëtist die je kan adviseren hoe je alle noodzakelijke vitaminen en mineralen uit voedselbronnen kunt halen.

Misverstand 5: Als je vegetariër wordt, krijg je niet genoeg eiwit binnen

Veel plantaardig voedsel bevat eiwit. Denk bijvoorbeeld aan sojabonen (tofu of tempé), linzen, tuinbonen, havermout of champignons. Ook het eten van zuivelproducten is een zeer geschikte manier om aan je dagelijkse dosis eiwitten te komen.

Misverstand 6: Als je vegetariër wordt, krijg je niet genoeg calcium binnen

Calcium is nodig voor de opbouw en het onderhoud van je botten en gebit. Je vindt het onder andere in melk(producten), kaas, groente, noten en peulvruchten. Veel vegetariërs eten gewoon zuivelproducten, maar veganisten en ovo-vegetariërs bijvoorbeeld niet. Eet je geen zuivelproducten? Dan kun je calcium binnen krijgen via noten, peulvruchten en groene bladgroenten zoals spinazie en boerenkool. Goed om te weten, calcium uit noten, peulvruchten en spinazie wordt minder goed opgenomen door het lichaam. Calcium uit goede plantaardige donkere bladgroenten (zoals boerenkool, broccoli en paksoi), zeewier en calcium verrijkte plantaardige zuivel en vleesvervangers worden beter opgenomen. Let op: biologische producten zoals plantaardige zuivel en vleesvervangers zijn niet verrijkt met calcium.

Misverstand 7: Kinderen en zwangere vrouwen kunnen beter geen vegetariër worden

Een gezond veganistisch/vegetarisch dieet is veilig voor zowel kinderen als voor zwangere vrouwen. Let op! Neem wel contact op met een geregistreerd diëtist om er zeker van te zijn dat je voedselkeuzes zorgen voor een gezonde lichaamsgroei door de inname van genoeg calorieën, eiwitten, vitaminen en mineralen.

Misverstand 8: Vegetarisch eten maakt slankt

Niet alle vleesvervangers hebben minder calorieën dan mager vlees. Zo is een vleesvervanger op basis van soja ongeveer evenveel calorieën als mager vlees. Als je mager gehakt naast vega gehakt legt dan zit er in vega gehakt wel minder calorieën en vet. Het is vooral belangrijk dat je het label op de verpakking blijft checken. In sojaproducten zit namelijk vaak ook onverzadigd vet.

Sommige vegetariërs komen zelfs aan, omdat ze op een verkeerde manier het vlees vervangen. Zo wordt bijvoorbeeld vaak gedacht dat je vleesgebrek kunt ondervangen door extra kaas te eten, maar kaas kan is vaak vet. Ook dit verschilt weer per soort, als je voor 30+ kaas kiest dan bevat deze weer minder vet.

Vegetarisch eten maakt dus niet altijd slank, dit is geheel afhankelijk van de voedselkeuzes die je maakt. De stelregel blijft dat je het beste gevarieerd kan eten.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.

Artikel opslaan

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.