Knallend veel voordeel tijdens Hé-Le-Maal Los

Ontdek aanbiedingen
Zika-virus

Zikavirus

Het zikavirus wordt overgedragen door muggen. Deze muggen vind je met name in tropische landen. In dit artikel vertellen wij je wat de symptomen van het zikavirus zijn en hoe je jezelf ertegen kunt beschermen. Lees het hier!

Wat is het zikavirus?

Het zikavirus wordt overgebracht door muggen uit de Aedes-familie. Deze steekmuggen komen vooral in tropische landen voor, bijvoorbeeld in Latijns-Amerika. In Nederland bestaan deze muggen niet, waardoor je hier niet het zikavirus kunt oplopen. Het zikavirus verloopt voor de meeste mensen vrij mild. Bij zwangere vrouwen en voor hun ongeboren kind ligt dit wel anders.

Wat zijn de symptomen van het zikavirus?

Het zikavirus herken je aan verschillende symptomen. Deze zijn vergelijkbaar met andere infectieziekten, zoals dengue en chikungunya. De klachten ontstaan ongeveer drie tot twaalf dagen na een beet van een besmette mug. Eén op de vier mensen krijgt daadwerkelijk klachten. Zikavirus symptomen verlopen meestal vrij mild. Je herkent het virus aan de volgende klachten:

 • Acute koorts
 • Hoofdpijn, ook achter je ogen
 • Oogbindvliesontsteking
 • Gewrichts- en spierpijn, met name aan je handen en voeten
 • Buikpijn: gaat soms gepaard met overgeven en diarree
 • Huiduitslag: begint vaak in het gezicht en spreid daarna verder uit over de rest van het lichaam
 • Gevoelloosheid
 • Verminderde eetlust
 • Oedeem (vochtophoping) in je armen, benen, handen en voeten

Zikavirus en zwangerschap

Zoals eerder gezegd verloopt de ziekte vrij mild, dus in het algemeen kun je gewoon afreizen naar landen waar het zikavirus heerst. Voor zwangere vrouwen verloopt de infectie heftiger. De symptomen verlopen meestal heviger dan bij mensen die niet zwanger zijn. Vanwege mogelijke complicaties bij een ongeboren kind wordt zwangere vrouwen ook afgeraden om af te reizen naar landen waar op dat moment het zikavirus heerst. Ook vrouwen die zwanger willen worden wordt zo’n reis afgeraden.

Is het zikavirus seksueel overdraagbaar?

Het zikavirus blijkt via sperma overdraagbaar te zijn. Het CDC (Centers for Disease Control and Prevention) raadt mensen met het zikavirus aan een condoom te gebruiken. Ook als je in een land bent geweest waar het zikavirus heerst, is het aan te raden een condoom te gebruiken.

Het zikavirus verloopt zoals benoemd heftiger bij zwangere vrouwen. Het CDC raadt daarom aan om geen seks te hebben tijdens de zwangerschap (als de partner het zikavirus heeft opgelopen) of in ieder geval een condoom te gebruiken.

Tips om de kans op het zikavirus te verkleinen

Reis je naar een land waar het zikavirus heerst? Wij hebben een aantal tips voor je waarmee je de kans op het zikavirus kunt verkleinen.

 • Draag bedekkende kleding
 • Smeer je onbedekte huid in met een anti-insectenmiddel dat DEET (diethyltoluamide) bevat
 • Slaap in een muggenvrije ruimte of onder een (geïmpregneerde) klamboe

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs bij de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Artikel opslaan

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.