Pescotariër (worden)? Dit moet je weten
Minder vlees eten is goed voor je gezondheid én voor het milieu. Veel mensen eten wel eens een dagje geen vlees. Ook steeds meer mensen eten helemaal geen vlees en anderen eten geen vlees maar nog wel vis: de zogenaamde pescotariërs. Wat betekent minder of geen vlees eten voor je gezondheid en waar moet je op letten? In dit artikel vertellen we je er alles over.
Artikel opslaan
Pescotariër, vegetariër of flexitariër?
Flexitariërs eten af en toe geen vlees, terwijl vegetariërs en pescotariërs helemaal geen vlees (meer) eten. Pescotariërs eten, in tegenstelling tot vegetariërs, wel vis. Qua gezondheid is dit een goede keuze: viszuren zijn namelijk goed voor je hart en bloedvaten. De meeste vis is rijk aan eiwitten en de vitamine B12, B6, D, B2, A. Het is daarom aan te raden om één keer per week vis te eten. Het gaat hier dan bij voorkeur om vette vis, zoals haring, sardines, zalm en makreel. Naast verse vis is diepvriesvis en vis uit blik ook een prima keuze.
Wat zijn de voordelen van minder vlees eten?
Voor de meeste pescotariërs is het dierenwelzijn de belangrijkste reden om minder of geen vlees te eten. Daarnaast heeft minder vlees eten ook verschillende voordelen voor je gezondheid en voor het milieu.
Gezondheidsvoordelen
Minder (of geen) vlees en meer volkoren graanproducten, plantaardige vleesvervangers, fruit, groenten en peulvruchten eten, kan zorgen voor een lager risico op hart- en vaatziekten. Hoewel het eten van onbewerkt en mager vlees in een gezond eetpatroon past, zorgt het eten van te veel vlees voor gezondheidsrisico’s. Als je vlees eet, zorg dan dus dat je dit met mate doet. Wist je dat mensen die geen vlees eten over het algemeen een lagere bloeddruk hebben dan vleeseters? Stoppen met vlees eten kan dus een goede manier zijn om een hoge bloeddruk te verlagen.
Voordelen voor het milieu
Naast gezondheidsvoordelen heeft geen vlees eten ook voordelen voor het milieu. De vleesproductie zorgt namelijk voor een groot deel van de uitstoot van alle broeikasgassen. Daarnaast kost het veel water, bos en natuur en zorgt de mest voor milieuvervuiling.
Hetzelfde geldt voor minder of geen vis eten. Hoewel vis eten goed is voor je gezondheid, heeft het nadelige gevolgen voor het milieu. De visvangst zorgt voor aantasting van zeebodems, overbevissing en veel bijvangsten. Ben je pescotariër en wil je een duurzame keuze maken? Kies dan voor vis met het MSC- of ASC-keurmerk.
Vleesvervangers voor pescotariërs
Ook zonder vlees (en vis) kun je prima gezond eten. Het is als pescotariër wel extra belangrijk om op te letten dat je genoeg ijzer, vitamine B1 en vitamine B12 binnenkrijgt. Deze voedingsstoffen vind je naast vlees ook in eieren, peulvruchten, noten, pinda’s en pitten. Ze zitten ook in vleesvervangers van soja (zoals tofu en tempé) en kant-en-klare vegetarische stukjes, balletjes of burgers. Het is bij deze kant-en-klare vleesvervangers wel belangrijk om de varianten te kiezen waaraan ijzer en B12 zijn toegevoegd en die minder dan 1,1 gram zout bevatten.
IJzer
Naast de hierboven genoemde producten, vind je ijzer ook in groene bladgroente (zoals spinazie en andijvie), volkoren graanproducten en aardappelen. Om ervoor te zorgen dat je genoeg ijzer binnenkrijgt, helpt het om groente en fruit bij je maaltijd te eten. De vitamine C die hierin zit, zorgt er namelijk voor dat je lichaam ijzer beter opneemt.
Vitamine B12
Vitamine B12 zit in dierlijke producten zoals eieren, kaas en melkproducten. Sommige mensen kiezen er echter voor om naast vlees ook geen andere dierlijke producten te eten of te drinken (veganisten). Voor hen is het dan belangrijk om vitamine B12-tabletten te slikken om een vitamine B12-tekort te voorkomen.
Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.