Meisje met sjaal in de wind

Welke neusspray heb jij nodig?

Vraag jij je af welke neusspray je nodig hebt om van je vervelende verkoudheid af te komen? Of kom jij maar niet van je verstopte neus af, terwijl je al een tijdje neusspray gebruikt? Na het lezen van dit artikel weet je precies welke neusspray je nodig hebt, waar je op moet letten bij het gebruik van neusspray en hoe je een verslaving aan neusspray kunt herkennen.

Welke soorten neusspray bestaan er?

Er bestaan drie soorten neusspray, namelijk:

 • Neusspray met zoutoplossing.
 • Neusspray met xylometazoline.
 • Neusspray met corticosteroïden.

Hieronder lees je meer over elke soort neusspray.

Neusspray met zoutoplossing

Deze neusspray mag je langdurig gebruiken en kun je zonder recept kopen bij de drogisterij of apotheek. Je kunt deze neusspray gebruiken als je last hebt van verkoudheid of een bijholteontsteking. De zoutoplossing maakt het slijm in je neus dunner, waardoor het eenvoudiger loslaat en je gemakkelijker kunt ademen. Zodra je klachten over zijn, kun je stoppen met het gebruik van de neusspray.

Neusspray met xylometazoline

Deze neusspray kun je kopen bij de drogisterij of apotheek. Je kunt neusspray met xylometazoline gebruiken als:

 • Je last hebt van een verstopte neus door ontstoken neusslijmvlies.
 • Je last hebt van een neusverkoudheid.
 • Je vaak last hebt van een bloedneus. Let op: gebruik de neusspray bij deze klacht alleen op voorschrift van je huisarts.
 • Je last hebt van oorpijn tijdens het vliegen.

Neusspray met xylometazoline zorgt ervoor dat de zwelling van je neusslijmvliezen vermindert, waardoor je gemakkelijker door je neus kunt ademhalen en er minder druk op je oren komt te staan. Het werkt binnen vijf minuten en de werking houdt ongeveer twaalf uur aan.

Let op: gebruik deze neusspray niet langer dan zeven dagen achter elkaar. Dit kan je neusslijmvlies beschadigen. Spray niet vaker dan drie keer per dag en zorg ervoor dat er minimaal acht uur zit tussen elke spraybeurt. Je kunt op elk moment stoppen met het gebruik van deze neusspray.

Neusspray met corticosteroïden

Neusspray met corticosteroïden zijn alleen op recept verkrijgbaar. Corticosteroïden worden gebruikt bij allergische reacties en neuspoliepen. Deze neusspray moet je dagelijks gebruiken voor een optimale werking. Het kan één tot drie weken duren voordat de neusspray werkt. Hoe vaak je moet sprayen met corticosteroïden, verschilt per neusspray. Wil je meer weten over deze neusspray? Raadpleeg dan je huisarts.

Shop nu:

Geneesmiddel, spray
€ 3,25
Medisch hulpmiddel, lotion
€ 15,69
Geneesmiddel, spray
€ 5,29
spray
€ 2,89
Medisch hulpmiddel, spray
€ 13,65
Geneesmiddel, spray
€ 5,99
Medisch hulpmiddel, spray
€ 7,99

Waar moet je op moet letten bij gebruik van neusspray?

Let bij gebruik van neusspray op de volgende dingen:

 • Gebruik altijd je eigen neusspray. Zo voorkom je dat je besmet raakt met bacteriën en virussen van anderen.
 • Druk bij een nieuw flesje het pompje een paar keer in, zodat de vloeistof goed uit de neusspray komt.
 • Snuit je neus voordat je gaat sprayen. Zo voorkom je dat er snot in de weg zit, waardoor de spray niet goed wordt opgenomen.
 • Maak de neusspray goed schoon na gebruik.

Kun je verslaafd raken aan neusspray?

Sommige mensen raken verslaafd aan neusspray met xylometazoline. Wanneer je deze neusspray namelijk langer dan een week gebruikt, raken de bloedvaten in je neus hieraan gewend. Als je vervolgens stopt met de neusspray, zwelt je neusslijmvlies op en krijg je opnieuw last van een verstopte neus. Om die reden gaan mensen opnieuw neusspray gebruiken, waardoor ze in een vicieuze cirkel terechtkomen. Houd je bij het gebruik van deze neusspray dus altijd aan de voorschriften en lees voor gebruik altijd de bijsluiter. Heb je vragen? Raadpleeg dan je huisarts.

Hoe herken je een verslaving aan neusspray?

Houd je, ondanks het vaak en langdurig gebruiken van neusspray, last van een verstopte neus? Dan ben je mogelijk verslaafd aan neusspray. Vermoed je dat je verslaafd bent aan neusspray? Maak dan een afspraak bij je huisarts.

Heb je nog vragen of wil je graag persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel waar onze medewerkers voor je klaarstaan.

Bekijk winkelmandje

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.