Maak kans op een last-minute vakantie van TUI of één van de andere toffe prijzen!

Waanzinnige winweken
koeler

6 hardnekkige voedings- mythes ontrafeld

Er is zo veel te vinden over eten, dat je misschien soms een de draad kwijt bent. Wat klopt nou wel of niet? Hebben komkommers negatieve calorieën? En wat is dat dan? En houden acht glazen water per dag je gezond? Wij leggen de waarheid voor je uit. Lees snel verder!

Mythe 1: sommige voeding bevat negatieve calorieën

Voedsel zoals selderij of komkommer zou negatieve calorieën bevatten - ofwel, bij het eten van dit soort voedsel verbrand je meer calorieën dan dat er in het product zelf zitten. Helaas, dat is wishful thinking. Met het kauwen, verteren en absorberen van ons eten, verbranden we maar tien procent van onze dagelijkse calorieconsumptie. Dit geldt ook voor selderij, ook al bevat deze groente wel veel vezels en water en geeft het je lang een verzadigd gevoel.

Mythe 2: ingevroren groente is minder voedzaam dan verse groente

Ingevroren groente, zelfs de groenten die in bevroren maaltijden zijn verwerkt, kunnen voedzamer zijn dan sommige verse groenten. Vanaf het moment dat fruit of groente geoogst wordt, verliest het voedingsstoffen. Omdat voedsel lange afstanden aflegt in deze globale economie, zijn de ‘verse groenten’ in de supermarkt soms wel dagen tot weken oud. De meeste ingevroren groenten worden direct na het plukken of oogsten bevroren, zodat ze veel van hun voedingsstoffen behouden.

Mythe 3: een tekort aan groenten en fruit kun je compenseren met voedingssupplementen

Een supplement betekent dat het een aanvulling is op je eigen voedingspatroon. Het is dus belangrijk dat je eigen voedingspatroon veel groente, fruit, granen en calciumrijke voeding bevat. Met een voedingssupplement kun je een tekort hieraan niet compenseren, maar je kunt je inname wel aanvullen. Vooral voor sporters en zwangere vrouwen is dit goed.

Mythe 4: bewerkt voedsel bevat te veel zout

Het klopt dat bewerkt voedsel zoals pizza, soepen, sauzen of kant- en klaarmaaltijden veel natrium-, kalium- of calciumzouten bevat. Hierdoor blijft het langer houdbaar en krijgt de voeding meer smaak. Er zijn regels opgesteld waardoor het voor producenten van deze voedingswaren lastig is om te veel zout aan hun producten toe te voegen.

Mythe 5: acht glazen water per dag drinken houdt je gezond

Ja, het wordt vaak aangeraden om ongeveer acht glazen water per dag te drinken. Toch is dit niet wetenschappelijk aangetoond. Deskundigen zijn niet eens over waar deze aanbeveling vandaan komt.

Mythe 6: vetvrije voeding en lightproducten helpen gewicht te verliezen

Termen als “light” of “minder vet” laten ons vaak denken dat een product minder calorieën bevat. Maar niets is minder waar. Deze voeding heeft vooral weinig voedingswaarde, waardoor je er juist meer van gaat eten en daardoor niet afvalt.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Artikel opslaan

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.